Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkradanie wody z podłogówki przez pompę CWU?

Sidi

Recommended Posts

Witam.

Instalacja wygląda tak: piec na ekogroszek - do zasilania podłączone są 2 pompy - pierwsza za zaworem 3D to pompa autoadapt do napędzania ogrzewania podłogowego (cały dom - parter i piętro. łącznie około 150mkw, jest tylko jeden grzejnik łazienkowy), druga zwykła pompa do CWU ustawiona na I bieg. Zaczęło się od tego. iż zauważyłem dziwne skoki temperatur na podłogówce - albo było 30 stopni albo nagle 45-50. Zacząłem się więc bawić zaworem 3D i się zdziwiłem: mimo odkręcania zaworu o kilka pozycji (np 1-5) temperatura na zasilaniu podłogówki się nie zmieniała lub wzrastała na krótką chwilę by z powrotem spaść. Po przekroczeniu o włos jakiejś pozycji (np 5) temperatura za zaworem 3D gwałtownie rosła np o 10 stopni. Wystarczyło znów o włos (dosłownie ułamki milimetra) przekręcić z powrotem zawór 3D by temp znów spadła o te 10 stopni. Przyjrzałem się temperaturze rurek w instalacji i na mój chłopski rozum następuje podkradanie (wsteczne wyciąganie wody, przez zawór 3D, z obiegu podłogówki do zasilania z pieca i do obiegu CWU. Wywnioskowałem to stąd, iż 15 centymetrowy odcinek rurki łączący zasilanie z kotła z zaworem 3D jest albo zimny (gdy zawór 3D ustawiony na 1-5) albo nagle parzy (gdy ciut przekroczymy jakiś magiczny punkt na zaworze 3D). Czyli pompa od CWU ciągnie wodę silniej niż CO (?) (może znaczenie ma też odejście pod kątem prostym rurki z zasilania kotła do zaworu 3D i problem z oporami przepływu?)

Pytania mam takie:

1) czy mój wniosek jest prawidłowy i takie wsteczny wyciąganie wody z CO jest możliwe?

2) jeśli tak, to jak to naprawić? (czy zwykłe zwiększenie biegu pompy do CO wystarczy? Tylko po co mi wtedy taka droga pompa Autoadapt, którą polecił hydraulik z projektantem?)

3) czy może instalacja jest źle wykonana i nadaje się do przeróbki? Jakiej?

Jakby co to mogę moją instalację zobrazować koślawym rysunkiem.

Zawór 3D jest na pewno sprawny i chyba zamontowany prawidłowo.

Pozdrawiam.

PS.

Proszę oto schemat instalacji:

http://i1.fmix.pl/fmi2772/1e4267d5002094254f266463/zdjecie.jpg

Kolejne spostrzeżenie: woda w rurce łączącej powrót do kotła z zaworem 3D też krąży jak chce - raz jest gorąca (cofa się z powrotu kotła??) raz zimna (biegnie z powrotu podłogówki lub cofa się z zasilania podłogówki??)

Ręce mi opadają.

Tu zaznaczyłem rurki gdzie woda zmienia temperaturę (płynie w różnych kierunkach??)

http://i2.fmix.pl/fmi2116/f87b1ba60023911d4f266fba/zdjecie.jpg

Edytowane przez Sidi
wstawienie rysunku

Przyjrzę się czy są tam te zawory. A co z rurką łączącą powrót do kotła z zaworem 3D? Tam nie ma żadnego zaworu i woda w tej rurce jest czasami zimna a czasami gorąca i może nawet ta woda cofa się przez zawór 3D do zasilania(?) Nie znam się na hydraulice ale mam straszny problem z ustawieniem temperatury za zaworem 3D oraz niedogrzanym piętrem. Jak przeglądam schematy instalacji CO to moja wygląda jakoś inaczej no i nie działa jak należy :( U mnie gorąca woda pojawia się raz na jednym, raz na drugim wejściu zaworu 3D, a tak nie powinno chyba być?

PS. rurka łącząca powrót z zaworem 3D na rysunku powinna oczywiście być podłączona do zaworu 3D a nie za nim jak to źle narysowałem - mój błąd.

Działa to dopiero od miesiąca i na początku nie zwracałem uwagi na temperatury w podłogówce - prawie każdą pętlą steruje siłownik więc temperatura w domu była ok. Zainteresowałem się działaniem całej instalacji gdy nagle pękły 2 płytki w kuchni i korytarzu (ta pętla nie ma sterowania) a podłoga była niesamowicie ciepła. Termometry w skrzynkach rozdzielczych pokazywał ponad 50 stopni (ten w kotłowni pokazuje jakieś 7 stopni mniej ale nie wiem, który pokazuje dokładniej) mimo, że nikt nie ruszał już ustawionego przez hydraulika zaworu 3D. Przykręciłem zawór aby temperatura spadła do około 34 stopni. Rano obudził mnie chłód w domu - okazało się, że temperatura spadła do 26 stopni. Zacząłem badać sprawę i wyszło mi, że woda w wejściach do zaworu 3D jest raz zimna raz gorąca. A zależy to wszystko (tak mi się wydaje) od funkcji autoadaptacji pompy CO - na początku ciągnęła około 40W z czasem "nauczyła" się instalacji i jej zapotrzebowanie spadło na 9W. Wraz z mniejszym ciągiem pompy woda zaczęła płynąć wstecznie. Teraz ustawiłem pompę na sztywno i gorąca woda pojawia się na jednym lub drugim wejściu do zaworu 3D w zależności od ustawień zaworu. Czyli gdzieś zaciąga wodę wstecznie - z powrotu? Zaczyna mnie to irytować, bo instalację robił polecany,dobry hydraulik a tu mam takie problemy i już 2 płytki do wymiany. Chcę wiedzieć co jest nie tak, żeby wiedzieć jak z nim rozmawiać i żeby mi (laikowi) kitu nie wcisnął. Jeszcze raz rysunki poglądowe :)

http://i1.fmix.pl/fmi1629/47c00e2500048a784f270483/zdjecie.jpg

Zielony kolor zmienna temperatura rurek.

Zawór 3D wydaje się być zamontowany prawidłowo - jeśli odkręcę go na maksa (10 na skali) to na podłogówkę leci woda o temp kotła (czyli przez rurkę "a"). Jeśli skręcę zawór 3D na zero to woda w podłogówce się wychładza - obieg jest przez rurkę "b" - choć i tak ten obieg ma niejako styczność z gorącą wodą powrotną poprzez odcinek "d"- bo tam nie ma zaworu! Chociaż nie zauważyłem wtedy cofania wody przez ten odcinek. Największe cuda dzieją się przy próbie ustawienia zaworu w okolicach środka skali i podczas zmiany prędkości pompy CO.

Czy zawór zwrotny na rurce "b" załatwi sprawę? Czy na odcinku "d" rury powrotnej też? Czy jeszcze jeden na rurce "a" przez zaworem 3D? Czy może potrzebne są inne zmiany? Dodam, że teraz bardzo słabo dogrzewa mi piętro - mimo że na obu skrzynkach rozdzielczych są takie same temperatury - czyli woda o odpowiedniej temperaturze dociera i na parter i na piętro. Niestety na piętrze bardzo ciężko jest uzyskać "nie zimną" podłogę :(

Zawór na rurce "c" za pompą jest, tam się woda nie cofa. Cofanie ma miejsce poprzez rurkę "d", "b" i "a". Tak jakby siła ssąca pompy CWU była tak duża,, że zasysa wodę nie tylko z zasilania kotła ale i z powrotu poprzez te nieszczęsne rurki. Zauważyłem, że ta cofka jest największa gdy pompa CO chodzi na minimalnych obrotach, gdy zwiększam bieg pompy CO - rurka "b" i "d" robią się chłodniejsze a rurka "a" gorąca (ale tylko przy odkręconym zaworze 3D tak na co najmniej 5 lub 6) Nie mam pojęcia po co to obejście przy pompie CWU :-?.

Może oprócz zaworu na rurce "d" (??) (czy "a" ??) zmienić pompę do CWU na mniejszą lub autoadapt?

Wstaw zawory zwrotne (zaznaczone na żółto) i po krzyku.

zdjecie.jpg

Zawór 3D powinien mieć siłownik aby temp. na podłogówkę była stała bez względu na temp. kotła. Jeśli nie masz gdzie podpiąć siłownika to załóż zawór termostatyczny.Na rurce C zawór zwrotny jest zbędny.

Edytowane przez piotr.chojnice

Pompy nie zmieniaj bo to nie tu jest problem. Rurka d może mieszać bo powrót z cwu może byc zaciągany na powrót z co . Czy ten zawór jest jako mieszający czy przełączny ? Pompa od c.o. powinna nie pracowąć jeśli pracuje od cwu.

Chyba jako mieszający - nie znam się na tym - chciałem w przyszłości dać na niego siłownik i sterować temperaturą podłogówki z kotła ale przez te przeboje z cofaniem automatyka zgłupieje.

Obie pompy są sterowane przez sterownik kotła - nie ma tam opcji naprzemiennego załączania pomp - zawsze działają obie. Ewentualnie po zamontowaniu czujki temperatury w bojlerze pompa od CWU będzie się okresowo wyłączać.

Też tak myślę, że hydraulik popełnił błąd nie montując zaworu zwrotnego na rurce "d" i woda zamiast przez kocioł jest zaciągana wstecznie do powrotu CO.

piotr.chojnice - tak też właśnie każe hydraulikowi zmontować - pewnie starczy tylko zawór na rurce "d" ale w razie czego założę zawory na "a" i za pompą CWU. Na rurce "c" zawór jest tyle, że za pompą CO.

Dzięki za porady :)