lukasz860910 29.01.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Po niżej link, film i zjęcia dla zainteresowanych jak wykonywane są posadzki maszynowe mixokretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 29.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Robi wrażenie. Ktoś zna cenę za m2 tej przyjemności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.01.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Po niżej link, film i zjęcia dla zainteresowanych jak wykonywane są posadzki maszynowe mixokretem Następna firma, która preferuje równość i poziom. Szkoda, że tylko tyle. Nie ma nic na filmie co pozwalało by powiedzieć, że to profesjonaliści. Piasek zwieziony mokry. Brak badania jego wilgotności. Woda z beczki można przypuszczać, że deszczówka. Ziarnistość piachu brak danych. Brak danych o wytrzymałości na sciskanie. Jestem pewien, że ten podkład podłogowy nie ma więcej jak 8N/mm2. Posadzki drewnianej klejonej do podłoża na nim się nie ułoży. Po prostu szło to zbyt szybko. Budynek nie był zamknięty co miało wpływ na przeciągi, podkład zacierany zbyt wcześnie i nie pokryty po wykonaniu folią co ma wpływ na przerwaną hydratację. Tak robią wszyscy. Takie są podkłady pod posadzki drewniane. Niesamowicie równe, ale słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 30.01.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 W związku z tym kogo polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 W związku z tym kogo polecasz? Tylko tych którym jak mówię, że potrzebuję podkład pod klejone do niego deski, to wiedzą o co mi chodzi. Cena rośnie ale robią C 20-30N/mm2 F-5-7N/mm2. A tak to dodaje się około 40-70zł/m2, aby wylewki poprawić i mogły być użyte pod drewno klejone. Należy żądać to co ITB zaleca pod podłogi drewniane. C-20N/mm2 dla drobnego parkietu C-25N/mm2 dla tradycyjnego parkietu i 30N/mm2 dla desek. Również wielu producentów klejów czy parkietów i desek wymaga takich wytrzymałości na ściskanie. To wszystko da się zrobić miksokretem. Ważna jest receptura i prawidłowa technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 31.01.2012 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Następna firma, która preferuje równość i poziom. Szkoda, że tylko tyle. Nie ma nic na filmie co pozwalało by powiedzieć, że to profesjonaliści. Piasek zwieziony mokry. Brak badania jego wilgotności. Woda z beczki można przypuszczać, że deszczówka. Ziarnistość piachu brak danych. Brak danych o wytrzymałości na sciskanie. Jestem pewien, że ten podkład podłogowy nie ma więcej jak 8N/mm2. Posadzki drewnianej klejonej do podłoża na nim się nie ułoży. Po prostu szło to zbyt szybko. Budynek nie był zamknięty co miało wpływ na przeciągi, podkład zacierany zbyt wcześnie i nie pokryty po wykonaniu folią co ma wpływ na przerwaną hydratację. Tak robią wszyscy. Takie są podkłady pod posadzki drewniane. Niesamowicie równe, ale słabe. Kolego nie znasz firmy nie wypowiadaj się! Piasek jest akurat wilgotny nie mokry 0,4 mm, deszczówka co ty w ogóle mówisz... to inwestycja biurowiec brak np. drzwi albo tynków nie zależy od nas, inwestor chce żeby było tanio, jeżeli wykonujemy posadzki doradzamy jak najlepiej zawsze zamawiamy piasek płukany 0,4 i do tego kamień ale co ty myślisz że jak mówisz inwestorowi że pod parkiety musi być piasek płukany, żwir, cement 1, zbrojenie plastyfikatory to on robi wielkie oczy zamawia sam albo jak rezygnuje z czegoś, później przychodzi na to podłoga to nie powie że chciał zaoszczędzić tylko na wykonawcę zgania, każdy szuka jak najtaniej ale jak mówisz że ma być tak i tak to nikt nie zwraca na to uwagi ma to gdzieś, film pokazuje jak wygląda wykonanie posadzki a że idzie to sprawnie to kwestia wprawy i doświadczenia. W Polsce może 70% posadzkarzy robi dobrze, jak robią z materiałem zamawiają piasek 0,2, cement jak najtańszy zamiast 2 worki na maszynę dają 1,5 worka, włókna i plastyfikatora szczyptę dylatacje cienką i to takich wykonawców powinno się tępić wykonawca nie dołoży ci do wylewki chcesz mieć dobrze musisz zapłacić, wymądrzać się każdy potrafi. Rocznie robimy wiele domów i inwestycji i nie miałem nie zadowolonego klienta, zawsze podchodzimy indywidualnie do klienta chce mieć dobrze doradzamy dobrze chce tanio tłumaczymy jak powinno się robić Alę jak ktoś nie chce to ze swoich nie dołożę mu, dom kosztuje kogoś 300 000 nawet więcej a żal mu dołożyć 1000 zł żeby dobrze było posadzki zrobione. Nasza firma stawia na jakość i zadowolenie klienta, doradzamy jak najlepiej ale nikogo nie zmusimy żeby zrobił jak chcemy, nikomu w kieszeni nie siedzimy. Folią zawsze każemy przykryć,ale np. my wylewamy dziś w łodzi w jeden dzień zrobimy domek jutro jesteśmy sto km dalej więc inwestor sam musi przykryć folią, zawsze mówimy żeby to robić i że to ważne tylko ilu posłucha? Jednemu zależy drugiemu nie, nie esteśmy w stanie kogoś zmusić do tego. nie życze sobie żebyś porównywał mnie do innych firm nie znając mnie i jakości moich prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 31.01.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Robi wrażenie. Ktoś zna cenę za m2 tej przyjemności? cena zaczyna się od 11 zł w górę zależy gdzie i ile metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 31.01.2012 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 W związku z tym kogo polecasz? w pile robiłem pare domków moge podać ci numery i zobaczysz sobie naszą prace, dowiesz się opini od klijentów mogę wysłać do takich których robiłem 2-3 lata temu napewno już mieszkają zapytasz się czy dobrze im służą posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 31.01.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 To wszystko da się zrobić miksokretem. Ważna jest receptura i prawidłowa technologia. OK. Jak stwierdzić czy firma ma dobrą recepturę i prawidłową technologię. Z mojego punktu widzenia, najlepiej gdyby firma zrobiła kompletna robotę. Od materiałów bo wykonanie. Jako inwestor nie znam procedur technologicznych i nie wiem czy podloga bedzie miała własciwy wspołczynnik C. @ lukasz860910 - wykonujesz kompleksową usługe? Na jakim osiedlu w Pile robiłeś posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.01.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Kolego nie znasz firmy nie wypowiadaj się! Piasek jest akurat wilgotny nie mokry 0,4 mm, deszczówka co ty w ogóle mówisz... to inwestycja biurowiec brak np. drzwi albo tynków nie zależy od nas, inwestor chce żeby było tanio, jeżeli wykonujemy posadzki doradzamy jak najlepiej zawsze zamawiamy piasek płukany 0,4 i do tego kamień ale co ty myślisz że jak mówisz inwestorowi że pod parkiety musi być piasek płukany, żwir, cement 1, zbrojenie plastyfikatory to on robi wielkie oczy zamawia sam albo jak rezygnuje z czegoś, później przychodzi na to podłoga to nie powie że chciał zaoszczędzić tylko na wykonawcę zgania, każdy szuka jak najtaniej ale jak mówisz że ma być tak i tak to nikt nie zwraca na to uwagi ma to gdzieś, film pokazuje jak wygląda wykonanie posadzki a że idzie to sprawnie to kwestia wprawy i doświadczenia. W Polsce może 70% posadzkarzy robi dobrze, jak robią z materiałem zamawiają piasek 0,2, cement jak najtańszy zamiast 2 worki na maszynę dają 1,5 worka, włókna i plastyfikatora szczyptę dylatacje cienką i to takich wykonawców powinno się tępić wykonawca nie dołoży ci do wylewki chcesz mieć dobrze musisz zapłacić, wymądrzać się każdy potrafi. Rocznie robimy wiele domów i inwestycji i nie miałem nie zadowolonego klienta, zawsze podchodzimy indywidualnie do klienta chce mieć dobrze doradzamy dobrze chce tanio tłumaczymy jak powinno się robić Alę jak ktoś nie chce to ze swoich nie dołożę mu, dom kosztuje kogoś 300 000 nawet więcej a żal mu dołożyć 1000 zł żeby dobrze było posadzki zrobione. Nasza firma stawia na jakość i zadowolenie klienta, doradzamy jak najlepiej ale nikogo nie zmusimy żeby zrobił jak chcemy, nikomu w kieszeni nie siedzimy. Folią zawsze każemy przykryć,ale np. my wylewamy dziś w łodzi w jeden dzień zrobimy domek jutro jesteśmy sto km dalej więc inwestor sam musi przykryć folią, zawsze mówimy żeby to robić i że to ważne tylko ilu posłucha? Jednemu zależy drugiemu nie, nie esteśmy w stanie kogoś zmusić do tego. nie życze sobie żebyś porównywał mnie do innych firm nie znając mnie i jakości moich prac Nie wymądrzam się. Piszę co spotykam na budowach. 80% podkładów podłogowych w mieszkaniówce nie nadaje się pod posadzki podłogowe drewniane. Nie mają odpowiedniej wytrzymałości na ściskanie co przenosi się na zbyt małą wytrzymałość na ścinanie i zrywanie. Odpowiednie parametry pod drewno klejone to zachwalanie równości ale wytrzymałości. Tego brakuje. Klient nie powie co potrzebuje bo nie wie, to firma powinna go zapytać co będzie kładzione na podkładzie. Jeżeli nawet w planach jest 12N/mm2 (12 MPa) to również powinien posadzkarz zapytać czy na jego posadzce będzie drewno klejone do podłoża? Nie pyta bo po pierwsze nie widzi różnicy między kaflami a drewnem, czyli nie ma pojęcia o swojej pracy. Po drugie ma to gdzieś. Najczęściej kojarzy się takie wymagania pod parkiet czy deski z niebywałą równością czyli zacieraniem na śmierć aż do przepalenia warstwy wierzchniej podkładu. Nie wiesz, że z Twoją posadzką coś się stało, bo to parkieciarza się obwinia za brak sprawdzenia podłoża. To on obrywa. Posadzkarze nie znają podstawowych receptur. Piszesz o ziarnie 0,4mm, przecież to smiechu warte. Do podkładów podłogowych używa się suchego kruszywa 0-8mm np. 60% 0-2mm i 40%2-8mm w ilości ok. 1600kg ilość cementu ok.320kg i wody 160l jeżeli kruszywo jest suche. Jeżeli jest mokre o ilość wody w kruszywie daje się mniej wody do cementu. Dodatki z głową pomogą. Jako rzeczoznawca dzięki fatalnym podkładom pod podłogi drewniane mam dość sporo zajęcia i wielu zdenerwowanych developerów i posadzkarzy. Nawet to co w planach ma mieć 12MPa ma 5-8MPa! Dla mniej im ktos bardziej zachwala równość wylewki tym bardziej jestem nastawiony na jej słabą jakość. Rzadko kiedy się mylę. Ostatnio panowie od posadzek dwa razy poprawiali w mieszkaniu wylewki i nic. Nawet dodanie plastyfikatorów nie pomogło. Nadal jest słaba, ponieważ robili po swojemu. Nie chcieli wydać na wykonanie wylewki więcej pieniędzy. Teraz bedą musieli zapłacić za naprawę około 70zł/m2. Ci panowie twierdzili, że takie maja ceny u developera dlatego tak wychodzi. Developer mówi, że innych cen mu nie przedstawiali na zasadzie wyższa cena wyższa jakość. Drugą wylewkę też spartolili, bo ni zastosowali się do receptury. I nie przykryli wylewki folią na kilka dni. wylewki robili w ogrzewanym pomieszczeniu. Ci panowie również robią tysiące m2 miesięcznie. Posadzkarze nie zostawiają żadnych danych dotyczących ich dzieła np. z jakiego cementu wykonano wylewkę, jaką ma grubość, jak zróżnicowana jest grubość wylewki, jaką ich wylewka uzyska wilgotność równoważną w temperaturze 20-23% i 50-55%RH otoczenia wylewki? Kiedy ich wylewka wyschnie, ile potrzebuje czasu w określonym klimacie? Przecież na ich dziele ma zostać położona podłoga często bardzo kosztowna.Drewno jest wrażliwe na wilgoć!!! Pytanie kto odpowiada jak się podłoga rozwali? Gdzie kończy i gdzie zaczyna odpowiedzialność posadzkarzy? Jak dalece odpowiadają ci następni za podłogę? Ja wiem, bo badam takie przypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 31.01.2012 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dobrze wiem ile i w jakich proporcjach daje się kruszywo, zawsze pytamy się co będzie czy płytki, czy drewno i wtedy podejmujemy decyzje jaki towar kupujemy i czy robimy uskoki zależy jaki gr Est parkiet (deska).Co do deweloperów to lepiej niż Ty mam pojęcie jak u nich się robi, 80% z nich ma gdzieś z czego robione są posadzki liczy się tylko żeby było zrobione tanio, wspomnisz im o kruszywie od 0,2 do 0,8 to w twarz by ci się śmiali, o cemencie I to kupią ci tańszy, zawsze jest taka gadka ma być 4 cm i nie grubiej a jak murarze krzywo strop wyleją i lejemy grubiej to zabili by cię. Patrzą żeby było tanio a jak coś się dzieje szukają winnego tak zawsze jest, przyjdziesz założysz parkiet, będzie coś się z nim działo to ty albo wykonawca winien nikt na siebie winy nie bierze. Dwa miesiąc temu wylewałem biurowiec, wywrotka kruszywa była na placu ale tylko jak kierownik był kazali z tego robić, włókna 0,6 kg na 1m3 a kazali tylko trochę sypać… ja byłem podwykonawcą odpowiedzialność bierze firma wykonująca obiekt, zaś przychodzi Pan oni zganiają na posadzkarzy nie przyznają się że inaczej w dokumentacji jest a inaczej kazali robić zawsze znajdą winnego jak będą chcieli… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 31.01.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wracając do tematu. Aby ocenić wykonanie posadzki należy zawczasu zadbać o rzeczoznawcę czy pilnować wykonawców nie spuszczając ich z oczu?Po której stronie ma być zakup materiałów?Inwestora czy wykonawcy? Jaką mam pewność że ktoś mnie nie oszuka na etapie od kupowania materiałów po efekt końcowy. Na koniec. Co z gwarancją. Co jeżeli po roku czy 2 coś złego będzie się działo w domu? Jaka jest gwarancja na usługę i co obejmuje? (mam na myśli tłumaczenie wykonawcy ruchami geologicznymi ziemi bo i takie spotkałem).PS. Proszę o odpowiedź na mój poprzedni POST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.01.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wracając do tematu. Aby ocenić wykonanie posadzki należy zawczasu zadbać o rzeczoznawcę czy pilnować wykonawców nie spuszczając ich z oczu?Po której stronie ma być zakup materiałów?Inwestora czy wykonawcy? Jaką mam pewność że ktoś mnie nie oszuka na etapie od kupowania materiałów po efekt końcowy. Na koniec. Co z gwarancją. Co jeżeli po roku czy 2 coś złego będzie się działo w domu? Jaka jest gwarancja na usługę i co obejmuje? (mam na myśli tłumaczenie wykonawcy ruchami geologicznymi ziemi bo i takie spotkałem). PS. Proszę o odpowiedź na mój poprzedni POST. nie wiadomo nawet co jest w worku z cementem. Należy kupować worki oznaczone "pewny cement". Pozostałe mogą mieć co wykazał kontrola nawet do 60% dodatkowych składników zamiast cementu. Legalnie dopuszcza się maksimum 35%. Najlepiej wynająć firmę, która otrzyma zlecenie na wykonanie podkładu pod deski klejone do podłoża. Wytrzymałość na ściskanie 30N/mm2 i wytrzymałość na zginanie F-6N/mm2. Musisz się liczyć z większymi kosztami, ale warto. Spękania są zawsze winą wykonawcy. Ruchy tektoniczne nie wchodzą w rachubę. "Geologiczne" jeżeli masz wszystkie roboty wykonane dobrze nie wchodzą w rachubę. Po wykonaniu pielęgnować, pokryć folią na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.01.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dwa miesiąc temu wylewałem biurowiec, wywrotka kruszywa była na placu ale tylko jak kierownik był kazali z tego robić, włókna 0,6 kg na 1m3 a kazali tylko trochę sypać… ja byłem podwykonawcą odpowiedzialność bierze firma wykonująca obiekt, zaś przychodzi Pan oni zganiają na posadzkarzy nie przyznają się że inaczej w dokumentacji jest a inaczej kazali robić zawsze znajdą winnego jak będą chcieli… Oczywiście, że to będzie Twoja wina. W żaden sposób się nie obronisz. Zrobiłeś. Ot wszystko. Odmówisz przyjdzie inna ekipa. Ja się jednak tak nie bawię. developer, u którego robiłem trzem jego klientom ekspertyzą, ponieważ parkiety się razem z warstwą podkładu odspoiły, pisze w umowie, że na jego posadzkach nie można kleić podłóg drewnianych!!! Wcisnął ten cały bajzel kupującym mieszkanie. Wiem doskonale jak się robi w Polsce podkłady cementowe czy betonowe. Właśnie tak jak opisujesz. wszędzie tam gdzie dzieje się coś poważnego z podłogami drewnianymi klejonymi, przeważnie jest winny podkład betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wracając do tematu. Aby ocenić wykonanie posadzki należy zawczasu zadbać o rzeczoznawcę czy pilnować wykonawców nie spuszczając ich z oczu?Po której stronie ma być zakup materiałów?Inwestora czy wykonawcy? Jaką mam pewność że ktoś mnie nie oszuka na etapie od kupowania materiałów po efekt końcowy. Na koniec. Co z gwarancją. Co jeżeli po roku czy 2 coś złego będzie się działo w domu? Jaka jest gwarancja na usługę i co obejmuje? (mam na myśli tłumaczenie wykonawcy ruchami geologicznymi ziemi bo i takie spotkałem). PS. Proszę o odpowiedź na mój poprzedni POST. Rękojmia na materiały wbudowane w dom opiewa na trzy lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 01.02.2012 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Przed przystąpieniem do przetargu dostajemy na emaila dokumentacje w niej jasno i wyraźnie pisze jaką posadzkę oczekują, z jakich materiałów ma być zrobiona i w jakiej ilości i tego przy wycenie się trzymamy, więc posadzkarze mają jasność co mają i z jakich materiałów. Zdarza się też tak że inaczej pisze w dokumentacji np. kruszywo a w ogóle nie dajemy bo rezygnują z tego ze względu na koszty, albo 0,6 kg włókna na 1m3 a w rzeczywistości w ogóle nie każą dawać albo trochę tylko.I zaś inaczej pisze w dokumentach a inaczej robią tak jest często posadzkarze jako podwykonawcy nie mają na to wpływu ale często później obarcza się ich winą, nikt się nie przyzna, chodź przed wyceną klient musi się określić dokładnie robiąc wylewki z materiałem dla nas jest to ważne.Zgodzę się że wielu nie ma pojęcia o wylewkach a dlaczego? Jest dużo prywatnych firm po robi trochę widzi że idzie zarobić na tym i bierze się za coś o czym nie ma pojęcia. Często bywa też tak że jest szef i ma parę ekip sam nie robi nic tylko łatwi prace i nie pilnuje jakości idzie na ilość, a pracownicy mają gdzieś to… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 01.02.2012 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Dwa miesiąc temu wylewałem biurowiec, wywrotka kruszywa była na placu ale tylko jak kierownik był kazali z tego robić, włókna 0,6 kg na 1m3 a kazali tylko trochę sypać… ja byłem podwykonawcą odpowiedzialność bierze firma wykonująca obiekt, zaś przychodzi Pan oni zganiają na posadzkarzy nie przyznają się że inaczej w dokumentacji jest a inaczej kazali robić zawsze znajdą winnego jak będą chcieli… Oczywiście, że to będzie Twoja wina. W żaden sposób się nie obronisz. Zrobiłeś. Ot wszystko. Odmówisz przyjdzie inna ekipa. Ja się jednak tak nie bawię. developer, u którego robiłem trzem jego klientom ekspertyzą, ponieważ parkiety się razem z warstwą podkładu odspoiły, pisze w umowie, że na jego posadzkach nie można kleić podłóg drewnianych!!! Wcisnął ten cały bajzel kupującym mieszkanie. Wiem doskonale jak się robi w Polsce podkłady cementowe czy betonowe. Właśnie tak jak opisujesz. wszędzie tam gdzie dzieje się coś poważnego z podłogami drewnianymi klejonymi, przeważnie jest winny podkład betonowy. To nie moja wina tylko firm które wykonują obiekt przystępują do przetargu , wygrywa najtańsza i zaś szukają oszczędności w materiale albo nie płacą podwykonawcą, tak jest w Polsce! Udają biznesmenów czyimś kosztem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 01.02.2012 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 materiały powinien zamawiać wykonawca, albo dać namiar inwestorowi jeżeli chce sam zamówić. Inwestor powinien wcześniej wiedzieć jakie będą podłogi i znać ich wysokości (chodź nie jest to takie proste dziś podoba się to za miesiąc coś innego). Robiąc posadzki wiemy gdzie jest najlepszy piasek co do cementu zgodzę się z kolegą cement cementowi nie równy, najgorsze cementy są z przesypowni (często spotykane w marketach budowlanych). Jeszcze rok temu cementownie miały cement I 32,5 (najlepszy cement do posadzek) w tej chwili trudno go dostać został tylko I 42,5. Kupując cement I trzeba wiedzieć czy cement jest z cementowni czy z przesypowni, z przesypowni nie polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.02.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 materiały powinien zamawiać wykonawca, albo dać namiar inwestorowi jeżeli chce sam zamówić. Inwestor powinien wcześniej wiedzieć jakie będą podłogi i znać ich wysokości (chodź nie jest to takie proste dziś podoba się to za miesiąc coś innego). Robiąc posadzki wiemy gdzie jest najlepszy piasek co do cementu zgodzę się z kolegą cement cementowi nie równy, najgorsze cementy są z przesypowni (często spotykane w marketach budowlanych). Jeszcze rok temu cementownie miały cement I 32,5 (najlepszy cement do posadzek) w tej chwili trudno go dostać został tylko I 42,5. Kupując cement I trzeba wiedzieć czy cement jest z cementowni czy z przesypowni, z przesypowni nie polecam . Z ciekawości co jest takiego w cementach z przesypowni lub czym się różni ten sam cement z cementowni a z przesypowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To nie moja wina tylko firm które wykonują obiekt przystępują do przetargu , wygrywa najtańsza i zaś szukają oszczędności w materiale albo nie płacą podwykonawcą, tak jest w Polsce! Udają biznesmenów czyimś kosztem! Tutaj zgadzam się w pełni. Akurat mam sprawę w której generalny wykonawca i posadzkarz kłocili się kto ponosi winę, za coś co nie na dawło się właściwie do niczego.Poszło o pieniądze. Cięcia i tak już niskiej ceny. Do tej sprawy wciągnąłem dodatkowo projektanta, który zaleciła podkład pod parkiet 19x90x1200 posadzkę CT C-12N/mm2. Posadzka jak ma 5N/mm2 to dobrze, na młotku Schmidta o 0,195Nm daje 3-5N/mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts