Yorey 29.01.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Plan jest taki - w piwnicy jest nagrzewnica gazowa, z której wychodzą kanały rozprowadzające ogrzane powietrze po całym domu (kanały idą pod podłogą, kratki nawiewne są w podłodze). Nad nagrzewnicą - tj. na parterze jest kominek. Chciałbym z kominka wyprowadzić rurę, którą wpiąłbym w centralny kanał nawiewny (lub czerpny) i w momencie, kiedy palę w kominku, to on robi za nagrzewnicę (i ogrzewa cały dom, a nie tylko najbliższe otoczenie kominka). Czy ktoś ćwiczył takie rozwiązanie? Ewentualnie z jakim skutkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Plan jest taki - w piwnicy jest nagrzewnica gazowa, z której wychodzą kanały rozprowadzające ogrzane powietrze po całym domu (kanały idą pod podłogą, kratki nawiewne są w podłodze). Nad nagrzewnicą - tj. na parterze jest kominek. Chciałbym z kominka wyprowadzić rurę, którą wpiąłbym w centralny kanał nawiewny (lub czerpny) i w momencie, kiedy palę w kominku, to on robi za nagrzewnicę (i ogrzewa cały dom, a nie tylko najbliższe otoczenie kominka). Czy ktoś ćwiczył takie rozwiązanie? Ewentualnie z jakim skutkiem? wyjdzie ci normalne DGP skąd pobiera powietrze ta nagrzewnica gazowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 29.01.2012 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 większą część z czerpni umieszczonej w korytarzu (jakieś 3m od kominka), a mniejszą część z rekuperatora (w sensie z zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 większą część z czerpni umieszczonej w korytarzu (jakieś 3m od kominka), a mniejszą część z rekuperatora (w sensie z zewnątrz) połącz czerpnię z kominkiem i będzie git trzeba by tylko jakiś sterownik co by włączał wentylator w nagrzewnicy jak się pali w kominku ( bez odpalania palnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 29.01.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 zastanawiam się tylko jak tą rurę z kominka wyprowadzić? Czy to jakiś specjalny wkład będzie musiał być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 zastanawiam się tylko jak tą rurę z kominka wyprowadzić? Czy to jakiś specjalny wkład będzie musiał być? poczytaj trochę o DGP i kominkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 29.01.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 tak zrobiłem:) Dzięki! Acz jeszcze jedna kwestia - z tego co widzę w opisach rura z GP zawsze jest kierowana do góry - co zresztą oczywiste i zgodne z fizyką - i jak rozumiem dalsza dystrybucja powietrza idzie nad stropem, natomiast mi zależy na tym by tą rurę ściągnąć w dół - pytanie czy to jest do zrobienia...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 tak zrobiłem:) Dzięki! Acz jeszcze jedna kwestia - z tego co widzę w opisach rura z GP zawsze jest kierowana do góry - co zresztą oczywiste i zgodne z fizyką - i jak rozumiem dalsza dystrybucja powietrza idzie nad stropem, natomiast mi zależy na tym by tą rurę ściągnąć w dół - pytanie czy to jest do zrobienia...? wszystko jest do zrobienia... od przepływu powietrza masz przecież wentylator:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 29.01.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 przyznam, że kombinowałem podobnie, acz strasznie skrzywił się na moje pomysły gość od kominków - stąd wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts