tomek131 06.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Indiana a komplikacja systemu ?Po co takie cuda dla prostego procesu ,który działa sto lat i w większości nie ma grzybów ani żadna wilgoć się po ścianach nie leje i klimat jest przyjemny.Po co kolejna rzecz do dbania ,serwisowania,naprawy etc.Nie jestem przekonany.Choć pożyjemy zobaczymy -jak dasz dobrą cenę może się zdecyduje na komplet - WM z reku i pompa ciepła pow/woda.Masz blisko.Hydrauli poleca Atlantica ,to chyba niezłe pompy.Masz w ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 06.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Dziś właśnie wyceniałem WM w istniejącym, kilkuletnim domu. Podobny jaki zamierzasz zbudować - niezbyt szczelny, bez WM. Dlaczego chcą WM, mimo 2x wyższych kosztów niż położenie w nowym budynku? Bo w pokojach pod oknami rośnie grzyb; bo po szybach się leje; bo raz spali u szfagra który ma WM, i całkiem inaczej się czuli. Również teraz jest dobry moment na instalację, bo jest już ekipa do zrywania całego poddasza i wykonywania izolacji cieplnej od nowa, tym razem na bazie pianki PUR, bo gwiżdże im zimnem, a wełna zamokła i nie mogą nastarczyć z opałem..... Więc dalej sobie teoretyzuj, ile to ma wad WM, że do WG dom nie musi być szczelny, bo po co skoro wszyscy tak mają od stu lat i jest gicio Tylko 100 lat temu nikt nie dawał 15 cm i więcej wełny do dachu - a dlaczego ma to jakiś związek z wilgocią, to poszukaj sobie..... Więc buduj śmiało, nie mój dom, co mnie to właściwie obchodzi - roboty mam i tak nie do przerobienia i nikogo nie mam zamiaru przekonywać do montażu jakichś instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ot ciekawe założenie .Migracja odwrotna powietrza w wełnie spowoduje jej wysuszenie.Wydaje mi się ,że spowoduje zamrożenie wilgoci już zawartej w izolacji.Wydaje mi się ,że spowoduje obniżenie temperatury ściany zewnętrznej.Wydaje mi się,że nastąpi jednak kondensacja dodatkowej wilgoci... no dobra, jeśli ocieplasz tako dom wełną wyciągniętą z basenu to tak, ale jeśli robisz to wełną normalną to masz całkiem sucho, nic się tam nie zamrozi, ściana będzie od środka nagrzewana a podciśnienie pisałem lekkie a nie takie by chałupa miała ściany wygięte do środka skąd się ma wziąć ta dodatkowa wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Pierwszy rok działał bez GWC i przy -8*C na dworze już zamarzał, tzn. co jakiś czas dość często włączało mu się rozmrażanie, czyli wyłączał nawiew był tylko wywiew. Przy około -15*C na dworze zamarzał na amen, tzn. praktycznie cały czas się rozmrażał, tak że musiałem mu założyć wyłacznik czasowy żeby pracował 30 min, a 2h stał, wtedy dało się zimę przeżyć. Potem zastanwaiaja sie nad nagrzewnica ,ale wychodzi kilkaset zl miesiecznie za jej dzialanie.Ja nie mam czasu miec takich problemow .I te bajki o grzybach ,wilgoci itp .Juz nikt tego sluchac nie moze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 "Ja nie mam czasu miec takich problemow .I te bajki o grzybach ,wilgoci itp .Juz nikt tego sluchac nie moze " TWOJA WOLA!!!Ja uważam, że lepiej się osłuchać jak świnia grzmotów niż własnoręcznie praktykować odgrzybianie i remonty kapitalne w nowozbudowanym domu uprawiać. Rób tak, jak Ci rozum każe i miej tak, jak chcesz/umiesz/możesz!WCALE nie ma obowiązku prawnego wysłuchiwania w kółko o grzybach, wilgoci, niedoróbach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.02.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To jest zwyczajna nieprawda drogi Adamie.Jak zepsują mechaniczną też może być grzyb i wilgoć.Tak samo jak zepsują grawitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mało kiedy dobrze robią grawitacyjną...99 razy na 100 partolą. Ale to właśnie ich broni w bieda-domkach.Jak popsują grawitacyjną to też z 60 razy na 100 problemu nie ma bo jest grawitacyjna w postaci przewiewania waty w pokryciu piętra.Mało jeszcze DOBRYCH domów się buduje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) No ale w takim razie należy zadać pytanie: 1. Kto jest winny wadliwemu wykonaniu izolacji no chyba nie wykonawcy rekuperacji???2. I jaki wpływ mam na firmy wykonawcze - budowlane jako inwestor ??? Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ad.1 - Inwestor!ad.2 - Inwestor! TAKA była jego wola! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Skoro wiemy,że przyczyną nieszczęść jest nieszczelny dom,to może warto żądać i zawrzeć w umowie przeprowadzenie próby szczelności przed zakładaniem karton gipsów.Parę złotych więcej a nieszczęścia zażegna -bezcenne(przy okazji wyeliminuje nierzetelnych wykonawców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No to jest racja Ale oglądałem wiele zdjęć dużych firm które przechodził przez folię i izolację na poddaszu na zasadzie dziury wyciętej na "+" I zostawili tak to dziurawe potem fachowcy od k/g przymocowali stelaż i płytę i super było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 http://www.ekopassive.pl/ POCZYTAJ! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Można też "tymi ręcami" bo chodzi o sprawdzian POGLĄDOWY a nie mierzony do cm3, milibara czy mm2Wentylator w oknie i prezerwatywa na dziurce od klucza... (BYŁO!!!) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No fakt można ale jak na polskie warunki to drogie urządzenie i czy byłby popyt na to ??? Ale dużo firm budowlanych miało by problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Martwisz się o firmy budowlane?Martw się o swoją kasę.Robiłem u siebie próbę zwykłym wentylatorem od nagrzewnicy elektrycznej.Do chałupy wrzuciłem świece dymną.Wydawało mi się że zrobiłem wiatroizolację idealnie.A wyszły jaja.Ale zobaczyłem gdzie są przedmuchy,więc mogłem poprawić.A na prezerwatywę to nie wpadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 taki drzwi można by samemu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 07.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Próba szczelności kosztuje kilka stówek - coraz więcej firm ma urządzenia do pomiaru, wystarczy na necie poszukać. Jest to jedna z najlepszych rzeczy, jaką możemy za 500 zyta zrobić dla swojego budowanego domu. Również z WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Każdy sobie może sprawdzić jak wybudował (spartaczył?) dom...Wystarczy barometr postawić na stole wewnątrz, załączyć jaki wentylator nawiewny i zatkać wyrzutnię...Patrzymy przez okno...Jak barometr "pracuje" w takt naszego kręcenia prędkością wentylatora - jest dobrze...Oczywiście, nie wtedy jak pchamy w dom całe tysiące m3 na godz...Tylko...Ile osób tak robi?POTEM wszyscy PŁACZĄ (ze pizga chłodem, ze drogo, ze ich okradli budowlańcy itp...)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dla ekstremistów jest wersja "hard-core".Wrzucamy na pięterko świecę dymną w czasie testu...Bure dymy pokażą niedoróby, niezależnie od barometru.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dla własnych potrzeb i spokoju nie trzeba robić takich drzwi ani wydawać kasy .Ja włożyłem dwa małe wentylatorki .Jeden do GWC,drugi do inst.kanalizacyjnej .Swiece dymne pokazały prawdę,nawet przy drzwiach zewnętrznych.Jeżeli wykonawcy nie zechcą poprawić dobrowolnie nieszczelności,to wtedy warto zrobić profesjonalne badanie,bo takie chyba będzie dowodem w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts