Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kominkowe lub gaz z sieci? Pomocy

sabat74

Recommended Posts

Mam dylemat. Kupiłem mieszkanie 40m2 w starym budownictwie. W jego skład wchodzą 2 pokoje po 15m2 oraz mała kuchnia z łazienką. Jest podłączony gaz z sieci. Narazie jest ogrzewane dwoma piecami kaflowymi. Dodam że ściany są grubości ok 40 cm- cegła(nieocieplone). Sufity mam zamiar ocieplić wełną o gr. 10cm. Mieszkanie znajduje się na pierwszym piętrze tylko nad mieszkaniem jest strych.

Więc wracając do dylematu. Co jest lepszym rozwiązaniem ogrzewanie kominkowe i gazowy podgrzewacz wody czy ogrzewanie domu i wody gazem z sieci. Oraz jakie są koszty założenia tych instalacji. Z góry dziękuje

Wszystko zależy od trybu życia w tym mieszkaniu ilu mieszkańców itd.Najlepiej jest mieć dwa lub wiecej źródeł ogrzewania,masz możliwość zrobić gaz i kominek to zrób.Wiadomo że czasem mamy też dostęp do drewna w przystępnej cenie wtedy można kominkiem dogrzewać.Zwykły bez zadnych płaszczy wodnych tylko z nawiewem grawitacyjnym lub wymuszonym do tego piec gazowy z zasobnikiem i powinno być ok.Gaz ma wielką zalete że nie trzeba być w domu aby był ogrzany:) z kolei kominek nie potrzebuje elektryczności(bez płaszcza wodnego) aby ogrzać wiec decyzja musi być przemyślana rozsadnie.