c20ne 30.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witammam problem z dystrybucją gorącego powietrza z kominka do dwóch pozostałych pomieszczeń. chcę zastosować jakieś wentylatorki (turbiny) które będą dmuchać ciepłym powietrzem na pozostałe dwa pomieszczenia. kominek mam w salonie a ciepłe powietrze chcę doprowadzić do dwóch pozostałych pomieszczeń które są dosłownie za ścianą na której znajduje się kominek. kominek jest tak zbudowany, że są w środku termoizolacyjne rury które są doprowadzone po wcześniej opisanych pomieszczeń. do jednego pokoju idzie rura która ma ok 2,5 metra długości do wylotu a do drugiego pomieszczenia idzie rura która ma ok 4m do wylotu. obie są stosunkowo krótkie. wyczytałem że są to zbyt krótkie odcinki żeby zastosować tradycyjne turbiny). zastosowałem kratki z wentylatorkami plastikowymi z termo czujnikiem (przy żądanej temp. załączają się). jednak to nie zdało egzaminu bo po ok 10 minutach od załączenia (+30*C) układ się wyłącza i wiatraczek staje bo temperatura na wylocie jest za wysoka (układ wyłącza się przy +70*C). zwykła grawitacyjna instalacja jest za słaba i nie odczuwa się ciepłego powietrza w pomieszczeniach. pomieszczenia które chce ogrzać się dość małe bo jedno ma 12m2 drugie ma 14m2sprawność kominka to 16kw ma ktoś jakiś pomysł jakiego rodzaju wentylatory zastosować żeby coś pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jakie przekroje tych rur DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom12 30.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Z tego co piszesz jasno wynika że ciepło powinno rozchodzić się grawitacyjnie. Musi być gdzieś błąd w instalacji. Wprzyszłym tygodniu będe w Piastowie to mogę Ci pomóc 604 237 348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.01.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 c20ne Plastikowe wentylatorki do DGP ? Jesteś pewny że to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c20ne 31.01.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 eniu przekrój rur to 150 w środku na zewnątrz 200 (między 150 a 200 jest wełna)artom12 owszem temperatura rozchodzi się grawitacyjnie ale za słabo - jak by był jakiś nadmuch to efekt był by dużo lepszy. co do budowy kominka to zaraz coś narysuję to sam ocenisz. Kominki Piotr Batura myślałem o tym, że plastikowe wiatraczki będą kiepskim rozwiązaniem. ale jak ktoś je sprzedaje to gdzieś tam miałem nadzieję że może jednak - nie były strasznie drogie a więc na próbę kupiłem. teraz już wiem że one się nie nadają i dlatego potrzebuję pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Fi 150 powinno wystarczyć na tej wielkości pomieszczenie.Podejrzewam, że kratki w czopuchu masz wyżej niż pobórciepła przez te rury. Ciepło wylatuje kratkami , dla kanałów zostaje niewiele. Obniżenie kratek, jeśli moje "wróżenie zfusów" to prawda, powinno rozwiązać problem. Jeśli tak jest, pogadamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c20ne 31.01.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 eniu kratki akurat tu nie mają wielkiego znaczenia bo rury mam doprowadzone do komory w której kratek nie ma tu jest fotka kominka i na szybko rozrysowałem co się znajduje w jego środku http://ktk.pl/spojlery/rozne/kom.JPG na kolor niebieski zaznaczona jest rura spalinowakolorem czerwonym zaznaczone się przegrodykolorem zielonym zaznaczyłem rury do DGP do dwóch pomieszczeń które znajdują się za ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A ta duża kratka z prawej odprowadza tylko ciepłoz rury spalinowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c20ne 01.02.2012 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 tak, ta duża kratka po prawej jest z żaluzją i jest do odprowadzenia ciepła od rury spalinowej jak by coś się działo to tą kratką można dokonać wglądu w kominek, przeczyścić rurę spalinową itp a więc ma ktoś jakiś pomysł na poprawienie sprawności DGP w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Z Twojego rysunku wynika, ze jedynym ujściem ciepła z wkładu sąowe rury DGP. W normalnych warunkach nie ma prawa nie grzać!Co się dzieje z całym ciepłem produkowanym przez wkład ? Jakie są wloty do tego kominka i którędy wraca powietrze z pokojówogrzewanych przez DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 No no ! Rikmen . Jeszcze miesiąc - dwa na forum i zaczniesz Mistrza prostować, a kominek sam sobie sklecisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts