Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Główny zawór wody - problem!!!

yaro555

Recommended Posts

Witam

Nadeszły pierwsze mrozy więc pojechałem spuścić wodę z rur i zakręcić główny zawór na działce. Jak co roku zawór nie chciał się ruszyć, trzeba było go zawsze rozruszać. Tak samo dziś, sporo siły trzeba było w to włożyć żeby drgnął ale ruszył.

Kręcąc w prawo do momentu aż zaczął się opór więc myślę, że już chyba starczy. Idę sprawdzić w domu ale woda dalej leci ale bardzo małym strumykiem więc poszedłem jeszcze go rozruszać w lewo, prawo i opór w prawo aż nagle wyskoczył pręt!!!

I teraz proszę podpowiedzcie co mam teraz zrobić bo woda nie do końca zakręcona a pręt nie chce wskoczyć z powrotem!!!

Zawór nie wiem nawet jaki to model ani nic. Wiem, że wodę kładli 20 lat temu. Jest wkopany jakiś metr w ziemie a na powierzchnię wystaje tylko pręt z grubą kwadratowa końcówka.

Jest to spory problem bo to nie jest dom mieszkalny, nie ma centralnego ogrzewania ani w ogóle żadnego ogrzewania - tylko prąd!

Co sądzicie o tej sprawie, co mam zrobić? Jest szansa, że to w jakiś sposób wskoczy z powrotem i chociaż uda się odkręcić tą wodę żeby można było tą wodę przepuszczać w największe mrozy?!

szansa jest, ten zawór to zasuwa wodociagowa, jest to coś w stylu zaworu z kwadratowym trzpieniem na zewnątrz i na to masz nałozoną pzredłużkę (np. metrową), ktora to ci spadła z zasuwy (bo raczej wątpię żeby pękła), poszukaj w necie fotek ja wygląda taka zasuwa i przedłużka i będziesz wiedział jak to działa, potem próbuj włożyć przedłużkę na miejsce

Problem w tym, że widziałem różne zdjęcia i wszystkie zawory/zasuwy mają trzpienie kwadratowe ale wystające do góry. U mnie z tego jak mi się wydaje przedłużkę trzeba w sadzić w mały kwadratowy otwór, siedziałem pół godziny i nic z tego, no i nic tam nie widać. Otwór wejściowy to rura w której mieści się przedłużka. Poza tym do połowy zalana jest wodą i nie mogę zobaczyć co i jak.

A może ktoś wie jak znaleźć te zdjęcia bo ja nie mogę ich znaleźć!

Edytowane przez yaro555