Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż - jak to ugryźć w tym przypadku?

majdzik

Recommended Posts

Witam,

przy granicy działki przebiega rów melioracyjny (głębokość ok 1m, otwarty tylko przy mojej działce), w który chciałem wsadzić rurę podobnie jak sąsiedzi i zakopać po podłączeniu drenażu opaskowego.

Mam pytanie poniewaz nie za bardzo wiem co w tej sytuacji należy zrobić - skoro rów melioracyjny ma tylko 1m głębokości , natomiast drenaż układa się na wysokości ław fundamentowych ( głebokośc 1,5m) co w tym przypadku zrobić? przecież woda nie przeciwstawi się grawitacji:)

Teren gliniasty więc bez drenażu się nie obejdzie. przepuszczalność gleby jest straszna a nie chcę aby woda zalegała przy fundamentach.

Jakie mam opcje?

- Podypska pod budynek? czytałem, że najlepiej budować na gruncie rodzimym - mogą wyjśc jakieś komplikacje np. nierownomierne osiadanie budynku??

- pogłębić rów melioracyjny i wsadzić rurę o większej średnicy?

Bardzo proszę o jakieś porady - jakie jest wyjście?

Nie jestem fachowcem - za ewentualne błędy z góry przepraszam

a nie ma w dalszej części rowu poziomu poniżej Twoich ław? Jeśli jest na poziomie lub powyżej, to tak jak piszesz, woda popłynie w Twoją stronę.

Buduje się na gruncie rodzimym, chociaż są metody wymiany gruntu pod budynkami. Też mam glinę na działce, przy adaptacji projektu architekt zlecił odpowiedniej osobie zaprojektowanie dwóch studni chłonnych w rogach działki, woda z drenów może być odprowadzana właśnie do nich...jeśli pod gliną są lepsze warstwy pod względem przepuszczalności...

Pogłębić rów niby możesz, ale co jeśli przyjdzie powódź lub rów będzie przepełniony?

Chociaż, ja wykorzystałem pochyłość działki i odprowadziłem ją poniżej domu...

1. Po pierwsze trzeba przeniwelować, czy rzeczywiście dno rowu jest wyżej, może tylko tak się wydaje.

2. Przy niwelacji należy wziąć pod uwagę profil rowu na dłuższym odcinku razem z odcinkami zamienionymi na rurociągi i przeanalizować czy i jak będzie konserwowany.

3. Być może drenaż opaskowy nie musi być tak głęboko. To zależy czy jest planowana piwnica i czy drenaż ma być pod czy nad rzędną posadowienia fundamentów.

Pozdrawiam