kupiecjudex 29.01.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Na wątku "ile gazu poszło wam w tym sezonie" 99,99 % postów dotyczy gazu ziemnego, a to rozwiażanie wyglada zupelnie inaczej kosztowo i zużycie też inaczej się kszałtuje..Niestety mnie ta opcja nie dotyczy, i szans nie ma.Jedną z alternatyw jest gaz z butli. Chętnie poznam opine osób które mają takie rozwiazanie.Najtaniej wychodzi butla nadziemna ale tu sa pewne ograniczenia jeżeli chodzi o odległości od sąsiada itd, o walorach estetycznych nie wspominając. Dlatego najbardziej prawdopodobna w miom wypadku jest butla wkopana w ziemię taka ok 3 tys litrów.Kto ogrzewa dom w ten sposób, jaki macie zużycie gazu?Jak wygląda cena serwisów tego systemu?Sam nie wiem co mnie jeszcze może zaskoczyć i oco spytać. Wszelkie spostrzeżenia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Może zaskoczyć jakość gazu co ma wpływ na zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 30.01.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie, nie, nie, jak się zdecyduję na ten gaz to jedynie zbiornik na własność, z tego co się orientowałem koszt gdzieś 6-7 tys. Inaczej to faktycznie nie ma sensu.Ale widzę że faktycznie mało popularne rozwiązanie, bo nikt nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.04.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 to w takim razie poczytaj sobie o płatnych corocznych badaniach UDT oraz o legalizacji zbiornika, albo o zbiornikach zakopywanych bo mróz -20 potrafi zrobić niezły bałagan w zbiornikach nadziemnych wyładowanych gazem letnim z dużą domieszką butanu który przestaje parować poniżej -0,5 stopnia a który przez to jest tańszy Koszt corocznych badań UDT to 150 zł. Koszt rewizji po 10 latach mieści się w opłatach rocznych. Starsze zbiorniki wymagaly próby ciśnieniowej /koszt ok. 1 300zł/, obecnie produkowane przez Chemet już takiej próby nie wymagają. Koszty eksploatacji zbiornika obniżyły się więc o 1 300 zł/10 lat. Zbiornik podziemny wymaga do rewizji odkopania raz na 10 lat. Tankowania mieszanką propan-butan praktycznie nie stosuje sie w zbiornikach przydomowych podziemnych, nie wspominając o naziemnych. Jeśli ktoś tankuje mieszankę do zbiornika przydomowego to robi to na własne życzenie lub pada ofiarą oszusta. Rada. Korzystać należy ze sprawdzonych dostawców. Więcej na ten temat i innych związanych z ogrzewaniem propanem z własnego zbiornika można znaleść tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG/page2 Zapraszam. PS. Nie znam forów na których użytkownicy skarżą się na kłopoty z prawidłowo wykonaną instalacją na propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwords 04.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Na wątku "ile gazu poszło wam w tym sezonie" 99,99 % postów dotyczy gazu ziemnego, a to rozwiażanie wyglada zupelnie inaczej kosztowo i zużycie też inaczej się kszałtuje.. Niestety mnie ta opcja nie dotyczy, i szans nie ma. Jedną z alternatyw jest gaz z butli. Chętnie poznam opine osób które mają takie rozwiazanie. Najtaniej wychodzi butla nadziemna ale tu sa pewne ograniczenia jeżeli chodzi o odległości od sąsiada itd, o walorach estetycznych nie wspominając. Dlatego najbardziej prawdopodobna w miom wypadku jest butla wkopana w ziemię taka ok 3 tys litrów. Kto ogrzewa dom w ten sposób, jaki macie zużycie gazu? Jak wygląda cena serwisów tego systemu? Sam nie wiem co mnie jeszcze może zaskoczyć i oco spytać. Wszelkie spostrzeżenia mile widziane. Jak tylko skończyła mi się umowa ( 3lata) wypowiedziałem ją, zbiornik wykupiłem za 4880pln brutto, teraz mogę sam decydować od kogo i za ile kupuję gaz. Średnio w kujawsko-pomorskim cena to 2.50pln brutto. Mam dom 180m2 podłogi, styropian na ścianach 20cm, wszędzie podłogówka, piec Viessman Vitodens200 + solary do ogrzewania wody użytkowej ( latem praktycznie przez 2-4mies piec pracuje tylko w nocy ) Za gaz rocznie płacę 4300pln brutto ( średnia z 4lat ). Z kominka korzystam w weekendy bo mi się nie opłaca kupować drewna przy obecnych cenach za 1m3-300pln, kupuję kostkę prasowaną dębową 8pln za 10kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts