Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały flex czy spiro?

Recommended Posts

Zainspirowany wiadomością od pewnego użytkownika postanowiłem zadać to pytanie na forum. Będę wdzięczny za opinie ludzi już użytkujących.

Za spiro przemawia:

- cena

- łatwość prowadzenia

- tłumienie szumów

minusy to

- trudniejsze (niemożliwe?) czyszczenie

- możliwość przypadkowego zgniecenia

- większe opory instalacji

Tyle teorii, którą znam. Zależy mi na instalacji cichej, na co dzień pracującej z wydajnością 100 - 150 m3/h, kanały w stropie drewnianym bardzo dobrze ocieplonym.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zainspirowany wiadomością od pewnego użytkownika postanowiłem zadać to pytanie na forum. Będę wdzięczny za opinie ludzi już użytkujących.

Za spiro przemawia:

- cena

- łatwość prowadzenia

- tłumienie szumów

minusy to

- trudniejsze (niemożliwe?) czyszczenie

- możliwość przypadkowego zgniecenia

- większe opory instalacji

Tyle teorii, którą znam. Zależy mi na instalacji cichej, na co dzień pracującej z wydajnością 100 - 150 m3/h, kanały w stropie drewnianym bardzo dobrze ocieplonym.

Ale tu chyba koledze chodziło o rurę typu flex??

A nie spiro :)

Pozdrawiam

jak to po co?

a po co daltonista kupuje kolorowy telewizor?

tam gdzie jest wymóg samitarny tam robić trzeba z właściwych materiałów, w domkach wymogu tego nie ma więc nie tylko spiro ale i inne są właściwe, twierdzenie że tylko spiro można wytłumaczyć "przyzwyczajeniem" kogoś albo firmy, kto całe życie walił kanały gdzieś w obiektach przemysłowych, a jak jakiemuś głupkowi zachciało się takiego czegoś w domu to czego nie, ale z czego się robi? no ze spiro, ciekawe tylko że skoro trzeba czyścić to dlaczego nie trzeba montowania w tym np czujników dwutlenków, tlenków i innych takich? no bądźmy konsekwentni :)

Tak, będę sam robił. Przecież to kilka dni pracy i to bardzo miłej. Ja będę układał gołe rury spiro lub flex (no właśnie które?) pomiędzy dolnym pasem wiązarów (strop drewniany) i upychał pomiędzy to wełnę. Projekt zamierzam kupić na Allegro za 300zł. Co tu może być trudnego?

Mam jeszcze wątpliwości co do tego czy trójniki czy skrzynki rozprężne :rolleyes:

Edytowane przez bitter

ciekawe tylko że skoro trzeba czyścić to dlaczego nie trzeba montowania w tym np czujników dwutlenków, tlenków i innych takich? no bądźmy konsekwentni :)

No właśnie ja wcale nie jestem przekonany, że trzeba czyścić kanały WM. Ale nie chcę tu robić offtopicu w wątku i wdawać się w dyskusję na ten temat. :)

Ja ogólnie też nie jestem przekonany co do tego czyszczenia, ale:

- kominów wentylacyjnych się nie czyści, ale one są tylko "wywiewne", więc nawet jeśli się "ubrudzą", to powietrze z kominów nie wpada do domu

- w wentylacji mechanicznej z odzyskiem mamy też kanały nawiewne - te może warto mieć możliwość przeczyścić - ja tego nie wiem, sam planuję wentylację i mnie to zastanawia. Wolałbym zrobić z flexa, bo znacznie taniej i łatwiej (sam będę robił), ale też mam obawy, jak to będzie wyglądać za 15-20 lat.

Ja ogólnie też nie jestem przekonany co do tego czyszczenia, ale:

- kominów wentylacyjnych się nie czyści, ale one są tylko "wywiewne", więc nawet jeśli się "ubrudzą", to powietrze z kominów nie wpada do domu

jesteś pewien że są tylko wywiewne? :D zakładasz że będzie działać prawidłowo.

przy WM masz filtry i to jest dopiero czyste

cała masa tego już działa w domkach, powoli spirówki oddają pola temu systemowi, myślę że za kilka lat spora większość wm będzie wykonywana w tym systemie

System nie jest zły :)

Fajnie go się robi :)

Mankament jeden cena materiałów na cały system :)

Już widzę jak na forum pojawią się pomysły że zamiast drogiego przewodu systemowego pójdzie w ruch kanalizacja, peszel elektryczny albo inne wynalazki żeby było taniej :)