Ola72 28.01.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) WitamKilka dni temu ociepliliśmy poddasze, niestety okazało sie, ze folia "paropszepuszczalna" jest zwykłą folią budowlaną i na dodatek nabitą wewnątrz krokwi, nie mniej jednak zdecydowalismy sie ocieplać ponieważ wymieniane były tez okna,poza tym liczyłam na temperatury dodatnie. Położylismy 15 cm wełny pomiędzy krokwie oraz 10 cm na krokwie, folia paroizolacyjna. Od wczoraj zaczeła kapać woda, skropliny i szron sa na wewnętrznej (od strony poddasza) stronie owej folii. Co robic w tej sytuacji? Wietrzyć, jest mróz:(Folia paropszczepuszczalna bedzie musiala byc wymieniona (czeka nas "walka" ze spółdzielnia) ale jak ratować wełnę?PozdrawiamO Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Ola72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Wietrzyć, grzać, wietrzyć ,grzać.Taki jest efekt przeprowadzania takich prac w zimie. A jak zamierzasz uratować wełnę ? Albo wyparuje albo nie - i raczej to drugie. Odpowiedź jest dość prosta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ściągać wełnę i wymieniać folię biegusiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola72 28.01.2012 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ściągniecie folii nie wchodzi w grę, budynkiem zarządza spółdzielnia, to w ich gesti leży naprawa dachu. Dekarz, który wymieniał nam okna nie "zatrzymał nas" w naszych planach wymiany ocieplenia pomimo tego, że sam nam zwrócił uwagę na niewłaściwą folię. Rozpoczynam batalię ze spółdzielnią o wymianę folii ale co z wełną? Co możemy zrobić doraźnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 FlashBack - A o czym ja piszę ? Wełna do ściągnięcia i do wyrzucenia. Chyba, że zamierzasz ją wyżąć w pralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola72 28.01.2012 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Welna nie jest mokra jak scierka, ale wilgotna od strony folii "pseudo paropszepuszczalnej". Jestem dobita i przybita Waszymi komentarzami, nie mam już sily, remont robimy "wlasnymi rekami" , trwa to juz ponad tydzien, ocieplilismy 1/2 poddasza. Co robic z welna, jak to ratowac jesli sie jeszcze da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ściągnąć wełnę i folię budowlaną, wysuszyć wełnę. Założyć w miejsce zwykłej, folię paroprzepuszczalną. Położyć ponownie wełnę z odstępem od folii ok 2-3 cm.Potem, folia paroizolacyjna - szczelnie położona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola72 28.01.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Stara welna tez stykała się bezpośrednio z folią, nie było odstępu 2-3cm. Ja nadal mam nadzieje, ze welna wyschnie poniewaz nie wyobrazam sobie jej ściągać ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Stara welna tez stykała się bezpośrednio z folią, nie było odstępu 2-3cm. Ja nadal mam nadzieje, ze welna wyschnie poniewaz nie wyobrazam sobie jej ściągać ponownie. Jak ma wyschnąć, jak nad wełną jest folia budowlana? Dodatkow folia paroizolacyjna nie jest szczelnie położona a w mieszkaniu spora wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola72 28.01.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Folia paroizolacyjna została założona następnego dnia, natomiat w domu nie ma wiele wilgoci, jest raczej sucho.Co robić doraźnie? Bo rady typu zdjąć węłnę przy tych temp. nie wchodzą w grę. Czy osuszać powietrza jest rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.01.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ola jakby nie było wilgoci, to..... wełna nie byłaby wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2009 12.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 ja kupiłem tydzień temu Rockwool MEGAROCK 15 cm + ROCKMIN 10 cm, Rockmin jest suchy ale w Megarock jest trochę lodu na belach jak stały gdzies tam w hurtowni i zamarzło. Czy ten lód na obrzeżach nie wyparuje mi i będzie gniło? Między wełną a membraną dachową Corotop mam 2-3 cm pustke powietrzną. Poniżej moje zdjęcia poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 lód ci nie wyparuje - na 100%. Gnić nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2009 12.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 lód ci nie wyparuje - na 100%. Gnić nie będzie. ale czy ta pustka powietrzną pomiędzy membrana dachową a wełną nie jest po to aby woda ze skroplonego lodu uciekła na zewnątrz przez membranę dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 lód się nie skropli. Para wodna ucieknie jak najbardziej tą pustką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts