malux20 03.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 dobre dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juicepp 03.02.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Hm, racja, no to z innej beczki, skąd będę miał pewność że gdy wymienię szyby na takie z ciepła ramką to problem zniknie ? Czy są na to jakieś ekspertyzy? Zgłoszę reklamację że mam śnieg na szybie wew i proszę o usunięcie sugerując wymianę ramki na tzn ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja wszystko przyjmuję na chlopski rozum i na istnienie zimy nie potrzebbuję ekspertyz.Na tak zgłoszane reklamacje powinny być w instrukcji obsługi opisy jako "typowa usterka"i równie banalna odpowiedźDla przykładu, do mojej przenośnej sprężarki było napisane tak:- objawy - "na zbiorniku pojawiają się kolorowe kropki" - zalecenia: "odsuń kompresor od powierzchni malowanej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ja pierniczę, czy Wam klienci odbiło do reszty?Sorki ale jak czytam takie kretyńskie teksty jak choćby ten :"Skurczybyki.Czy teraz mogę żądać wymiany ranki z aluminiowej na tzw "ciepłą", skoro minęło 4,5 lat? gwarancje na okna mam 10 lat." to sie zastanawiam jakie są granice ludzkiej naiwności czy wręcz głupoty. Reszta opisywanych tu zjawisk też jest normalna - realnie - normalna przy takich mrozach, pakiet dwuszybowy, szyba 1,0, widać że wietrzenia nie ma, bo gdyby było to wilgoć lub warstewka lodu pojawiłaby się tylko w narożach a nie na całym dole szyby i to w takiej ilości - mówię o tym CT70 CAVA z Eurokoloru A to białe, mimo wszystko myślałem że będzie gorzej ale i tak, o ile dobrze zrozumiałem zapisy temperatur na ścianie i oknie - potwierdza się moja teoria o usytuowaniu okna w murzeDobrze Ci Fin powiedział, realnie kupiłeś okna Firmy D uważanej z racji jakości swych wyrobów za firmę do D wiec nie wymagaj zbyt wiele.Natomiast sam montaż popraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 dzisiaj klientka zadzwoniła że ciągnie zimno od okien[taśmy rozprężne , folia paroszczelna była doklejana do porothermu od wewnątrz okna niby klasy pasiv.przy różnicy prawie 50 stop. po obu stronach okna raczej dziwne byłoby że takie zjawisko nie występowało.jakby nie patrzeć to nawet najlepsze okno ma parametry niezaizolowanej ściany[jeśli przesadziłem to mnie poprawcie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 03.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 malux20 to Ty nie sprzedajesz "ciepłych okien" które grzeją? Szybko zmień dostawcę bo kilka takich zim i pójdziesz z torbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 muszę pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Od tego jest Krzysztof. Okna nie ważne-montaż generuje przychód ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 dobre dobre ja to chyba przy mrozach rozumię po co wysunięcie okien w płaszczyznę ociepleniałudzę się że będę mial mniejszą strefę odczuwania zimna przy oknachwęgarki od wewnątrz obkładam xpsem[3-4cm]tak mam w obecnym domu i czuje różnicę dajcie krzychowi spokój -chlopak się zapętlił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juicepp 04.02.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ja pierniczę, czy Wam klienci odbiło do reszty?Sorki ale jak czytam takie kretyńskie teksty jak choćby ten :"Skurczybyki.Czy teraz mogę żądać wymiany ranki z aluminiowej na tzw "ciepłą", skoro minęło 4,5 lat? gwarancje na okna mam 10 lat." to sie zastanawiam jakie są granice ludzkiej naiwności czy wręcz głupoty. Reszta opisywanych tu zjawisk też jest normalna - realnie - normalna przy takich mrozach, pakiet dwuszybowy, szyba 1,0, widać że wietrzenia nie ma, bo gdyby było to wilgoć lub warstewka lodu pojawiłaby się tylko w narożach a nie na całym dole szyby i to w takiej ilości - mówię o tym CT70 CAVA z Eurokoloru A to białe, mimo wszystko myślałem że będzie gorzej ale i tak, o ile dobrze zrozumiałem zapisy temperatur na ścianie i oknie - potwierdza się moja teoria o usytuowaniu okna w murze Dobrze Ci Fin powiedział, realnie kupiłeś okna Firmy D uważanej z racji jakości swych wyrobów za firmę do D wiec nie wymagaj zbyt wiele. Natomiast sam montaż popraw Jareko, Słowo skurczybyki odnosiło się do faktu iż Pan powiedział mi iż to czy ramka jest "ciepła" czy zwykła nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o przenikalność temperatury, że tzw ciepła ramka świadczy tylko o większej szczelności pomiędzy szybami okna, i że w moim przypadku nie ma to żadnego znaczenia tylko i wyłącznie do tego iż wprowadził mnie świadomie (bądź nieświadomie) w błąd. Klient nie musi być specjalistą w dziedzinie produktu który kupuje, natomiast powinien być poinformowany o różnych skutkach różnych opcji, wszakże nie mówiłem sprzedawcy że chce okna najtańsze. Problem polega na tym iż dzisiaj traktuje się klienta byle jak nie mówiąc mu o pewnych istotnych rzeczach co się potem odbija na jego frustracji. Rzetelny sprzedawca nie będzie wyzywał klienta nieznającego produktu od idiotów, naśmiewając się z niego, tylko z pełną wyrozumiałością będzie pomocny. Rozumiem iż masz ogromną wiedzą w swoim fachu i jesteś zawodowcem, ale zastanów się nad formą swojego postu które skierowałeś w moim kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) To nerwy.Wybacz - też chciałbym odebrać Twoje pytanie o reklamację jako żart a nie poważną wypowiedź. Fakt, że foldery firmowe pozostawiają wiele do życzenia. Najlepsze katalogi mają firmy drzwiowe, ale ich jest kilka-kilknaście. Okienne - kilka tysięcy. Z tym, że co po opasłym, szczegółowym folderze - jak i tak go nie przeczytacie.A to co Ci powiedzieli w salonie.. no cóż, taki jest średni stan wiedzy sprzedawców - w każej branży. Ja stale to odczuwam kupując np. elektronarzędzia.Każdy produkt wymagający większej wiedzy powinien być sprzedawany w wyspecjalizowanych sklepach.Tylko mnie zastanawia jedno: klienci przychodząc do mnie do biura są : albo nic nie wiedzący, albo obczytani że hoho. CI pierwsi nigdy nie zgłaszają problemów. Ci drudzy przy pierwszej lepszej okazji udają niewiniątka.. Edytowane 4 Lutego 2012 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Nie proszę o wybaczenie i nie są to nerwy, tylko złośliwe, mało kulturalne nazwanie po imieniu tego co zostało przez Ciebie napisane.Niech będzie, że brak mi ogłady i cham jestem Widzisz, to że oprócz swego bezinteresownego udziału na FM zajmuje się także sprzedażą okien nie oznacza, że będę każdemu, kto tu się wypowiada wchodził w du..e i nie pisał wprost jak odbieram jego słowa lub co o jego wypowiedziach i postawie myślę. Stąd między innymi nie odpowiadam na priv bo mam już dość głupich pytań na które jest odpowiedź na pierwszej czy przedostatniej stronie każdego wątku okiennego. Dla mnie Twój dowcip nie był dowcipem, widzę, że inni odebrali to podobnie Poza tym, tu często pojawiają się posty o problemach z oknami, jakże często piszą je osoby, które dalej są obecne na FM, które przed podjęciem decyzji zakupu przeczytali wiele wątków okiennych, mało tego, zadawali pytania i an tacy mieli podane co i jak mają zamówić. Później okazuje się, że nie skorzystali z rady bo mieli okazje zaoszczędzić kilkaset złotych idąc na skróty. Później wypisują tu bzdury jak to zostali oszukani, jak to producent spierniczył im okna gdy spierniczyli na własne życzenie nie stosując się do słów jakie tu podały, później gdzie tylko mogą opisują swoją krzywdę i jak to zostali wy...ni przez producenta, mało tego tych którzy tu im doradzali przed zakupem później obrażają, stają się wobec nich chamscy jakby to oni coś źle zrobili czy źle doradzili Nie chce mi się już szukać, cytować z datami, chronologicznie udowadniaj jak ktoś chce własną głupotą obwinić producenta, montażystów, Chińczyków czy Balcerowicza - zamiast siebie. A byłaby to fajna lektura dająca pogląd o charakterze i mentalności części klientów Edytowane 4 Lutego 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobbitka 04.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 juicepp....coś się tak zbulwersował? na dość głupkowate stwierdzenia albo się nie odpisuje i się ignoruje, albo odpisuje z dowcipem jaki sam reprezentujesz. Jeszcze wczoraj chciałam Ci odpisać że śnieg w środku oznacza ze stoisz po niewłaściwej stronie okna, bo od wewnątrz co najwyżej możesz mieć lód lub szron, ale uznałam że szkoda czasu w piękne mroźne piątkowe popołudnie na odpisy dowcipnisiom. A dziś -skoro atakujesz, to Ci odpisuję ,bo brak wiedzy na dany temat nie upoważnia do takich stwierdzeń. Skoro masz forum,masz neta ,masz także takie okno na świat jak google. Zajrzyj tam czasem, wiedza nie boli, wiedza pomaga. Co do swoich spostrzeżeń jako Klient się odrobinę mylisz, nie traktujemy Was jako zło konieczne, cała możliwa widza jest Wam przekazywana, wszystko w jak najlepszej intencji, tylko wynik końcowy czasem bywa zaskakujący. Skoro miałeś zasadę przy wyborze okien - skoro nie widać różnicy to po co przepłacać, więc wyszło jak wyszło. A prawda jest taka..różnica jest zawsze, bo diabeł tkwi w szczegółach i warto podjąć chęć i wyzwanie by to zauważyć. I na koniec...zima niedługo minie i znikną śniegi, mrozy, lody ,szrony i przewiewy i znów będzie milutko, a teraz czas przycupnąć przy kominku ( ja mam taki w piwnicy na węgiel.. heheh i dobrze mi z tym:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.02.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 okna dosuniete na styk do wegarkow - dlatego jest zimnoglebokie wneki i brak grzejnikow pod oknami - dlatego zimnolod na ramie wzduz krawiedzi szyby - zadna rewelacja - jak wentylacja do kitu - gdies ta wolgoc musi sie rosic a co do sniegu na parapecie w mieszkaniu - znam takie prxzypadki jedyna rada - przemontowac te okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gezzini 06.02.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Jutro o 19:00 wstępnie umówiona termowizja Dam znać, jak tylko będą fotki co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 jareko strzał w 10gezzini termowizja pokaże ci zimniejsze strefy w okolicach ramy-akurat nic dziwnego nie będzie we wszystkich ewentualnych pismach dopisuj że na twoje życzenie zamontowano okna w taki sposób jaki masz[stwierdziłeś że wiartoizolację itp nie opłaca się zakładać]właściwie wszystkie okna nie montowane w strefie ocieplenia będą miały problem z termowizją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gezzini 06.02.2012 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 malux20 nie za bardzo zrozumiałem Twój post i co ma wnieść do wątku, ale może po kolei: 1. każdy wie co pokaże termowizja, ale niech pokaże w całym mieszkaniu co jest problemem.2. jakich pismach? ja nie piszę żadnych pism.3. na moje życzenie? nikt nie dał mi opcji wyboru montażu, gdzie, jak, czy coś dołożyć by coś było dodatkowo, dopiero teraz gdy fora poczytałem, do wiedziełem się o opcjach montażu z foliami paroszczelnymi, foliami paroprzepuszczalnymi, dylatacjami, poszerzeniami itd. Gdybym miał opcję wybrania, rozważyłbym ją, znając wady i zalety. Dla mnie montaż to montaż był, teraz wiem, jak wiele montaży jest na co dzień przeprowadzanych źle, a ich montażyści przekonują, że tak jest wszędzie i tak ma być (jak było w moim przypadku), a akurat pod oknem u większości są kaloryfery, dlatego odczucie przewiewów z okien są mniej odczuwalne, bo wieje cieplejszym powietrzem. Teraz mam taką manię, u kogo jestem to widzę wady montażu, wady uszczelek, pęknięcia, wyszukuję co można poprawić, jak już się tak dużo dowiedziałem od specjalistów z tego forum, staram się wiedzę wykorzystywać i podpowiadać innym, czy to o oknach, montażu, wentylacji itp. Świadomość normalnego kowalskiego jest na poziomie: Przychodzi firma montażowa, wyrywa stare okna, oczyszcza dziurę, wkłada okno i montuje i idzie, a czy potem kowalski odczuwa, że ma gorzej niż na starych oknach czy nie, to gdy zgłosi reklamację, to firma wciśnie mu kit, że panie to włącz pan ogrzewanie mocniej albo ociepl pan sobie dookoła okien, a błąd tkwi w montażu, czyli w podstawie, jak w moim wątku. W moim przypadku nie mogę zrobić ocieplenia zewnętrznego - kamienica zabytkowa.Mam nadzieję, że wszystko wyjaśnione, bo odczułem, jakbyś czegoś nie zrozumiał z treści, które ciągną się od 4 stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.02.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 termowizja nic nie da pozatym ze wykaze iz na obwodzie okien jest zimniejnie jest to podstawa do reklamacji bo na obwodzie zawsze jest zimniejmoze wykazac miejsca gdzie wiejeglowna przyczyna to brak izolacji na wegarkachmasz stare zawilgocone muryteraz jak sa szczelne okna to wilgoc sie koncentruje na tych zimnych scianachjedyna rada to odsadzic okna od wegarkow na ok 3 cm i wstawic styropian ekstrudowany i dopiero okna ale jeszcze na dodatek w styk pomiedzy styropianem a ramami okien uszczelki z porowatej pianki - takie samoprzylepnedookola okien dobrze ocieplic piankarozglific osciezaproblem pozostaje nieogrzewanych wnek okiennych jak nie ma pod oknami gzrejnikow - tego nie przeskoczysz - zimna strefa bedzie tam zawszecdofiksy "cieplych szyb" "cieplych ramek" odloz miedzy bajkiprzy takich wnekach, starych grubych murach punkt rosy ci wyjdzie do srodka i wilgoc wyrosi sie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gezzini 07.02.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 I po termowizji , wszystko zgodnie z informacją jareko , okna do przemontowania... bardzo słaba izolacja, złe położenie okna w murze itp. . Specjalista zwrócił szczególną uwagę na słaby montaż i izolację, boki oraz okno/parapet szczególnie, w każdym oknie, sam zwrócił uwagę, że okno za głęboko zamontowane, coś tam mówił o punkcie rosy i możliwych komplikacjach i najlepiej okno przemontować bardziej do wnętrza. Jestem w szoku , człowiek od termowizji wie jak okno powinno być zamontowane, a firma montażowa nie wie jak montować okna w murze, w którym miejscu... Jak to mówił mi montażysta, wszędzie tak montujemy, nigdy nikt się nie skarży, jest Pan pierwszy... szok. Sprawdzone zostało całe mieszkanie, wentylacyjne kratki, itd. itd. wszystko ok, lekko drzwi można doszczelnić, lepsza uszczelka, ale jest ok. Z tego co widziałem na ekranie urządzenia, to tak jak w standardowych fotkach w internecie z termowizji, dookoła obróbki niebieskie pole, a rogi boków w połączeniu z parapetem i na całej długości parapetu jest najzimniejsze. Jak dostanę fotki, pokażę. Podsumowanie: Okna do przemontowania bliżej i porządniejsze uszczelnienie oraz porządna obróbka, takie wnioski, całkowicie zgodne z opinią Pana Jarosława - JAREKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.02.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ... takie wnioski, całkowicie zgodne z opinią Pana Jarosława - JAREKO.nie popadając w samozachwyt od początku wiedziałem że takie będą wnioski. Niestety, skrzynka a zwłaszcza skrzynka w murze, starym murze na dwie cegły rządzi się innymi prawami. W murach na 1 1/2 cegły bardzo rzadko zdarza się podobne zjawisko natomiast na 2 - jest prawie nagminne Jestem w szoku , człowiek od termowizji wie jak okno powinno być zamontowane, a firma montażowa nie wie jak montować okna w murze, w którym miejscu... Jak to mówił mi montażysta, wszędzie tak montujemy, nigdy nikt się nie skarży, jest Pan pierwszy... szok.. nie przejmuj się, 99,99% firm wyłożyłoby się z montażem w twoim, konkretnym wypadku. To co w innych domach przeszłoby bez problemu (poza oczywiście sytuacją - cholera, jak to się stało że wymieniłam okna a rachunki za ogrzewania zamiast mniejsze są takie same bądź wyższe?) tu nie miałoby i nie ma szans. Pamiętam tagi na Torwarze i chwilę rozmowy z człowiekiem z branży, wieloletni staż, wiele tysięcy montaży - i podobnie, po przeczytaniu jakiegoś tam wątki, czy na mojej stronie, czy tutaj, nie pamiętam, stwierdził że podobnie montował skrzynki jak Ci tutaj, i dopiero lektura mych wypowiedzi dała do mysłenia i przyniosła wyjaśnienie kilku podobnych montaży jak twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts