Hrabia36 29.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam użytkowników forum. Wykonałem samodzielnie kanalizację na "sucho" bez uszczelek i proszę o ocenę. Ten pion nie ma odpowietrzenia, jest możliwość założenia napowietrznika przy umywalce, jakieś odpowietrzenie będzie przez komin poprzez rurę do kondensatu - nie planuję tam syfonu. Moje wątpliwości dotyczą : 1. Podłaczenia do umywalki (Trójnik redukcyjny włożony na kolanko ze stelaża) 2. Podłączenie kabiny (czy tak może być ) 3. Zastanawiam się czy ścieki z wc nie będą wyciągały z brodzika czy umywalki. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 29.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Brak wentylacji przy WC to już spory problem ...moze wyciagac wode z syfonowPrzepisy mowia zeby wc nie byl dalej niz 1m od pionu wentylacyjnego. Nawietrzniki moga nie wystarczycPodlaczenie brodzika mozna byloby zrobic prosciej i lepiej. Do trojnika wc-kondensat wpiac kolejny trojnik 45st. Trojnik 87st ktory zastosowales nie jest najlepszym rozwiazaniem. Woda z brodzika bedzie sie na nim spiętrzać Edytowane 29 Stycznia 2012 przez blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 29.01.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam Blackraven. Dziękuję za radę z trójnikiem 45st, dobrze myślałem, że się spiętrzy. Zapomniałem dodać, że w budynku razem będą 2 piony: 1 pion bliżej studni ok 11m (ten który na zdjęciu) 2 pion dalej studni ok 14m idący na poddasze użytkowe i zakończony wentylacją nad dachem Oba piony podłaczone do pcv fi 160. Jest to zgodne z przepisami, przepisy swoje - smrodek swoje Dz.U. Nr 75 z dnia 12 kwietnia 2002r: par.125 1. Przewody spustowe (piony) inst.kanalizacyjnej powinny być wyprowadzone jako przewody wentylacyjne ponad dach, a także powyżej górnej krawędzi okien i drzwi znajdujących się w odległości poziomej mniejszej niż 4 m od wylotów rur. 2. Nie jest wymagane wyprowadzenie ponad dach wszystkich przewodów wentylujących piony kanalizacyjne pod warunkami: 1) zastosowania na pionach kanalizacyjnych niewyprowadzonych ponad dach urządzeń napowietrzających te piony i przeciwdziałających ich przenikaniu wyziewów z kanalizacji do pomieszczeń 2) wyprowadzenia ponad dach przewodów wentylujących: a) ostatni pion, licząc od podłaczenia kanalizacyjnego na każdym przewodzie odpływowym b) co najmniej co piąty pion z pozostałych pionów kanalizacyjnych w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 najlepiej wrzuć jakiś schemat z wymiarami całej instalacji bo trudno stwierdzić z tego co piszesz czy te piony wentylacyjne są w dobrym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 29.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Mozna sprobowac zlozyc wszystko na gotowo ...zalozyc syfony i zalac woda (na wc tez cos podobnego), zalozyc odpowietrzniki. Nastepnie wiaderko wody wlac do wc i zobaczyc czy wyciagnie wode z syfonow. pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 29.01.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Szybki rysunek. Chyba wszystko umieściłem. Odległość między pionami 4m a nie 40cm oczywiście Z góry dziękuje i pozdrawiam. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Hrabia36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 30.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Trojniki do Wc staraj sie zawsze zamontowac nizej niz trojniki do innych przyborow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.01.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Szybki rysunek. Chyba wszystko umieściłem. Odległość między pionami 4m a nie 40cm oczywiście [ATTACH=CONFIG]98177[/ATTACH] Z góry dziękuje i pozdrawiam. jak te odgałęzienia na których są wc nie przekraczają 3m to jest ok postaraj się tylko stosować jak najmniej kolan to o czym pisał blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 30.01.2012 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam i dziękuję za porady. Poprawiłem odpływ z kabiny natryskowej zgodnie z radami Blackravena - teraz ok, unikam połączeń w których woda może się spiętrzyć. Co do odległości : 1m od pionu do miski wc 3m od pionu do wanny,zlewu,zmywarki,kondensatu 1,5m do umywalek Co do pionu bez wentylacji mogę ewentualnie założyć napowietrzniki jak na fotkach Fot 1 - Kuchnia dół - pion idący na piętro do łazienki i na dach - ten dalej od szamba - 14m Fot 2 - Łazienka dół - bliżej szamba - 10m Wykonam jeszcze testy przy założonych syfonach i sprawdzę czy wc wyciąga,ewentualnie napowietrzniki. Robi się coraz zimniej , czy wykonywanie kanalizacji w temperaturze poniżej zera- na budowie -5 w dzień i spada z dnia na dzień nie jest błędem w sztuce ?? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 30.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przy wykonywaniu kanalizacji w temperaturze ponizej zera najwiekszym niebezpieczenstwem sa odmrozenia palcow ) Oczywiscie tworzywo w niskich temp jest bardziej kruche i podatne na pekniecia oraz uszczelki bardziej twarde ale jak sa checi to nie ma co sie martwic tylko posuwac prace do przodu. PS odpływ z kabiny natryskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 31.01.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 teraz to lepiej wygląda, a u mnie na zewnątrz +5 pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts