Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja złożona na "sucho" , proszę o ocenę podłączenia do pionu ,

Hrabia36

Recommended Posts

Witam użytkowników forum. Wykonałem samodzielnie kanalizację na "sucho" bez uszczelek i proszę o ocenę.

Ten pion nie ma odpowietrzenia, jest możliwość założenia napowietrznika przy umywalce, jakieś odpowietrzenie będzie przez komin poprzez rurę do kondensatu - nie planuję tam syfonu.

IMAG0151.jpg

Moje wątpliwości dotyczą :

1. Podłaczenia do umywalki (Trójnik redukcyjny włożony na kolanko ze stelaża)

2. Podłączenie kabiny (czy tak może być )

3. Zastanawiam się czy ścieki z wc nie będą wyciągały z brodzika czy umywalki.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Brak wentylacji przy WC to już spory problem ...moze wyciagac wode z syfonow

Przepisy mowia zeby wc nie byl dalej niz 1m od pionu wentylacyjnego. Nawietrzniki moga nie wystarczyc

Podlaczenie brodzika mozna byloby zrobic prosciej i lepiej. Do trojnika wc-kondensat wpiac kolejny trojnik 45st. Trojnik 87st ktory zastosowales nie jest najlepszym rozwiazaniem. Woda z brodzika bedzie sie na nim spiętrzać

Edytowane przez blackraven

Witam Blackraven. Dziękuję za radę z trójnikiem 45st, dobrze myślałem, że się spiętrzy.

Zapomniałem dodać, że w budynku razem będą 2 piony:

1 pion bliżej studni ok 11m (ten który na zdjęciu)

2 pion dalej studni ok 14m idący na poddasze użytkowe i zakończony wentylacją nad dachem

Oba piony podłaczone do pcv fi 160.

Jest to zgodne z przepisami, przepisy swoje - smrodek swoje :)

Dz.U. Nr 75 z dnia 12 kwietnia 2002r: par.125

1. Przewody spustowe (piony) inst.kanalizacyjnej powinny być wyprowadzone jako przewody wentylacyjne ponad dach, a także powyżej górnej krawędzi okien i drzwi znajdujących się w odległości poziomej mniejszej niż 4 m od wylotów rur.

2. Nie jest wymagane wyprowadzenie ponad dach wszystkich przewodów wentylujących piony kanalizacyjne pod warunkami:

1) zastosowania na pionach kanalizacyjnych niewyprowadzonych ponad dach urządzeń napowietrzających te piony i przeciwdziałających ich przenikaniu wyziewów z kanalizacji do pomieszczeń

2) wyprowadzenia ponad dach przewodów wentylujących:

a) ostatni pion, licząc od podłaczenia kanalizacyjnego na każdym przewodzie odpływowym

b) co najmniej co piąty pion z pozostałych pionów kanalizacyjnych w budynku

Szybki rysunek. Chyba wszystko umieściłem. Odległość między pionami 4m a nie 40cm oczywiście

[ATTACH=CONFIG]98177[/ATTACH]

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

jak te odgałęzienia na których są wc nie przekraczają 3m to jest ok postaraj się tylko stosować jak najmniej kolan to o czym pisał blackraven

Witam i dziękuję za porady.

Poprawiłem odpływ z kabiny natryskowej zgodnie z radami Blackravena - teraz ok, unikam połączeń w których woda może się spiętrzyć.

Co do odległości :

1m od pionu do miski wc

3m od pionu do wanny,zlewu,zmywarki,kondensatu

1,5m do umywalek

Co do pionu bez wentylacji mogę ewentualnie założyć napowietrzniki jak na fotkach

Fot 1 - Kuchnia dół - pion idący na piętro do łazienki i na dach - ten dalej od szamba - 14m

kuchnia.JPG

Fot 2 - Łazienka dół - bliżej szamba - 10m

łazienka.JPG

Wykonam jeszcze testy przy założonych syfonach i sprawdzę czy wc wyciąga,ewentualnie napowietrzniki.

Robi się coraz zimniej , czy wykonywanie kanalizacji w temperaturze poniżej zera- na budowie -5 w dzień i spada z dnia na dzień nie jest błędem w sztuce ??

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Przy wykonywaniu kanalizacji w temperaturze ponizej zera najwiekszym niebezpieczenstwem sa odmrozenia palcow ;))

Oczywiscie tworzywo w niskich temp jest bardziej kruche i podatne na pekniecia oraz uszczelki bardziej twarde ale jak sa checi to nie ma co sie martwic tylko posuwac prace do przodu.

PS odpływ z kabiny natryskowej :yes: