Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifowanie płytek glazury

kreska_a

Recommended Posts

Planujemy remont łazienki i położenie w niej glazury. Glazurnik oprócz kosztu położenia glazury za m2 zaśpiewał nam taki sam koszt szlifowania na 45 za metr bieżący. Nasza łazienka ma dużo rur i liczników do zakrycia, więc długich kantów będzie sporo... Czy to szlifowanie jest teraz standardem? Da się to czymś innym zastąpić? Chociażby w niektórych miejscach... Przy obecnym projekcie całkiem prawdopodobne, że koszt szlifowania wyszedłby droższy od samego układania glazury :o

ps. Znów nie jestem pewna, czy to właściwy dział :confused:

Nie czepiam się glazurnika, bo rozumiem, że praca wymaga zapłaty. Chciałam tylko zapytać o sprawy techniczne. Jak mówiłam jestem laikiem w tych sprawach - rozumiem teraz, że szlifuje się zawsze gdzie jest jakaś krawędź. Czyli jeśli mamy obudowanie pionowej rury przy ścianie (rzut z góry): ____|-|____, to szlifuje się zewnętrzne 2 krawędzie czy też 2 zewnętrzne i 2 wewnętrzne?

Nasz glazurnik miał takie urządzenie do przycinania pod kątem płytek i chyba nie szlifował dodatkowo. Kasy eksta nie brał za docinanie płytek, zresztą nie wiem czy brał czy nie,bo wycenił prace z góry. Tylko nie wiem czy wszytkie płytki da się tym przyciąć, czy jakieś nie są np zbyt twarde .

I o to chodzi. Ustalać ceną końcową, a nie zastanawiać się na składnikami robocizny. Jak słyszę zachwyt ludzi:znaleźliśmy fachowca, ktory bierze 20zł za położenie 1m2, a potem hasło: robocizna łazienki kosztowała nas 3tysiące. To wtedy tylko pytam czy mieli 150m2 płytek w tej malutkiej łazience.