Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3,70 zamiast 4 m od granicy

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak z ogniotrwałymi oknami, ale ja luksfery stawiam w "ostrej" granicy.

Zresztą kiedyś już w innym wątku opisywałem moją sytuację - napiszę raz jeszcze w skrócie:

Po spełnieniu wymaganych warunków otrzymałem w grudniu ubiegłego roku pozwolenie na nadbudowę domu w TRZECH "ostrych" granicach!

Pozdrawiam

Ja mam inne jeszcze pytanie , ściana nośna bez ocieplenia jest o dległości równej 4 m od granicy, natomiast z ociepleniam już nie będzie w przepisowych 4m, ale w 3.85m, natomiast okap dachu jest w przepisowych odległościach a mianowicie w 3,5m co będzie brane pod uwagę odległość ściany czy też okapu od granicy?

No nie, to ja mam następne pytanie: Jak to wszystko jest/było załatwiane w krajach UE i w USA. Przecież, wystarczy sięgnąć do sprawdzonych rozwiązań, no tak, tylko co by robili nasi przedstawiciele ? Chyba dochodzi do paranoji !. Jezeli stawiam za zgodą (!) sąsiada, coś nawet w granicy działki. To co ? jeszcze zgoda urzędnika ?..... Przegięcie, hm oczywiście na korzyść biurokracji. Udający wyrocznie, stróż prawa, chętny na łapówy urzędnik ( no bo prawo przekroczone i co teraz ?) i ... obojętny, zdziwiony sąsiad. Oto PRL w nowym wydaniu.

I taka refleksja: prawo nie jest dobre z samego tylko założenia, że zostało uchwalone, na marginesie: i to przez kogo ? Prawo jest dobre wtedy, jak jest zrozumiałe, powszechnie szanowane, akceptowane i uznawane, służy dobru ogólnemu i pomaga, a nie komplikuje obywatelom życie. Niestety, z Waszych wypowiedzi wynika, że chyba za dużo w tym wszystkim prawa, a za mało zwykłego rozsądku!

Tylko zdrowia ciała życzę, bo więcej oleju w głowie to juz tracę nadzieję.

Jaka jest minimalna odległość od granicy działki garażu bez okien od strony sąsiada?

Garaż wolnostojący, parterowy... no normalny :D

Odpowiedź brzmi: całe 3 (trzy) metry.

A jeżeli mam w warunkach zabudowy, że mogę postawić budynek w granicy działki to co, też 3 metry?

istnieje cos takiego jak "Miejscowy plan zagospodarowania" i o ile on stanowi inaczej, to przepisy Prawa Budowlanego nie maja zastosowania ...

odstepstwa odległości dotycza np. odbudowy obiektów zabytkowych ...ale nie wyłacznie ...

to ustalają radni ...

brzoza

Jaka jest minimalna odległość od granicy działki garażu bez okien od strony sąsiada?

Garaż wolnostojący, parterowy... no normalny :D

Odpowiedź brzmi: całe 3 (trzy) metry.

A jeżeli mam w warunkach zabudowy, że mogę postawić budynek w granicy działki to co, też 3 metry?

istnieje cos takiego jak "Miejscowy plan zagospodarowania" i o ile on stanowi inaczej, to przepisy Prawa Budowlanego nie maja zastosowania ...

odstepstwa odległości dotycza np. odbudowy obiektów zabytkowych ...ale nie wyłacznie ...

to ustalają radni ...

brzoza

Dokładnie tak jak pisze Brzoza. Jak tak masz w warunkach to możesz bliżej. Zgodnie z warunkami zabudowy które w sposób szczegółowy koreslają konkretny przypadek budowy. Prawo budowlane to ogólne zasady.

Ja też mam bardzo podobny problem: chciałam między domem a płotem postawić wiatę na drewno do kominka (oczywiście bliżej niż 3m), niedużą, cztery słupki w rogach, daszek, np. wysokość 2m czy to też wymaga zgody urzędu i sasiada? A jak bym chciała zrobić po prostu stertę drewna to już nie muszę się pytać nikogo? Może jest jakaś minimalna wysokość takiej wiaty kiedy już żadnych pozwoleń nie trzeba???

to ja jeszcze inaczej

a co z wiatą mam dom 4 m od granicy działki i chciałbym w tym przesmyku dostawić daszek żeby mi śnieg nie padał na auto

czy też muszę to robić przez urzędasa czy wystarczy jak się dogadam z sąsiadem ?

Wiata "podpada" pod pozwolenie bo nie jest obiektem małej architektury. Mooże byc nawet bardzo wąska ale musi mieć zachowaną całą procedurę w majestacie prawa. Czyli urzędnik jest tu konieczny.

Ja bym to podciąnęła po małą architekturę typu-altanka na ławkę w ogrodzie lub pergola na kwiaty-puść tam jakieś pnącze i ludzie nie dajmy się zwarjować!

Mam już też kociokwik w głowie z powodu tak częstej zmiany przepisów w prawie budowlanym, nadążyć nie sposób, urzędnicy również sami nie wiedzą co jest grane.

Ja w stosunku do projektu zamierzam zmienić rozmiar jednego okna, grubość ocieplenia i parę rzeczy w śroku domu, nie zamierzam się tym pzrejmować, bo za parę lat jak będę oddawać dom, przepisy mogąbyć jeszcze inne, może bardziej liberalne, kto to wie?

W domu to zmieniam jak chcę (no oczywiście z pewną dozą rozsądku i korzystając z wiedzy inspektora) i nie patrzę na plany. Zakładam, że w ostateczności będę musiała dać w łapę :evil: Okropne, ale nie widzę innego rozwiązania. Nie przemawia do mnie konieczność uzgadniania z urzędem jeśli chcę zamiast okna mieć okno tarasowe lub zamiast 10 cm styropka 15, a zamiast garderoby saunę i ścianę przesuniętą o 1 metr byle tylko inspektor się pod tym podpisał, że ta zmiana niczym nie grozi.

Inaczej jest na zewnątrz bo dochodzą do tego jeszcze prawa sąsiada. Sama bym nie chciała żeby ktoś wybudował wysoki dom bardzo blisko granicy mojej waskiej działki więc nie będę robić tego innym. Te przepisy chronią także mnie.

Szpulka, właśnie pod sąsiedzkie stosunki może podpadać chyba Twoje drewno. Tzn. jak zrobisz sąg (nawet bez wiaty), który sąsiadowi zabierze słonko na rabatce, to kochał Cię za to nie będzie. Ale urząd nic powiedzieć nie może.

Co do wiaty/altany - właśnie przed godziną rozmawiałam o tym z architektem. Jeśli czegoś nie pokręciłam, to do 10m2 rzecz taka nie wymaga pozwolenia tylko zgłoszenia do urzędu (zgłaszasz, czekasz miesiąc i jeśli urząd nie zaprotestuje - stawiasz). A odległości od granicy działki wogóle tego typu obiektów nie dotyczą. Zwłaszcza TARASU na gruncie (lub nawet ponad nim) o co pytał wsześniej Sil.