adamfcb 30.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 mam prawa i lewa:) a co mozna zrobic samemu?? 40tys?? serio moze tyle kosztowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 30.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a jak sie ma wogle WM do otwierania okien, czy jedno drugie wyklucza?? (jestem bardzo zielony w tym temacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 30.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 4 tys z wlasna robocizna, a ile firma za to bierze bo sprzet nawet niedrogo wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 30.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 dzieki WIELKIE za wyjasnienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 30.01.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A post po to,że wytłuszczony druk świadczy o niewiedzy instalatorów lub próbie naciągnięcia naiwnego klienta na zakup PCi. Ale to temat o wentylacji dlatego nie będę się rozwodził tym radziej,że widzę,że zabierasz się od d..y strony do budowy i 100tys.zł to dla Ciebie pestka Powodzenia,tylko nie daj się za ostro ostrzyc,wystarczy na jeżyka Naprawdę na podstawie kilku zdań potrafisz ocenić na jakim etapie budowy jestem i jakie decyzje podejmę? Interesujące! Skoro uważasz że trafiłem na fryzjera to proszę o poradę. Jaka PC, jaka WM, u kogo zamówić, ile przeznaczyć pieniędzy, jakie ocieplenie budynku. Bedę wdzięczny za podpowiedź. Proszę oszczędzić sobie ironii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a jak sie ma wogle WM do otwierania okien, czy jedno drugie wyklucza?? WM nie ma związku z otwieraniem okien, przecież nie są zabite gwoździami. Mając wm możesz otwierać okna kiedy chcesz, włączać, wyłączać, ustawiać wydajność wm jak tylko Ci się spodoba. Jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza. Po pewnym czasie może się okazać, że nie będziesz chciał za często otwierać okien, bo po co, w dodatku hałas, komary itd., ale to będzie tylko Twoja wola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.01.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie otrzymałem odpowiedzi na temat kosztów WM. Założenie u mnie to zakup reku - zobacz na portalach aukcyjnych ile kosztują. Następnie rury spiro, flex, złączki, wełna, stretch folia, anemostaty kosztowały koło 2000zł. Praca własna (upierdliwe jest cięcie rur spiro i owijanie wełną w 1 osobę), projekt własny. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.01.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Założenie u mnie to zakup reku - zobacz na portalach aukcyjnych ile kosztują. Następnie rury spiro, flex, złączki, wełna, stretch folia, anemostaty kosztowały koło 2000zł. Praca własna (upierdliwe jest cięcie rur spiro i owijanie wełną w 1 osobę), projekt własny. Działa. A do czego Tobie folia stretch??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.01.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A do czego Tobie folia stretch??? myślę że do owinięcia wełny w koło rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.01.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 myślę że do owinięcia wełny w koło rur No ale po co wywarzać otwarte drzwi Przecież jest wełna z klejem i folią aluminiową zewnętrzną za jakieś 240zł. brutto za 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 31.01.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jezu !!! Tu nie wytrzymałem,mimo,że o wentylacji Do kolekcji brakuję jeszcze paneli fotowoltanicznych,ocieplenia aerożelem gr.50cm,piecyka gazowego,akumulatora gruntowego i kotłowni na paliwa stałe W jakim czasie,w jakim okresie wykorzystujesz te wszystkie urządzenia ? Codziennie jedziesz na kominku z PW,solarach i PCi czy tak sobie,zależnie od wyliczanki co godzinę zależnie od kaprysu wykorzystujesz pojedyńczo ? Sorki,ale trzeba być @#%#,żeby coś takiego zrobić,oczywiście piszę o całym systemie ogrzewania sluchaj o co ci chodzi? na glownej stronie forum nie jest nigdzie napisane ze jest to forum dla ludzi ktorzy buduja na kredyt dom za 200 tysiecy. mam kase to ja wydalem. a wentylacja za 33 tys?? to nie jest nawet polowa miesiecznej pensji wiec o czym mowimy? o fryzjerach? strzyzeniu? zobacz ile paliwo kosztuje na stacji benzynowej. to jest dopiero strzyzenie...na lyso - mam dokladnie to co chcialem i za co zaplacilem. bardziej oplacalo mi sie zaplacic firmie 10 razy wiecej niz nie pracowac (nie zarabiac) i siedziec i robic przy domu. ot czysty rachunek. a co do straszenia ludzi pradem za 1zl to tez troche przesadzasz. podaj ile wtedy bedzie kosztowal 1m3 gazu i tona wegla. energia zawsze bedzie rosla razem. drogi prad to drogi gaz, drogi wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 31.01.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A czemu Ty o pieniądzach ? Przecież nic o tym nie wspomniałem a kasa to nie wszystko Jeśli chciałeś pokazać,ze stać Cię na wszystko co możliwe to trzeba by było zrobić pompę ciepła w złotej obudowie,ona całkowicie by starczyła do ogrzania Twojego,energooszczednego domu a miałbyś cenną rzecz,której stawiam,że nikt nie ma:) Jestem daleki od straszenia ludzi prądem Moje główne założenie było/jest ogrzewać prądem Po prostu dla mnie kominek z PW,solary,pompa ciepła z odwiertami,bufor ciepła instalowane razem do domu energooszczednego to głupota i nie piszę tutaj o kasie a o możliwościach tego systemu,dlatego napisałem,że brakuje jeszcze piecyka gazowego do kompletu Sorry ale nie bardzo Cię rozumiem. Piszesz, że nie o pieniądzach a straszysz że prąd będzie za złocisza? Przecież sam masz ogrzewanie na prąd i dom niezbyt kosztowny w budowie więc gdzie tu logika i oszczędność? Dla jasności. Szukam złotego środka. Podobnie jak marcel232 wolę pracować i zarabiać i nie pitolić się z samoróbkami jak pomysłowy Dobromir. Czytam wpisy na tym forum i porównuje z artykułami w Muratorze i to ma się nijak. Może więc nie próbujmy na siłę promować rozwiązań. Inwestorzy mają swój rozum i z pewnością znajdą dobre rozwiązanie. Uważam też że ładowanie kasy w max ocieplenie domu to bezsens bo z czasem wszystkie parametry ulegaja zmianie (zazwyczaj na gorsze) i trzeba być wróżką aby z pewnością stwierdzić jakie będą straty ciepła w domu za 30 lat - badania laboratoryjne nie mają nic wspołnego z rzeczywistością. Wracając do mojego pytania. Powierzchnia ogrzewania mojego domu 130m2 Zapotrzebowanie na ciepło 8kW Żaden dom super energoszczedny, pasywny, itp. Typowy budynek w tradycyjnej konstrukcji z dobrych materiałów. Bez wodotrysków i lansu. Szukam PC jak wspomniałem bo to wygodne i na chwile obecną niekosztowne. Nie chce gazu, oleju i innych paliw stałych. Do tego WM. Wracam do pytania co polecacie, do której z firmy wysłać zapytanie ofertowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 31.01.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A czemu Ty o pieniądzach ? Przecież nic o tym nie wspomniałem a kasa to nie wszystko Jeśli chciałeś pokazać,ze stać Cię na wszystko co możliwe to trzeba by było zrobić pompę ciepła w złotej obudowie,ona całkowicie by starczyła do ogrzania Twojego,energooszczednego domu a miałbyś cenną rzecz,której stawiam,że nikt nie ma:) Jestem daleki od straszenia ludzi prądem Moje główne założenie było/jest ogrzewać prądem Po prostu dla mnie kominek z PW,solary,pompa ciepła z odwiertami,bufor ciepła instalowane razem do domu energooszczednego to głupota i nie piszę tutaj o kasie a o możliwościach tego systemu,dlatego napisałem,że brakuje jeszcze piecyka gazowego do kompletu Dlaczego kominek z PW to glupota?? zamyslem bylo ogrzewanie kominkiem piwnicy i sprawdza sie to znakomicie. jest tam 6 duzych grzejnikow + 2 w garazu. gdy kominek zagrzeje juz bufor do 50 stopni otwiera zawor i startuje druga pompe i dogrzewa piwnice (100m2) dokladnie tak jak chcialem. solary - nawet teraz przy -10 na dworzu potrafia zagrzac CWU do 50 stopni. WM - nie trzeba wspominac mam tez klimatyzacje z temp indywidualnie sterowana w kazdym pomieszczeniu - i co z tego? prawie kazde auto ma teraz klime dlaczego nie miec jej w domu? a pompa stoi w piwnicy i nie jest zadnym elementem 'dekoracyjnym' domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 31.01.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 witam, ile moze wyniesc instalacja WM z reku w domku 120m2, w planach jest grawitacyjna, ale zauwazylem ze sporo ludzi planuje badz ma WM z reku i ciekawi mnie czy warto, Zobacz jak wielu z nich to instalatorzy Po co komplikować życie kolejną rzeczą którą trzeba serwisować ,ustawiać,pamiętać itp itd.Do tego trza zapłacić więcej.Chyba ,że masz ambicję na pasywniaka.To tak.Inaczej będziesz żył w zdrowym klimacie i będziesz szczęsliwy ze zwyczajną wentylacją,jak miliardy ludzi na świecie.Przynajmniej jest pewność zawsze świeżego powietrza ,a nie biegnącego przez jakieś kanały , w których za 10lat nie wiadomo co zamieszka.Oczywiście są filtry bla bla bla marketingowe.To trza będzie czyścić, tak jak robi się to na zachodzie w instalacjach domowych i przemysłowych.Trzeba będzie i nie ma wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 31.01.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Bardzo ciekawy aspekt całej sprawy. Koszty eksploatacji i możliwość zagnieżdżenia się w kanalizacji (jakby nie było kilkunastometrowej) robactwa czy pleśni. Czy ktoś z Szanownych forumowiczów spotkał się z problemem konserwacji WM (nie mam na myśli wymiany filtrów tylko czyszczenia wnętrza kanalizacji)? Edytowane 31 Stycznia 2012 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 31.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Bardzo ciekawy aspekt całej sprawy. Koszty eksploatacji i możliwość zagnieżdżenia się w kanalizacji (jakby nie było kilkunastometrowej) robactwa czy pleśni. Czy ktoś z Szanownych forumowiczów spotkał się z problemem konserwacji WM (nie mam na myśli wymiany filtrów tylko czyszczenia wnętrza kanalizacji)? w tym wątku jest podobna dyskusja http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195682-Kana%C5%82y-flex-czy-spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Po co komplikować życie kolejną rzeczą którą trzeba serwisować ,ustawiać,pamiętać itp itd.Do tego trza zapłacić więcej.Chyba ,że masz ambicję na pasywniaka.To tak.Inaczej będziesz żył w zdrowym klimacie i będziesz szczęsliwy ze zwyczajną wentylacją,jak miliardy ludzi na świecie.Przynajmniej jest pewność zawsze świeżego powietrza ,a nie biegnącego przez jakieś kanały , w których za 10lat nie wiadomo co zamieszka zgadnij co zamieszka? po co kupować samochód, ile tam jest rzeczy które się zepsują, nie wierzysz to kup, miliardy ludzi łazi piechotą i żyją po co budować dom? trochę szmat i pudeł a będziesz szczęśliwy, niskie koszty inwestycyjne, znikoma awaryjność a zwróci ci się w ciągu tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 31.01.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Przepraszam,ale czy tej paplaniny marketingowej uczą na jakiś specjalnych szkoleniach.Bo wszyscy instalujący bądz sprzedający używają tych samych argumentów.Przypomina mi to trochę pewnych ludzi chodzących od domu do domu i udowadniających swoje racje w kwestiach wiary.Co do tego ,że nie zarośnie syfem - zarośnie mimo filtrów,zarasta w instalacjach przemysłowych (zapytaj jak masz jakiegokolwiek znajomego w jakimś markecie,powiedzą ile z tym problemu)i zarasta w domach.Na zachodzie już wiedzą.My narazie patrzymy z rozdziawionymi ustami i mamy za guru takich co to niby cudo mają.Pamiętaj zawsze ,ważna rzecz-stworzyć potrzebę ,znależśc produkt i sprzedawać.Świat musi się kręcić ,więc trzeba wymyślać nowe potrzeby by zarabiać ,bo wszystko już jest.Proste to nie jest.Może dlatego ten marketing taki specyficzny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 31.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 @Arturo, nie mam nic do Ciebie ale przecież to Ty napisałeś o cenie prądu (1 zł). Gdzie Ci dałem do zrozumienia, że wg. mnie "grzanie prądem jest drogie"? Przecież to bez sensu! Napisałem wyraźnie że chce PC + WM a TO USTROJSTWO JEST I BĘDZIE NA PRĄD. Jeżeli masz pisać ogólnikami w stylu "jest tu paru instalatorów" to oszczędzaj palce. Szukam konkretów. Firma X, Y, Z - wysyłam zapytanie, porównuję oferty, wybieram, umowa, robota, zapłata. Proste.PS. Proszę wszystkich zachwyconych i rozczarowanych instalatorami WM o opinie i porady oraz namiary. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 31.01.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 proponuję powrót do tematu, mam dylemat czy warto w piwnicy zainstalować wentylatory 19Db czy wystarczy 46Db by niebyły zbytnio słyszalne na górze w salonie, oczywiście te ciche są 100% droższe, a ja nie lubię "przepłacać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts