masud 29.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam - kupiliśmy halogeny do opraw aquaform squares i chors - typu 111 GU53 - są to masterline philips (dosyć drogie). Zamiast dawać punktowe światło (24 stopnie kąt świecenia) i świecić ciepło (3000 K) świecą na niebiesko-zielono tudzież na wszystkie strony rzucają kolorowe refleksy. Szczególnie "ciekawie" wygląda to na zabudowie kuchennej z białego lakierowanego MDF. Ergo - uzyskany efekt jest o 180 stopni odwrotny od zamierzonego. Ktoś ma pomysł, co może być przyczyną? Nieprawidłowy montaż? Jakie inne moglibyście polecić? znajomy ma chińszcyznę i u niego działa bez problemu. My chcieliśmy markowe... i mamy kłopot. Dosyć kosztowny bo jest tego ponad 50 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 29.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam - kupiliśmy halogeny do opraw aquaform squares i chors - typu 111 GU53 - są to masterline philips (dosyć drogie). Zamiast dawać punktowe światło (24 stopnie kąt świecenia) i świecić ciepło (3000 K) świecą na niebiesko-zielono tudzież na wszystkie strony rzucają kolorowe refleksy. Szczególnie "ciekawie" wygląda to na zabudowie kuchennej z białego lakierowanego MDF. Ergo - uzyskany efekt jest o 180 stopni odwrotny od zamierzonego. Ktoś ma pomysł, co może być przyczyną? Nieprawidłowy montaż? Jakie inne moglibyście polecić? znajomy ma chińszcyznę i u niego działa bez problemu. My chcieliśmy markowe... i mamy kłopot. Dosyć kosztowny bo jest tego ponad 50 sztuk Oddajcie jeżeli są uszkodzone i po problemie.Montaż nie ma wpływu na kolor świecenia chyba że zasilacz. Osobiście spawdiłbym jeszcze 2 szt i jeżeli nie spełniają moich oczekiwań wymiana albo zwrot kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara Tin 01.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Oddajcie jeżeli są uszkodzone i po problemie.Montaż nie ma wpływu na kolor świecenia chyba że zasilacz. Osobiście spawdiłbym jeszcze 2 szt i jeżeli nie spełniają moich oczekiwań wymiana albo zwrot kasy. Popieram przedmówce , oddajcie j i zainwestujcie w oswietlenie LED jest droższe w zakupie ale w użytkowaniu rachunki sa diametralnie nizsze , warto zainwestować w LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masud 01.02.2012 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Popieram przedmówce , oddajcie j i zainwestujcie w oswietlenie LED jest droższe w zakupie ale w użytkowaniu rachunki sa diametralnie nizsze , warto zainwestować w LED Dzięki, ale w sytuacji konieczności zakupu ponad 50 szt tego typu ledów przy ich minimalnej cenie 200 pln za sztukę, oszczędności na energii nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Na razie wymieniam philipsy na osramy i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 (edytowane) dubel Edytowane 1 Lutego 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 (edytowane) A coż to za ledy po 200 pln ? http://ledon.pl/pl/strongledzarowki/2329-zarowka-led-ar111-gu53-9w-230v.html 50 szt halogenów rozbuja Wam licznik jak karuzelę łańcuchową. Edytowane 1 Lutego 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masud 02.02.2012 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Hej. Problem polega na tym, że mam już wsadzone transformatory na 12V a takie ledy znajduje po min. 200 pln Philipsa są po 290 PLN. Nie zapłacę 10 tys. za żarówki... Transformatorów już nie wyciągnę bo część zabudowana w sufitach podwieszanych... Poza tym nie wiem czy do LED na 12 V nie trzeba specjalnych transformatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Transformatorów już nie wyciągnę bo część zabudowana w sufitach podwieszanych... Poza tym nie wiem czy do LED na 12 V nie trzeba specjalnych transformatorów. Wszystko zależy od tego, jakie masz transformatory tam powsadzane. Jeśli klasyczne transformatory (okręgłe, spore), to da się, kwestia tylko dorzucenia do każdej oprawki mostka prostowniczego - koszt w okolicach złotówki, dochodzi jednak kwestia podłączenia, odrobinka obycia z lutownicą się przyda. Jeśli elektroniczne (podłużne, zwykłe białe pudełka), to co prawda jest cień szansy, że użyłeś takich przystosowanych do zasilania LEDów, ale szansa na to jest nikła, a zwykłych "do halogenów" na zasilanie LEDów już nie przerobisz (da się, ale nie jest to już takie proste). Ale może da się te transformatory powyciągać przez otwory po LEDach? Przynajmniej powinno się dać to zrobić, jeśli są zamontowane z głową, bo niestety, one się psują i muszą być dostępne do serwisu, zabudowanie ich "na stałe" to by poważna fuszerka ze strony wykonawcy była. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomitoxy 02.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam,Z tego co wiem (a wiem co piszę) wiele żarówek ledowych posiada już mostek i zasilacz lub tylko (okrągły) transformator nie mają znaczenia byle było dobra napięcie na LEDON.pl są żarówki MR16 które można zasilać od 11-do 24V bez względu na polaryzację , albo zasilacz albo transformator , oba urządzenia są ok.sprzedawca cytowany wyżej jest raczej elastyczny i bardzo indywidualnie podchodzi do każdego klienta.żarówki AR111 ma na 230 (zasilacz jest w komplecie ) ale może warto zadzwonić i zapytać czy nie zrobią tego na 12v LUB 24v BO WIEM ŻE SAMI WIELE TYCH OPRAW MONTUJĄ u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.02.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam, Z tego co wiem (a wiem co piszę) wiele żarówek ledowych posiada już mostek i zasilacz lub tylko (okrągły) transformator nie mają znaczenia byle było dobra napięcie Jeśli żarówki mają mostek, to daje to tylko tyle, że da się je zasilić z klasycznego transformatora. Transformator elektroniczny do halogenów jednak daje na swoim wyjściu napięcie przemienne o dużo wyższej częstotliwości i zwykły mostek prostowniczy po prostu pójdzie z dymem. A jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby producenci wsadzali do nich mostki z diod shottky'ego ot tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał fantazję ich zasilenia z niededykowanej dla LEDów przetwornicy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomitoxy 24.02.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ....... A jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby producenci wsadzali do nich mostki z diod shottky'ego ................ J. y Oj...., dają, dają, . Brak wiary nie oznacza że ich tam nie ma (brak diody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.02.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wiesz... mój brak wiary jest wywołany prostą ekonomią: w taniej masowo produkowanej elektronice producenci zwykle robią co mogą, żeby montować jak najtaniej, stąd nie chce mi się wierzyć, że tu nagle zaczęli montować bardziej złożony, droższy układ tylko dla dogodzenia zwolennikom nietypowego, nieprzewidzianego przez producenta sposobu zasilania. Dlatego, jeśli już o kwestiach wiary dyskutujemy, ja jako ten niewierny Tomasz będę i napiszę, że póki nie zobaczę czarno na białym, to nie uwierzę J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts