Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szron na folii i mokra wełna

Ola72

Recommended Posts

Witam

Kilka dni temu ociepliliśmy poddasze, niestety okazało sie, ze folia "paropszepuszczalna" jest zwykłą folią budowlaną i na dodatek nabitą wewnątrz krokwi, nie mniej jednak zdecydowalismy sie ocieplać ponieważ wymieniane były tez okna,poza tym liczyłam na temperatury dodatnie. Położylismy 15 cm wełny pomiędzy krokwie oraz 10 cm na krokwie, folia paroizolacyjna. Od wczoraj zaczeła kapać woda, skropliny i szron sa na wewnętrznej (od strony poddasza) stronie owej folii. Co robic w tej sytuacji? Wietrzyć, jest mróz:(

Folia paropszczepuszczalna bedzie musiala byc wymieniona (czeka nas "walka" ze spółdzielnia) ale jak ratować wełnę?

Pozdrawiam

O

Edytowane przez Ola72

Ściągniecie folii nie wchodzi w grę, budynkiem zarządza spółdzielnia, to w ich gesti leży naprawa dachu.

Dekarz, który wymieniał nam okna nie "zatrzymał nas" w naszych planach wymiany ocieplenia pomimo tego, że sam nam zwrócił uwagę na niewłaściwą folię. Rozpoczynam batalię ze spółdzielnią o wymianę folii ale co z wełną? Co możemy zrobić doraźnie?

Welna nie jest mokra jak scierka, ale wilgotna od strony folii "pseudo paropszepuszczalnej". Jestem dobita i przybita Waszymi komentarzami, nie mam już sily, remont robimy "wlasnymi rekami" , trwa to juz ponad tydzien, ocieplilismy 1/2 poddasza. Co robic z welna, jak to ratowac jesli sie jeszcze da?

Stara welna tez stykała się bezpośrednio z folią, nie było odstępu 2-3cm. Ja nadal mam nadzieje, ze welna wyschnie poniewaz nie wyobrazam sobie jej ściągać ponownie.

Jak ma wyschnąć, jak nad wełną jest folia budowlana? Dodatkow folia paroizolacyjna nie jest szczelnie położona a w mieszkaniu spora wilgotność.

• 2 weeks później...

ja kupiłem tydzień temu Rockwool MEGAROCK 15 cm + ROCKMIN 10 cm, Rockmin jest suchy ale w Megarock jest trochę lodu na belach jak stały gdzies tam w hurtowni i zamarzło. Czy ten lód na obrzeżach nie wyparuje mi i będzie gniło? Między wełną a membraną dachową Corotop mam 2-3 cm pustke powietrzną. Poniżej moje zdjęcia poddasza.

izolacja 02.jpgizolacja 01.jpg