bitter 30.01.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zainspirowany wiadomością od pewnego użytkownika postanowiłem zadać to pytanie na forum. Będę wdzięczny za opinie ludzi już użytkujących. Za spiro przemawia: - cena- łatwość prowadzenia- tłumienie szumów minusy to - trudniejsze (niemożliwe?) czyszczenie- możliwość przypadkowego zgniecenia- większe opory instalacji Tyle teorii, którą znam. Zależy mi na instalacji cichej, na co dzień pracującej z wydajnością 100 - 150 m3/h, kanały w stropie drewnianym bardzo dobrze ocieplonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.01.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zainspirowany wiadomością od pewnego użytkownika postanowiłem zadać to pytanie na forum. Będę wdzięczny za opinie ludzi już użytkujących. Za spiro przemawia: - cena - łatwość prowadzenia - tłumienie szumów minusy to - trudniejsze (niemożliwe?) czyszczenie - możliwość przypadkowego zgniecenia - większe opory instalacji Tyle teorii, którą znam. Zależy mi na instalacji cichej, na co dzień pracującej z wydajnością 100 - 150 m3/h, kanały w stropie drewnianym bardzo dobrze ocieplonym. Ale tu chyba koledze chodziło o rurę typu flex?? A nie spiro Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A po co chcesz czyścić kanały wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 jak to po co? a po co daltonista kupuje kolorowy telewizor? tam gdzie jest wymóg samitarny tam robić trzeba z właściwych materiałów, w domkach wymogu tego nie ma więc nie tylko spiro ale i inne są właściwe, twierdzenie że tylko spiro można wytłumaczyć "przyzwyczajeniem" kogoś albo firmy, kto całe życie walił kanały gdzieś w obiektach przemysłowych, a jak jakiemuś głupkowi zachciało się takiego czegoś w domu to czego nie, ale z czego się robi? no ze spiro, ciekawe tylko że skoro trzeba czyścić to dlaczego nie trzeba montowania w tym np czujników dwutlenków, tlenków i innych takich? no bądźmy konsekwentni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale tu chyba koledze chodziło o rurę typu flex?? A nie spiro Pozdrawiam A jasne i oczywiste chodziło o flexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A po co chcesz czyścić kanały wentylacyjne? Nie jestem pewien czy chcę więc ten argument może być odsunięty. Więc co flexy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Flexy to najpopularniejsze słowa w dziale rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No ale to jeszcze nic nie znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 bitter, będziesz sam robił wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.01.2012 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Tak, będę sam robił. Przecież to kilka dni pracy i to bardzo miłej. Ja będę układał gołe rury spiro lub flex (no właśnie które?) pomiędzy dolnym pasem wiązarów (strop drewniany) i upychał pomiędzy to wełnę. Projekt zamierzam kupić na Allegro za 300zł. Co tu może być trudnego? Mam jeszcze wątpliwości co do tego czy trójniki czy skrzynki rozprężne Edytowane 31 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 ciekawe tylko że skoro trzeba czyścić to dlaczego nie trzeba montowania w tym np czujników dwutlenków, tlenków i innych takich? no bądźmy konsekwentni No właśnie ja wcale nie jestem przekonany, że trzeba czyścić kanały WM. Ale nie chcę tu robić offtopicu w wątku i wdawać się w dyskusję na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.01.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 kominy wentylacyjne też czyścicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 31.01.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ja ogólnie też nie jestem przekonany co do tego czyszczenia, ale: - kominów wentylacyjnych się nie czyści, ale one są tylko "wywiewne", więc nawet jeśli się "ubrudzą", to powietrze z kominów nie wpada do domu- w wentylacji mechanicznej z odzyskiem mamy też kanały nawiewne - te może warto mieć możliwość przeczyścić - ja tego nie wiem, sam planuję wentylację i mnie to zastanawia. Wolałbym zrobić z flexa, bo znacznie taniej i łatwiej (sam będę robił), ale też mam obawy, jak to będzie wyglądać za 15-20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.01.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Ja ogólnie też nie jestem przekonany co do tego czyszczenia, ale: - kominów wentylacyjnych się nie czyści, ale one są tylko "wywiewne", więc nawet jeśli się "ubrudzą", to powietrze z kominów nie wpada do domu jesteś pewien że są tylko wywiewne? zakładasz że będzie działać prawidłowo. przy WM masz filtry i to jest dopiero czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.01.2012 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 To jak z tymi kanałami. Lepiej na flexach? Czy w przypadku flexów bawić się jeszcze w skrzynki rozdzielcze czy trójniki wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 na skrzynkach masz równiejszą dystrybucję a jak ci się zachce wyciąg w kuchni do tego zapiąść to trójnikowa się wyłoży, no chyba że umiesz i chce ci się na dokładkę liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 31.01.2012 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wyciąg w kuchni już postanowiłem, że będzie tylko pochłaniacz. Takie skrzynki rozprężne można kupić? Przy okazji znalazłem system oparty na rurach "plastikowych" - ktoś już może coś takiego testował? http://allegro.pl/skrzynka-rozprezna-supertuboflex-3x75-125mm-i2085977201.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 cała masa tego już działa w domkach, powoli spirówki oddają pola temu systemowi, myślę że za kilka lat spora większość wm będzie wykonywana w tym systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.01.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 cała masa tego już działa w domkach, powoli spirówki oddają pola temu systemowi, myślę że za kilka lat spora większość wm będzie wykonywana w tym systemie System nie jest zły Fajnie go się robi Mankament jeden cena materiałów na cały system Już widzę jak na forum pojawią się pomysły że zamiast drogiego przewodu systemowego pójdzie w ruch kanalizacja, peszel elektryczny albo inne wynalazki żeby było taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.02.2012 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 te kanały nie są takie drogie, ponad 100% marży się kłania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts