Shooter10 12.02.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 To co mam zastosować aby najlepiej udało się to zamaskować i jednocześnie dobrze funkcjonowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 13.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Przy spiro dojdzie koszt tłumików.Czy fleksy występują w różnych odmianach (np. z grubszej/cieńszej folii aluminiowej)?Są jeszcze kanały a'la flex ale z foli poliestrowej. Sprzedają je również już gotowe, z izolacją.http://www.instalacjebudowlane.pl/5235-26-90-przewody-wentylacyjne-elastyczne-od-bhres.htmlRozumiem, że trzymać się od nich z daleka? Jest w tym wątku kilku praktyków i wykonawców. Pomóżcie proszę i odpowiedzcie mi w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=5195814&viewfull=1#post5195814Dostaję szewskiej pasji. Pełno na forum dysput teoretycznych o WM (opłaca/nie opłaca się, czyścić/nie czyścić, z GWC/bez GWC), a jak przychodzi do odpowiedzi na konkretne pytania, na temat sposobu wykonania instalacji, to... cisza. Edytowane 13 Lutego 2012 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 na forum pełno różnych zdań, bo każdy ma do własnego prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greennation 01.01.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 To jak z tymi kanałami. Lepiej na flexach? Czy w przypadku flexów bawić się jeszcze w skrzynki rozdzielcze czy trójniki wystarczą? lepiej na flexach, ale przede wszystkim z powodu bardzo złej jakości spiro dostępnej u nas w sklepach (uwierzcie mi - jest kolosalna różnica między spiro pl a spiro europa zachodnia). Skrzynki rozprężne wpływają pozytywnie na możliwość regulacji i co najważniejsze - dzięki skrzynkom nie słychać z wentylacji odgłosów dobiegających z sąsiednich pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.10.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Odgrzebię ten stary wątek No właśnie jak w temacie - spiro czy pe-flex? Na moje zapytanie o wykonanie WM dostałem kilka ofert, większość w dwóch wariantach na rurach spiro lub pe-flex. Którą technologię sugerujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiś 03.11.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Ja zmontowałem wentylację częściowo z rur spiro sztywnych z blachy ocynkowanej a częściowo z fleksja kupionego na allegro. Na początku cały wyciąg był ze sporo. Po wlaczeniu systemu hałas był nie do wytrzymania. Na odcinku ok 3 m od wentylatora dałem fleksja pozaginanego w węża. Sam flex wyciszył wentylację tak że teraz nic nie słychać. Cały nawiew jest zrobiony na fleksie. Spokojnie można spać przy pełnej prędkości wentylatora. U mnie całość leży luźno na stropie. 20 m fleksa kosztowało ok 150. Przy takiej cenie opłaca się raz na 4 lata po prostu całość wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.11.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Nie ma potrzeby nic wymieniać. Zdjęcie wnętrza rury wywiewnej z łazienki po 2 latach użytkowania rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 05.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Odgrzebię ten stary wątek No właśnie jak w temacie - spiro czy pe-flex? Na moje zapytanie o wykonanie WM dostałem kilka ofert, większość w dwóch wariantach na rurach spiro lub pe-flex. Którą technologię sugerujecie? Ja mam sztywne Spiro na czerpni i wyrzutni - łatwo je ocieplić wełną 5 cm. Nawiew to Peflex + Sonodec + Spiro tuż przy rekuperatorze. Wywiew to stare kanały kominowe + Sonodec + Spiro. Jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 05.11.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Odgrzebię ten stary wątek No właśnie jak w temacie - spiro czy pe-flex? Na moje zapytanie o wykonanie WM dostałem kilka ofert, większość w dwóch wariantach na rurach spiro lub pe-flex. Którą technologię sugerujecie? Pe-flex - duże opory, łatwość prowadzenia, cicho, tanio. Spiro - małe opory, głośność, potrzeba dodatkowej izolacji. W zasadzie jak masz przewymiarowana centralę to pe-flexy, jak na styk to spiro, różnica w przepływach jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowent adam nowacki 22.03.2021 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Kanały Pe-flex wykonane są z wysokiej jakości tworzywa PE-HD, które zapewnia pełną higienę instalacji. Zewnętrzne karby zapewniają rurze dużą elastyczność oraz wysoką wytrzymałość, a gładka powłoka wewnętrzna minimalizuje opory powietrza w instalacji i umożliwia czyszczenie kanałów.System wentylacyjny wykonany z takich kanałów zapewnia większą higieną instalacji. Kanały typu flex lepiej tłumią akustycznie przepływ powietrza więc instalacja jest cichsza. Niestety, kanały miękkie są nieco droższe od kanałów Spiro. Wybór kanałów flex z pewnością wpłynie na końcową cenę inwestycji. Peflex daje 50 lat gwarancji, spiro tylko 10 lat https://www.youtube.com/watch?v=-YFfoFJu9BM Ważne aby skrzynki były wykonane ze STALI SZLACHETNEJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margorz 23.03.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Ważne aby skrzynki były wykonane ze STALI SZLACHETNEJ A dlaczego ze "STALI SZLACHETNEJ"? Jakie są wady i zalety skrzynki rozprężnej czy rozdzielnej ze stali, a jakie wady i zalety z tworzywa? Chyba że patrzysz przez pryzmat ekologii Edytowane 23 Marca 2021 przez margorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beehome 23.03.2021 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Kiedyś miałem "przyjemność" z tymi skrzynkami ze stali szlachetnej . W miejscu zgrzewu już był rdzawy nalot. Ale fakt najważniejsze słowa klucze i dobry marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts