Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usytuowanie POŚ

aksamitka

Recommended Posts

Dluga ta nitka do oczyszczalni.

Przy takiej dlugosci i zachowaniu spadku oczyszczalnia bedzie musiala byc gleboko zakopana. Jezeli wyjdziemy plytko z budynku wowczas trzeba rure zaizolowac aby w zimie nie bylo problemow.

Dlatego warto przeniesc blizej oczyszczalnie lub tez zrobic wyjscie instalacji kanalizacyjnej z budynku od strony poludniowej

Edytowane przez blackraven

Nie wiem jaka bedziecie miec aranzacje ogrodu. Wskazowki

1. Zgodnie z przepisami ...2m od ogrodzenia, 15m od studni itp.

2. Wystarczajaco blisko budynku ...kwestia dlugosci kanalizacji, zasilania i wentylacji jesli planujecie wyprowadzic powyzej daachu

3. Zdala od tarasu

4. W polsce glownie wiatry sa zach wiec lepiej POS umiescic po stronie wsch (kwestia jakby powstal smrodek)

5. Uwzglednij ciągi komunikacyjne

Tyle na razie przyszlo mi do glowy

Moze ktos jeszcze cos doradzi

niestety, studnia z woda pitna (3) a wiec miedzy 1 i 5 odpada, zastanawiałam sie jeszcze nad lokalizacja po starej ruinie, gdyż obecnie teren tam jest wyrównany i nie ma już takiego spadku

czyli lepiej aby POS byla jak najblizej domu, natomiast sama studnia chłonna juz dalej? ( ile max od POŚ?)

Edytowane przez aksamitka

Tak, wersja 1

Poza tym, ze scieki mniej sie wychlodza, trzeba pamietac, ze biologiczne oczyszczalnie potrzebuja do swojego dzialania energi elektrycznej (do pompy napowietrzajacej). Pewne oczyszczalnie maja pompy poza oczyszczalnia np bioekocent 3300 pro. Wowczas pompa jest np w budynku, a do oczyszczalni doprowadza sie przewody napowietrzajace. Po mapce widac ze na pn jest garaz wiec latwiej bedzie zasilac POS

Sory - bardziej gra tu moja wyobraźnia. Otóż wyobrażam sobie, że tak jak jest spadek na powierzchni, tak samo są ułożone warstwy wodonośne - a wówczas w wersji 2 wody podziemne płynęłyby od studni chłonnej prosto do tej "wodnej".

To w sumie chyba dość niemądre, ale skoro pytasz...

Nie - właśnie na zdrowy rozum wcale tak nie myślę. To tylko takie idiotyczne wrażenie.

Studnia chłonna odprowadza ścieki do innej (najprawdopodobniej) warstwy niż studnia wodna, która jest dodatkowo uszczelniona. Pewnie, że w końcu jakoś się te wody zmieszają po iluś tam latach, ale na dobrą sprawę, to i tak pijemy tę samą wodę, którą pił (a potem się jej "pozbył") jakiś np. dinozaur.

Chyba schodzimy w kierunku paranoi.

Wracając do tematu - skoro chcesz wybrać jedną z tych dwóch oczyszczalni, to lepiej się skupić np. na dostępności do skrzynki elektrycznej i przeważających wiatrach - patrz wyżej.