Amelia 2 03.10.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Moje dziecko najchętniej jada pomidorówkę więc też często mam do mycia garnek po rosole i też się nie domywa :Dale to garnek ze stali nierdzewnej a stal mocno się nagrzewa i tłuszcz na niej się zapieka zanim zostanie zmyty. Dobrze jest przed włożeniem garnka do zmywarki przelecieć wnętrze gąbką z płynem lub spłukać ciepłą wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czasami mam niedomyte talerze gdy dziecię przyniesie je zaschnięte po 2 dniach a nie zauważę i nie odmoczę Edytowane 3 Października 2012 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Zauważyłam,że czasem mam niedomyte talerze głębokie - bo mają taki trochę miskowaty kształt (faktycznie są głębokie) i jak je ułożę jeden za drugim jak lecą przegródki to strumień wody ciężko domywa. Teraz muszę pilnować,żeby je kłaść w większych odstępach. Garnek po rosole domywa spokojnie ( a gotuję często). Natomiast martwią mnie szklanki - zaczęły się robić białawe, szczególnie te po nutelli, dzieci je często używają. Czy to wina szkła? Inne szklanki z cienkiego szkła, chociaż mniej używane są czyste. I dalej - jak praktycznie rozwiązujecie dobór programu do zawartości zmywarki ? Po obiedzie, czasem dopiero wieczorem włączam zmywarkę i wiadomo,że znajdą się w niej i szklanki, i filiżanki, talerze i gary. Jak chcę,żeby gary były dobrze umyte musiałabym najlepiej włączyć program auto, ale jednak bierze o wiele więcej wody i myje na wyższej temp. - i tu boję się o szklanki i filiżanki -bo im chyba nie służy.Z kolei programy eco nie zawsze domyją z kolei garnki - jak coś bardziej zabrudzonego to muszę poprawić.Czy wobec tego myjecie garnki razem z resztą, czy też może odkładacie na osobne mycie w wyższej temp.? Wybaczcie nowicjuszowi naiwne pytania, ale jestem ciekawa jak to sobie oragnizujecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 04.10.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 U mnie stoją naczynia nieraz i 3 dni w zmywarce i nic nie zasycha.Używam jedynie programu auto (zmywarka automatycznie poprzez jakiś tam czujnik zabrudzenia wody dobiera sobie temperaturę zmywania). Jest to przedział 40-65 st zdaje się.Zdarza mi się otworzyć zmywarkę w trakcie i wewnątrz jest gorąco.Jedynie co sprawia czasami trudność zmywarce,to umycie naczyń po jajecznicy-ale jajko jak czytam to ciężki przypadek.Do zmywarki wkładam wszystko bez segregowania-gar z rosołu razem ze szklankami.Nie ma problemu.Nigdy nie zdarzyło mi się uszkodzenie naczyń.Szklanki/filiżanki kładziemy na górnej półce,a tam woda ze zraszacza ma inne ciśnienie.Niekiedy miałam nalot na delikatniejszych szklankach,ale podejrzewam że to wina momentami twardszej wody.Ludzie z uzdatniaczami wody,która ma stałą twardość czy też miękkość nie narzekają na to.Używasz tabletek czy wszystkiego osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.10.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Używam póki co tabletek, ale niektórzy twierdzą,że jednak lepiej płyn i proszek, więc na pewno spróbuję, tylko muszę zakupić ( tyle,że nie bardzo wiem jakiej firmy wybrać). Co do szkła - ktoś mi mówił, że szkło gorszej jakości ( a takie są chyba szklanki z grubego szkła po nutelli ) po jakimś czasie właśnie robi się matowe i białawe od wysokiej temperatury mycia ( wiadomo, ręcznie w 50 -60stC się nigdy nie zmywało )). Bo inne szklanki -czyste. Dziś włączyłam program auto i śledziłam licznik wody z ciekawości ile program weźmie wody. Bo teoretycznie bierze w przedziale od 8-17 l ; Praktycznie: 18 l. Poprzednim razem - też 18l. No i temp. - bo skoro program sam "wyczuwa" poziom brudu i dostosowuje temp. mycia, to pewnie decyduja o tym brudne gary i dla nich podwyższa , a dla szkła taka wys.temp,nie jest korzystna. Edytowane 4 Października 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 04.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ja ze zmywarki korzystam półtora roku i to bielenie szklanek widziałam okresowo i też takie moje są wnioski.Szklanki cały czas mniej więcej takie/te same.Spróbuj może dosypać soli do dozownika,poobserwujesz,może jednak woda za twarda. Co do większego zużycia wody dla auto,może,ale jak zaczniesz segregować mycie,to wtedy będziesz włączała zmywarkę częściej i też kłopot z magazynowaniem brudnych naczyń będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.10.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ok, dzięki marynata; raczej nie uśmiecha mi się segregowanie mycia; kupię jeszcze osobno płyn i proszek i potestuję. Może te drobne "niedomycia" to wina kostek, a nie złego programu. Albo przerzucę się głównie na auto i przeboleję większe zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.10.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Ja się na początku też obawiałam że szklane naczynia się będą bardziej niszczyć czy coś,ale nic takiego nie nastąpiło.Poeksperymentuj troszkę z innymi kostkami.Ja używam na codzień finish powerball,ale jak mi braknie kupuję te 5 w 1 z Lidla i są też bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Poeksperymentuj troszkę z innymi kostkami.Ja używam na codzień finish powerball,ale jak mi braknie kupuję te 5 w 1 z Lidla i są też bardzo ok.Jesli cokolwiek sie niedomywa to moim zdaniem trzeba zaczac od dosypywania extra soli zmiekczajacej. W miekkiej wodzie detergent czy to z kostki czy to z osobnego plynu zadziala znacznie skuteczniej. Zona wspominala ostatnio ze kupila kostki Ludwika (tak jak popularny plyn do mycia) i ze jest bardziej zadowolona niz z jakiegos finish'a wlasnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Tak,tak oczywiście-o twardej wodzie napomknęłam już wyżej.Każdy musi sobie sam poeksperymentować w zakresie wody i kostek,to nie ulega wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.10.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Każda zmywarka ma możliwość ustawiania ilości soli i nabłyszczacza. Na początku trzeba trochę poeksperymentować, by dobrać odpowiednie nastawy. A potem to już samo idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megler 28.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Największa zaleta zmywarki to że brudne naczynia nie lądują w zlewozmywaku... tylko od razu w zmywarce. I od razu czyściutko i przyjemnie. Zgadzam się czyściutko.. i żona nie jest naburmuszona, że po 2 godzinach spędzonych przy gotowaniu musi jeszcze godzinke wszystko sama szorować, lub, co gorsza, wysyła do tego mnie Dzięki Bogu za zmywarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrecja66 18.04.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Zadowolona żona to podstawa Zmywarka się przydaje. Pamiętam, jak moja mam mówiła, że nie chce zmywarki, bo co ona ma po dwóch osobach zmywania, ale jak się wszyscy zjadą na święta czy chociażby obiad w niedzielę, to tylko jej się oczy świecą, że nie stoi i nie zmywa Fajne są zmywarki parowe. Para lepiej usuwa zabrudzenia i dezynfekuje naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.04.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Sól do zmywarki trzeba dawać zawsze! nawet stosując super kostki 15 w jednym gdy wchodziły na rynek kostki to sama uwierzyłam reklamom że mają one w sobie wszystko i już po kilku myciach bez dodatkowo sypanej soli zmywarka nie wypuściła wody... macher zdjął boczną obudowę i pokazał mi sieć cieniutkich rureczek którymi krąży woda i które kamień błyskawicznie zatyka! Mój Bosch ma 17 lat i trzyma się całkiem dobrze na niedomywanie zaschniętych resztek mam sprawdzony sposób - w czasie pracy zmywarki, gdy już nagrzeje się woda to na kilkanaście minut zatrzymuję, wszystko się odmacza i efekt końcowy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 22.04.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Teraz niektóre zmywarki mają specjalny program na takie zaschnięte resztki. Dzięki tej technologii, TrueSteam bodajże, strumienie pary są tak silne, że usuwają praktycznie wszystkie przypalone i przyschnięte resztki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrecja66 03.09.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 To prawda, para dużo lepiej usuwa zabrudzenia, zarówno w zmywarkach jak i pralkach. Lepiej też dla alergików, większość zanieczyszczeń i alergenów zostaje usunięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts