bajros 30.01.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam,mam prośbę o poradę:mam ścianę o dł 3,70 - działowa, strop dolny ceramiczny, górny drewniany, powyżej jeszcze 2 piętra na nich taka sama ściana działowa).Muszę w mojej ścianie zrobić otwór (chcę połączyć dwa pokoje).Jaki mogę zrobić maksymalnie otwór '"bezpieczny" dla konstrukcji. Podparcie będzie wykonane z belki tak jak nadproże w drzwiach. Chcę zrobić otwór ok 1,2-1,4 m, Czy jest to możliwe doi zrobienia?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delfina 30.01.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jeśli jest to tylko ściana działowa, a nie nośna to problemu dla konstrukcji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajros 30.01.2012 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 dzięki za szybką odpowiedz, ale jeszcze musze doprecyzować 1 sprawę. Jak czytałem na ten temat i oglądałem swoją ścianę, to moja ściana pomimo, że działowa (ok 13 cm z tynkami), może też dźwigać ciężar 2 ścian powyżej (kamienica z ok 1932r) i nie chciałbym żeby sąsiadom ugięły się stropy. Czy jest takie ryzyko? Czy muszę rozpocząć budowę, pozwolenia itp, czy może mogę to zrobić we własnym zakresie przy pomocy wykwalifikowanych murarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.01.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Chcesz zaryzykować życie lub zdrowie rodziny? Jeśli jest działowa to nie może dźwigać żadnych ciężarów ! Więc skąd pewność, że jest działową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajros 31.01.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Nie chcę właśnie ryzykować jakichkolwiek problemów, dlatego tutaj chciałem się dopytać, czy jedyna możliwa droga to projekt, pozwolenie na budowę itd. nim przystąpię do jakichkolwiek prac. Prac też nie będę wykonywał sam z "wujkiem Józkiem, który wie wszystko". Na chwilę obecną wiem, że jest to ściana działowa, która może przenosić cześć obciążeń ścian wyżej położonych. Wiem, że może będę musiał zrobić odkrywkę, żeby dokładnie ustalić jaka jest konstrukcja. Nim uruchomię cała machinę biurokratyczną chciałem poznać opinię osób z Forum. Chcę zrobić otwór w ścianie, a nie zburzyć ją całkowicie. Otwór z belką wzmacniającą cała konstrukcję. Miałem nadzieję, że wypowie się ktoś kto miał już doświadczenia w wykonywaniu takich prac. Zbierając opinie i sugestie będę wiedział jaką podjąć decyzję, bo pomimo, że mam miłych sąsiadów to nie chciałbym żeby wpadli do mnie na kawę przez strop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jeśli przenosi część obciążeń to nie jest to ściana działowa. Powtarzam. Ściana działowa nie przenosi żadnych obciążeń. W takiej możesz robić dziur ile chcesz. Liczysz że ktoś Ci powie tu na forum: wstaw belkę z dwóch ceowników 200 i będzie działać? Na twoim miejscu porozmawiałbym z konstruktorem. Nie mówię tu o formalnościach papierkowych. Według mnie ktoś uprawniony powinien to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Czy jest takie ryzyko? Czy muszę rozpocząć budowę, pozwolenia itp, czy może mogę to zrobić we własnym zakresie przy pomocy wykwalifikowanych murarzy? Nie przesadzaj od razu z tym pozwoleniem i projektem. Najpierw zaproś konstruktora budowlanego znającego stare technologie, aby naocznie ocenił , jaką funkcję pełni ta ściana i jak jest wykonana. A jeśli rzecz będzie do zrobienia, to dopiero potem pogadaj z nim o projekcie i ewentualnym zalegalizowaniu tej przebudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts