Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały flex czy spiro?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy spiro dojdzie koszt tłumików.

Czy fleksy występują w różnych odmianach (np. z grubszej/cieńszej folii aluminiowej)?

Są jeszcze kanały a'la flex ale z foli poliestrowej. Sprzedają je również już gotowe, z izolacją.

http://www.instalacjebudowlane.pl/5235-26-90-przewody-wentylacyjne-elastyczne-od-bhres.html

Rozumiem, że trzymać się od nich z daleka?

Jest w tym wątku kilku praktyków i wykonawców. Pomóżcie proszę i odpowiedzcie mi w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=5195814&viewfull=1#post5195814

Dostaję szewskiej pasji. Pełno na forum dysput teoretycznych o WM (opłaca/nie opłaca się, czyścić/nie czyścić, z GWC/bez GWC), a jak przychodzi do odpowiedzi na konkretne pytania, na temat sposobu wykonania instalacji, to... cisza.

Edytowane przez pawelpiwowarczyk

• 1 year później...
To jak z tymi kanałami. Lepiej na flexach? Czy w przypadku flexów bawić się jeszcze w skrzynki rozdzielcze czy trójniki wystarczą?

lepiej na flexach, ale przede wszystkim z powodu bardzo złej jakości spiro dostępnej u nas w sklepach (uwierzcie mi - jest kolosalna różnica między spiro pl a spiro europa zachodnia). Skrzynki rozprężne wpływają pozytywnie na możliwość regulacji i co najważniejsze - dzięki skrzynkom nie słychać z wentylacji odgłosów dobiegających z sąsiednich pomieszczeń.

• 4 years później...
  • 4 weeks później...
Ja zmontowałem wentylację częściowo z rur spiro sztywnych z blachy ocynkowanej a częściowo z fleksja kupionego na allegro. Na początku cały wyciąg był ze sporo. Po wlaczeniu systemu hałas był nie do wytrzymania. Na odcinku ok 3 m od wentylatora dałem fleksja pozaginanego w węża. Sam flex wyciszył wentylację tak że teraz nic nie słychać. Cały nawiew jest zrobiony na fleksie. Spokojnie można spać przy pełnej prędkości wentylatora. U mnie całość leży luźno na stropie. 20 m fleksa kosztowało ok 150. Przy takiej cenie opłaca się raz na 4 lata po prostu całość wymienić.

Odgrzebię ten stary wątek :)

No właśnie jak w temacie - spiro czy pe-flex? Na moje zapytanie o wykonanie WM dostałem kilka ofert, większość w dwóch wariantach na rurach spiro lub pe-flex.

Którą technologię sugerujecie?

Ja mam sztywne Spiro na czerpni i wyrzutni - łatwo je ocieplić wełną 5 cm.

Nawiew to Peflex + Sonodec + Spiro tuż przy rekuperatorze. Wywiew to stare kanały kominowe + Sonodec + Spiro.

Jest idealnie.

Odgrzebię ten stary wątek :)

No właśnie jak w temacie - spiro czy pe-flex? Na moje zapytanie o wykonanie WM dostałem kilka ofert, większość w dwóch wariantach na rurach spiro lub pe-flex.

Którą technologię sugerujecie?

Pe-flex - duże opory, łatwość prowadzenia, cicho, tanio.

Spiro - małe opory, głośność, potrzeba dodatkowej izolacji.

W zasadzie jak masz przewymiarowana centralę to pe-flexy, jak na styk to spiro, różnica w przepływach jest spora.

• 2 years później...

Kanały Pe-flex wykonane są z wysokiej jakości tworzywa PE-HD, które zapewnia pełną higienę instalacji. Zewnętrzne karby zapewniają rurze dużą elastyczność oraz wysoką wytrzymałość, a gładka powłoka wewnętrzna minimalizuje opory powietrza w instalacji i umożliwia czyszczenie kanałów.

System wentylacyjny wykonany z takich kanałów zapewnia większą higieną instalacji. Kanały typu flex lepiej tłumią akustycznie przepływ powietrza więc instalacja jest cichsza. Niestety, kanały miękkie są nieco droższe od kanałów Spiro. Wybór kanałów flex z pewnością wpłynie na końcową cenę inwestycji.

Peflex daje 50 lat gwarancji, spiro tylko 10 lat

https://www.youtube.com/watch?v=-YFfoFJu9BM

Ważne aby skrzynki były wykonane ze STALI SZLACHETNEJ

• Like 1