Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ogrzewa dom gazem z butli??

kupiecjudex

Recommended Posts

Na wątku "ile gazu poszło wam w tym sezonie" 99,99 % postów dotyczy gazu ziemnego, a to rozwiażanie wyglada zupelnie inaczej kosztowo i zużycie też inaczej się kszałtuje..

Niestety mnie ta opcja nie dotyczy, i szans nie ma.

Jedną z alternatyw jest gaz z butli. Chętnie poznam opine osób które mają takie rozwiazanie.

Najtaniej wychodzi butla nadziemna ale tu sa pewne ograniczenia jeżeli chodzi o odległości od sąsiada itd, o walorach estetycznych nie wspominając. Dlatego najbardziej prawdopodobna w miom wypadku jest butla wkopana w ziemię taka ok 3 tys litrów.

Kto ogrzewa dom w ten sposób, jaki macie zużycie gazu?

Jak wygląda cena serwisów tego systemu?

Sam nie wiem co mnie jeszcze może zaskoczyć i oco spytać.

Wszelkie spostrzeżenia mile widziane.

• 2 months później...
to w takim razie poczytaj sobie o płatnych corocznych badaniach UDT oraz o legalizacji zbiornika, albo o zbiornikach zakopywanych bo mróz -20 potrafi zrobić niezły bałagan w zbiornikach nadziemnych wyładowanych gazem letnim z dużą domieszką butanu który przestaje parować poniżej -0,5 stopnia a który przez to jest tańszy

Koszt corocznych badań UDT to 150 zł. Koszt rewizji po 10 latach mieści się w opłatach rocznych. Starsze zbiorniki wymagaly próby ciśnieniowej /koszt ok. 1 300zł/, obecnie produkowane przez Chemet już takiej próby nie wymagają. Koszty eksploatacji zbiornika obniżyły się więc o 1 300 zł/10 lat. Zbiornik podziemny wymaga do rewizji odkopania raz na 10 lat.

Tankowania mieszanką propan-butan praktycznie nie stosuje sie w zbiornikach przydomowych podziemnych, nie wspominając o naziemnych.

Jeśli ktoś tankuje mieszankę do zbiornika przydomowego to robi to na własne życzenie lub pada ofiarą oszusta.

Rada. Korzystać należy ze sprawdzonych dostawców.

Więcej na ten temat i innych związanych z ogrzewaniem propanem z własnego zbiornika można znaleść tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG/page2

Zapraszam.

PS. Nie znam forów na których użytkownicy skarżą się na kłopoty z prawidłowo wykonaną instalacją na propan.

• 9 months później...
Na wątku "ile gazu poszło wam w tym sezonie" 99,99 % postów dotyczy gazu ziemnego, a to rozwiażanie wyglada zupelnie inaczej kosztowo i zużycie też inaczej się kszałtuje..

Niestety mnie ta opcja nie dotyczy, i szans nie ma.

Jedną z alternatyw jest gaz z butli. Chętnie poznam opine osób które mają takie rozwiazanie.

Najtaniej wychodzi butla nadziemna ale tu sa pewne ograniczenia jeżeli chodzi o odległości od sąsiada itd, o walorach estetycznych nie wspominając. Dlatego najbardziej prawdopodobna w miom wypadku jest butla wkopana w ziemię taka ok 3 tys litrów.

Kto ogrzewa dom w ten sposób, jaki macie zużycie gazu?

Jak wygląda cena serwisów tego systemu?

Sam nie wiem co mnie jeszcze może zaskoczyć i oco spytać.

Wszelkie spostrzeżenia mile widziane.

Jak tylko skończyła mi się umowa ( 3lata) wypowiedziałem ją, zbiornik wykupiłem za 4880pln brutto, teraz mogę sam decydować od kogo i za ile kupuję gaz. Średnio w kujawsko-pomorskim cena to 2.50pln brutto. Mam dom 180m2 podłogi, styropian na ścianach 20cm, wszędzie podłogówka, piec Viessman Vitodens200 + solary do ogrzewania wody użytkowej ( latem praktycznie przez 2-4mies piec pracuje tylko w nocy ) Za gaz rocznie płacę 4300pln brutto ( średnia z 4lat ). Z kominka korzystam w weekendy bo mi się nie opłaca kupować drewna przy obecnych cenach za 1m3-300pln, kupuję kostkę prasowaną dębową 8pln za 10kg.