EZS 11.08.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 O rany, oczywiście, że można mieć szczęście, można też mieć pechaPo pierwsze - mierzy się od ocieplenia. Bo geodeta przychodzi na koniec i nie wnika, ile tego ocieplenia jest, tylko wymiaruje budynek i nanosi na mapę. Wymiaruje dokładnie, co jest istotne w dobie geodezji komputerowej... Dlatego moja arch wpisywała w projekt zmianę ocieplenia (miałam mieć 10 a mam 15) i uwzględniała przy lokalizacji. Po drugie nieprawdą jest, ze geodeta nie przychodzi tylko bieże dokumenty. Wszytsko zależy od .. lokalizacji. geodeci znają miejscowe obyczaje i wiedzą na co sobie mogą pozwolić. U nas był i mierzył bardzo porządnie. Wszelkie odstępstwa zaznaczał na projekcie, a dutyczyły one okurat przebiegu instalacji wod-kan. Tego odstępstwa się nie czepiali.Po trzecie nie odbiorą domu bez ocieplenia, jężeli takowe było w prajekcie. Bo dom ma spełniać określone funkcje. Tu też dużo zależy od lokalizacji i miejscowych obtczajów. U mnie by nie odebrali. Co więcej na odbiór pani PRZYSZŁA i choć się nie czapiała bardzo, to jednak była i sprawdzała. Więc nieprawda, że nikt nie przychodzi. Może nie, może tak. Zależy. U nas chodzą. Nie słyszałam równiez o dopuszczalnym błędzie. Linie i granice raczej traktuje się jako nieprzekraczalne.Wniosek - na pewno nikt z miarką latać przy odbioże nie będzie, ale lepiej pogadać z geodetą, żeby w papierach nie było odchyleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kretes 11.08.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzięki za opinię.Co jednak się dzieje kiedy ktoś czepnie się takiego przekroczenia granicy zabudowy? Czy są na to określone procedury? Czy może dojść do sytuacji że ..hmm...zarząda się usunięcia błędu = rozbiórki/częściowej rozbiórki domu?Czy raczej jakaś procedura legalizacyjna = kary itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.08.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 O rany, oczywiście, że można mieć szczęście, można też mieć pecha Po pierwsze - mierzy się od ocieplenia. .............. Aktualne Rozporządzenie określa to tak: § 9.3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 12.08.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 No właśnie " dopuszcza się",Ale czy są jakieś konkretne warunki,żeby można bylo mierzyć bez ocieplenia,czy można sobie mierzyć tak jak pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.08.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 pewnie stąd rozbieżności, u mnie interpretują tynk, klinkier jako okładzinę, ale styropian jako ... bo ja wiem, część budowlaną ściany. wynika to stąd, że odbiorą dom bez tynku ale nie odbiorą bez ocieplenia. A jak pisałam, geodeta nie musi dochodzić, ile tego ocieplenia jest, on mierzy stan faktyczny.. Co jeżeli jest odstępstwo? Pewnie takim 5-10 cm geodeci specjalnie się nie przejmą. Nie wiem, trzeba pogadać właśnie z geodetą, jak on to zmierzy i co wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.08.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Przygotowywana nowelizacja Rozporządzenia już bardzo jasno określa, że liczy sie od ściany "wykończonej", ale dla istniejacych budynkow dalej dopuszcza sie przyjmowanie wymiarów bez uwzglednienia grubosci warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnetrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terminux 15.02.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Mam zamiar postawić garaż/budyneczek gospodarczy o wymiarach ok 7x4m o konstrukcji drewnianej. Jak daleko muszę odsunąć się od granicy działki? Najchętniej postawiłbym go przy samej siatce tylko jak to się ma do przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 16.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Tak jak zawsze min 3m bez okien lub jesli na tym terenie wystepuja szczegolne warunki mozna postrawic budynek 1,5m od granicy lub w ostrej. Zezwolenie na to wydaje dane starostwo - tylko szczegolne wypadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts