Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji CO i CWU - kominek z płaszczem + kondensat

misiekKR

Recommended Posts

Witam już od dawna czytam informacje i porady na forum aż w końcu sam się zarejestrowałem :) Na wstępie chciałem się przywitać.

Aktualnie buduję dom nieopodal Krakowa projekt Solaris 2 ale przeprojektowany. Dom ma 130m2 powierzchni do ogrzania + garaż piwnica pod domem i kotłownia. Wybudowałem go sam własnymi rękami (z wyjątkiem dachu) mimo że robiłem coś takiego pierwszy raz w życiu to wyszło bardzo przyzwoicie. Radą służył mi mój ojciec który akurat na początku budowy złamał nogę…

Jestem teraz na etapie kończenia instalacji elektrycznych (kładę ostatnie kable) i będę się zabierał za instalacje wodne i C.O. więc może przejdę do rzeczy bo też będę je robił sam.

Zakupiłem już kominek z płaszczem wodnym Lechma 15kW do pracy w obiegu zamkniętym, oprócz tego dojdzie jeszcze piec kondensacyjny prawdopodobnie De Dietrich MCR 24 II/T jednofunkcyjny z zaworem trójdrożnym do ogrzewania C.O. i C.W.U. Do tego zasobnik chyba 200 litrów z dwoma wężownicami bo w przyszłości dojdą solary na dach.

Kominek będzie sterowany sterownikiem z przepustnicą powietrza i kiedy będzie pracował będzie odłączony kondensat, kiedy temp w kominku spadnie załaczy się automatycznie kondensat.

Siędzę teraz w Internecie i dużo czytam bo projektuje instalacje wodną i zaprojektowałem coś takiego i zrobiłem profesjonalny rysunek w MS Paint :) i miałbym prośbę o rozwianie kilku moich wątpliwości.

1. Czy okiem fachowca jest to zrobione poprawnie?

2. Kondensat Dietrch który podałem wcześniej na schemacie ma 2 wejścia z powrotu instalacji co co i cwu i dwa wyjścia ogrzanej już wody. Z kominka zaś wychodzą 2 sterowane osobnymi pompami i wraca jeden z którego się łączą powroty z co i cwu. Jak ochrzcić to razem? Na schemacie Dietricha te 2 wejścia z powrotów i tak się łączą w jeden wewnątrz w piecu a na c.o. występuje „zawór zwrotny klapowy”.

3. Gdzie jeszcze powinny być zamontowane zawory kulowe żeby ręcznie je zamykać i odcinać poszczególne urządzenia i obwody instalacji?

Na rysunku jeszcze nie umieściłem 4 zaworów zwrotnych żeby oddzielić zasilanie kominka od kondensatu w miejscu gdzie łączą się obwody m.in. za pompami.

Dodam że wszystkie te przemyślenia są oparte na lekturze głównie internetowej i własnych niewielkich akurat w tej dziedzinie doświadczeniach i przemyśleniach. Nie radziłem się jeszcze żadnego fachowca i znajomego bo nie znam niestety nikogo takiego.

a oto projekt mojego autorstwa:

http://images49.fotosik.pl/1289/bcdd2179d89aa45a.jpg

Edytowane przez misiekKR

Fajnie ale mam inne pytanie. Pracuje kocioł 'gazowy" ogrzewa dom i nagrzewa do zadanej temperatury dom i cwu a ty chcesz napalić w kominku i co wtedy ??? Przegrzewasz dom w domu masz powiedzmy 22 st ? Grzejesz go dalej do 24 - 26 czy może wiecej ??? Układ ma pracować bez biegania i otwierania/zamykania zaworów kulowych to najgorsze co możesz zrobić.

Do kominka jest rozbudowany sterownik RT 08G ze strony http://www.lechma.com.pl . Kiedy palę w kominku pompy nie pracują, kiedy kominek osiągnie zadaną na sterowniku temperaturę styk w sterowniku odłącza zasilanie pieca kondensacyjnego i załączają się pompy co i cwu które obsługują kominek. Do sterowania kominka będzie zainstalowana przepustnica na rurze doprowadzającej powietrze od dołu kominka i tym będzie sterowany proces spalania w kominku. Cała instalacja jest w pełni zautomatyzowana. Zaworami kulowymi nie będę nic sterował chodzi mi tylko gdzie w praktyce się je montuje np w przypadku jakiejś awarii któregoś urządzenia żeby je wymontować lub np wymiany głowiczki w kranie itp. Edytowane przez misiekKR

• 2 weeks później...