Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien, a punkt rosy... Bardzo zimne ościeża... wieje z wnęk okiennych!

Recommended Posts

Bo widzisz Jareko , dociepla sie w praktycznie jednym celu, a mianowicie żeby odgodzić ucieczkę ciepłego powietrza na zewnątrz. Jeżeli docieplisz scianę od zewnątrz , to ciepło przechodzi do ściany i zatrzymuje sie na izolacji . Po pewnym czasie ściany się nagrzewają jest ciepło i sucho.

Natomiast przy Twojej radzie , docieplając ściane od wewnątrz blokujesz właśnie dostęp ciepła , ściany nie dogrzewane cały czas się oziębiają ( zimno z zewnątrz) i występują własnie takie kwiatki jak w opisywanym przypadku.....

I widzisz kolego nie masz racji w tym wypadku i nie tylko w tym gdyż są rozwiązania konstrukcyjne domów gdzie ociepla się budynki tylko od wewnątrz .

W tym konkretnym wypadku ściana się spokojnie nagrzewa bo jedynym miejscem zakrytym styropianem jest glif wewnętrzny - a po co? Nie po to by ciepło uciekało tylko by zimno nie wchodziło na ścianę powodując ekstremalnie lanie się wody po murze i z czasem grzyb i pleśń. W tej chwili odczuwa się tylko ochłód emanujący od wnęki okiennej.

Co do ogrzewania. Może nie być żadnego grzejnika pod oknem i zjawisko w takiej skali nie ma prawa występować. A skoro ogrzewanie jest, inne niż klasyczne, to szukanie w nim winy jest co najmniej nadużyciem. Zapewne gdyby była podłogówka podobnie klient usłyszałby że musi dać grzejnik pod okno ?

Koledzy, nie dajmy się zwariować.

Pocieszę Was, wymiana okien skrzynkowych to naprawdę wyższa szkoła jazdy i nagminnie popełniane są właśnie takie błędy jak tu ukazane. Podobnym błąd popełniłem na samym początku swojej kariery zawodowej, stąd taki mądrala teraz jestem, gdy na własny koszt musiałem wszystkie okna przemontować, kupić nowe parapety zewnętrzne, wewnętrzne i mieszkanie doprowadzić do stanu jakby nic nie było robione. Wstyd? Nie, nie wstyd, człowiek się całe życie uczy

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daj przykłady budynków w Polsce docieplanych od wewnatrz , ciekawy temat :)

W tym konkretnym wypadku ściana się spokojnie nagrzewa bo jedynym miejscem zakrytym styropianem jest glif wewnętrzny - a po co? Nie po to by ciepło uciekało tylko by zimno nie wchodziło na ścianę powodując ekstremalnie lanie się wody po murze i z czasem grzyb i pleśń. W tej chwili odczuwa się tylko ochłód emanujący od wnęki okiennej.

ale tego to nie kumam ,

zastosowana izolacja od mieszkania ( styropian ) który ma za zadanie odizolować zimno od sciany ? i to praktycznie punktowo ( glif ) Jakie zimno i niby z którego kierunku ? Od domu ? Tam jest ciepło. Od zewnątrz -tam powinna być izolacja -od zewnątrz :)

To co mówisz to zakrycie właśnie pleśni pod warstwą izolacji. Pisałem , że lepiej w takim przypadku k/g :) , ale chyba nie o to autorowi chodzi

jarooo

mistrzuniu nie masz racji w tym wypadku :) Weź sobie zasuń kotare na okno w ten sposób że grzejnik czy podłogówka nie będzie w tym obszarze powodować cyrkulacji powietrza - będzie ciepło czy będzie zimno za zasłoną ? Skąd niby się ma wziąść tam ciepło jak nie jest tam dostarczane w żaden sposób (działanie promienników jest pomijalne w takim przypadku). Fizyki nie oszukasz , tak samo jak tego że przy głębokich wewnętrznych szpaletach nawet jak jest grzejnik pod oknem to przy takich mrozach jak teraz okno do 1/3 wysokości jest zimne poprostu (stąd para na oknach od dołu się skrapla) - i nie wynika to z błędnego montażu tylko z zaburzonej cyrkulacji powietrza w tym obszarze ...

P.s. U mnie termometr elektroniczny na parapecie wewnętrznym przy oknie pokazuje teraz 15 stopni , w całym pomieszczeniu jest 22 - na wysokości klamki jest około 20 . Okno stara veka szyba 1,1 i brak przemarzań czy przedmuchów. Na zewnątrz -12.

Edytowane przez lolek30

nie mówię o oszukiwaniu fizyki.

Skąd się weźmie ciepło we wnęce - z cyrkulacji powietrza, bo ja jakoś ciężkich zasłon nie widzę, a zarówno promiennik jak i podłogówka cyrkulację we wnętrzu spowoduje a i mieszkańcy jak tylko się ruszą z miejsca .

A teraz sobie wyobraź sytuacje o jakiej tu jest mowa.

Masz mur jednowarstwowy, o tym należy pamiętać, okno dosunięte jest do węgarka zewnętrznego. zimno ma do pokonania raptem 22 cm w prostej linii do wewnętrznej powierzchni okna gdzie do osi muru mamy 25cm. Nie ma szansy by nie ingerując albo w pozycję okna w murze albo w wykończenie glifów wewnętrznych czy zewnętrznych, zagwarantować w tym miejscu temperatury uniemożliwiające wychładzanie tego miejsca i ekstremalnie lanie się wody nie na oknach tylko na tynku

Przypomnę przypadek mojej wpadki i klienta na samym początku kariery.

Dom przedwojenny, mur jednowarstwowy na dwie cegły (dokładnie jak tutaj), węgarek na pół cegły, okno dosunięte jak tutaj, grzejniki normalne, żeliwne, pod parapetem i każdym oknem.

Zima, temperatury -15 do -25, wilgoci nie mierzyłem, przy samej ościeżnicy miejscami warstwa lodu, wokół okna pasek 5-10 cm mokrego tynku, w całej chałupie ciepło tak że można w podkoszulku chodzić. Kolejna zima, jeszcze niższe temperatury - wizja lokalna - wnęka sucha, ciepła, zero problemów.

....U mnie termometr elektroniczny na parapecie wewnętrznym przy oknie pokazuje teraz 15 stopni , w całym pomieszczeniu jest 22 - na wysokości klamki jest około 20 . Okno stara veka szyba 1,1 i brak przemarzań czy przedmuchów. Na zewnątrz -12.

Tyle tylko że klient ma 8 stopni przy parapecie, 8,5 na glifie od dolu, przy parapecie i rośnie do 10 stopni w połowie wysokości okna na glifie, 15 stopni przy klamce a na zewnątrz coś około minus 10

Ja swoje zdanie wypowiedziałem, diagnozę jak sądzę trafną postawiłem, niech inni się wypowiedzą :) co mi tam :)

Edytowane przez jareko

Tyle tylko że klient ma 8 stopni przy parapecie, 8,5 na glifie od dolu, przy parapecie i rośnie do 10 stopni w połowie wysokości okna na glifie, 15 stopni przy klamce a na zewnątrz coś około minus 10

no i nic dziwnego , ja mam pod moim oknem aluminiowy kaloryfer o temperaturze z 70st (parzy) więc ciepłem dmucha, że hej - mimo to takjakby na płasko po parapecie to ciepłe powietrze nie chce iść :) pod lekkkim ukosem już jak najbardziej - stąd przy klamce cieplej z 5 stopni więcej.

U autora wątku podłogówki brak więc nie ma konwekcji powietrza - sam promiennik nie nagrzewa powietrza ani tymbardziej okna czy szyby bo one nie akumulują ciepła . Człowiek owszem moze czuć ciepło od tego ale to nie zmienia faktu, że z drugiej strony jest spory promiennik zimna i bilans w takie mrozy się niestety nie zrównoważy choćbyś to okno przesuwał jak chciał.

Wg. mnie też może być to pośrednia wina wszystkich czynników

Jak się zbierze następujące elementy:

- promiennik ciepła (ociepla on przedmioty na które ma ustawioną emisję ale nie ociepla powietrza i nie powoduje cyrkulacji)

- brak cyrkulacji

- głęboka wnęka

- niedokładny montaż (jeżeli nie ma poszerzeń to powinien być we wnękach styropian i tylko wąska szczelina pianki montażowej), wiadomo poszerzenia najlepsze ale w większości montaży po oknach skrzynkowych ich nie ma.

- niskie temperatury

- brak nawiewników w oknach

Jak się wszystko zbierze razem to takie mogą być efekty i nie koniecznie musi byś to tylko wina poziomowania okna w murze.

Chyba Wojtka propozycja jest najrozsądniejsza. Co się sprawdziło u jednego, nie musi zdać egazminu na innej budowli.

Trafne zdiagnozowanie przypadku jest podstawą dobrego kierunku działania.

Poza tym sprawdziłbym taki montaż w jednym oknie/pokoju by sobie "nienapytać" większej biedy.

Edytowane przez finlandia
Błąd ort. Ps. Jak widzicie inne, to pliss o sygnał na priv, bo publicznie to tak hmm.. wstyd mi :)

W najbliższych dniach (do 2 tygodni), ale raczej 1 tydzień będzie prawdopodobnie u mnie termowizja robiona. Podzielę się zdjęciami, jak tylko dostanę.

Okna to z tego co wyczytałem na nalepkach: dobroplast avantgarde 7000, 5 komorowe, szyba 1.0.

Siedzę w środku tego pokoju co jest wykusz, na krześle, na podłodze nogi i czuć, jak od wnęki zimno idzie w kierunku wnętrza mieszkania po podłodze... moze to wina zasłon i kieruje zimno z wnęk w dół i dalej...

W najbliższych dniach (do 2 tygodni), ale raczej 1 tydzień będzie prawdopodobnie u mnie termowizja robiona. Podzielę się zdjęciami, jak tylko dostanę.

Okna to z tego co wyczytałem na nalepkach: dobroplast avantgarde 7000, 5 komorowe, szyba 1.0.

Siedzę w środku tego pokoju co jest wykusz, na krześle, na podłodze nogi i czuć, jak od wnęki zimno idzie w kierunku wnętrza mieszkania po podłodze... moze to wina zasłon i kieruje zimno z wnęk w dół i dalej...

Mam pytanie ,czy to jest twoje mieszkanie czy jesteś tylko kierownikiem budowy czy jak to wygląda?bo jeśli twoje mieszkanie i teraz aby sprawdzić straty ciepła będziesz robił zdjęcia (o ile ty za to płacisz) to chyba lepiej było wcześniej poczytać opinie o dobroplascie i dołozyc to co masz dać za "fotki" do lepszych okien poszerzeń i montazystów!

Jeśli wieje spod parapetu tzn., że jest szczelina. Jak jest szczelina tzn., że piany jest za mało albo się nie rozprężyła właściwie. Miałem kiedyś podobny przypadek - okno 3 kwaterowe i tylko szyba w środkowej kwaterze parowała nad ranem od wewnątrz. Dodatkowo wilgotna ściana pod środkową kwaterą. Powód - piany było za mało - podejrzewam, że zabrakło chłopakom. Poprawili czyli wyskrobali resztki starej i zaaplikowali nową. Nie ma problemu do dzisiaj.

W najbliższych dniach (do 2 tygodni), ale raczej 1 tydzień będzie prawdopodobnie u mnie termowizja robiona. Podzielę się zdjęciami, jak tylko dostanę....
Prośba ogromna by zrobione zostały zdjęcia nie tylko ramy okiennej, jak to ma się w zwyczaju tylko z bliska glifu wewnętrznego - prostopadle do niego, w dole, po środku i na gorze

Charlie - jakże często słowa : "Jeśli wieje spod parapetu tzn., że jest szczelina." oznaczają tylko to, że w tym miejscu wyczuwa się chłód

Mam pytanie ,czy to jest twoje mieszkanie czy jesteś tylko kierownikiem budowy czy jak to wygląda?bo jeśli twoje mieszkanie i teraz aby sprawdzić straty ciepła będziesz robił zdjęcia (o ile ty za to płacisz) to chyba lepiej było wcześniej poczytać opinie o dobroplascie i dołozyc to co masz dać za "fotki" do lepszych okien poszerzeń i montazystów!

Jestem właścicielem mieszkania.

Byłem przekonany, że zaproponowane okna będą rewelacyjne, nie narzekam na okna, działają poprawnie, czytałem opinie, jednym jest ok, drugim coś nie pasuje, jak chyba z każdym produktem. Oglądałem okna i nawet teraz nie bardzo wiem o co chodzi Tobie z ich jakością, ze jest coś nie tak ?

I jeszcze jedno - już tak by wszystko było dopowiedziane do końca - jak masz zamocowane okno w otworze? Kotwy czy dyble - może masz zdjęcia zanim schowali to pod pianą ?

Właśnie dostałem opier.. że wytykam błędy montażowe i sugeruję jak powinno być to naprawione

Witaj,

okna zamontowane są na kotwy, te metalowe paski odstające od okna i mocowane do ściany, nie mam zdjęcia pokazującego ilość kotew, ale jak pamiętam to chyba było po 3 na boki, a góra dół nie pamiętam. Jeżeli bardzo potrzebujesz, to jutro jak z Warszawy wrócę sprawdzę.

Jak koledzy wstawiają okna w tzw. wielką płytę z lat 70 , którą kilka lat temu ocieplono?

Nagminną praktyką jest montaż w stary otwór i przy prawidłowej wentylacji nic się nie dzieje na szybach ani we wnękach, mimo, że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie.

Ile procent skuwa węgarki i dosuwa ościeżnicę do styropianu? Nie więcej jak 10 %? Generalnie spółdzielnie czy wspólnoty nic nie mówią (bo mało kto zgłasza wymianę) , ale ilu konserwatorów zabytków wyrazi zgodę na kucie stuletnich węgarków gdyby miało się ocieplać budynek??

A jeżeli docieplają po wstawieniu okien to powinno się je przecież demontować i przesuwać na zewnątrz, tylko kto to robi?

Owszem, ten montaż nie jest najwyższych lotów, powinni przesunąć do środka i zaproponować poszerzania. Jednak przynajmniej nie oszczędzali pianki , nie zauważyłem przemarzania przy oknach ani wykwitów pleśniowych.

Przesunięcie okna do wewnątrz o te kilka cm niewiele pomoże.

Na podstawie pobieżnych obserwacji obstawiam, że głównym powodem oziębionej wnęki jest po prostu gruby i zimny mur, nieocieplony z zewnątrz i wszystko po trochu jak napisał marmax

Zacznij od zdjęć kamerą termowizyjną, nie feruj wyroków pochopnie.

Dlaczego w nadprożach łukowych są takie dziury i czym wypełniane ? Tam też można było włożyć poszerzenia.

Sądzę, że były to wspólne ustalenia na pomiarze, żeby było taniej a teraz : powinni! dużo powinni…

To prawda, że wnęka będzie cieplejsza, po przyklejeniu styropian od środka, wszak jest cieplejszy od betonu……. dziwi mnie natomiast, że montażyści okien mają świadczyć takie usługi jak ocieplenie węgarków wewnętrznych za darmo…… i o to mi chodziło Jareko, nie o wytykanie wad montażu.

Jak napisałeś wcześniej: nie dajmy się zwariować.:rolleyes:

Edytowane przez stary

......

Nie pisałeś czasami uparcie, że to w innych oknach skrapla się woda w rogach szyb?:rolleyes:

...To prawda, że wnęka będzie cieplejsza, po przyklejeniu styropian od środka, wszak jest cieplejszy od betonu……. dziwi mnie natomiast, że montażyści okien mają świadczyć takie usługi jak ocieplenie węgarków wewnętrznych za darmo…… i o to mi chodziło Jareko, nie o wytykanie wad montażu.

Jak napisałeś wcześniej: nie dajmy się zwariować.:rolleyes:

Staruszku.

Nie wytykamy tylko zwracamy uwagę na zjawiska które występują w takich sytuacjach jak ta, i co należy zrobić podejmując się takiej wymiany już na etapie uzgodnień z klientem, by później takiej skuchy nie było - bo dla mnie jest to skucha. Nauczyłem się na swoich błędach co i jak przy skrzynkach robić trzeba - dzielę się swoim doświadczeniem by inni nie mieli później kłopotu - bo trafią na jakiegoś nawiedzonego prawnika co da im jazdę nie wartą błędów czy oszczędności poczynionych na poszerzeniach, nerwy zeżre i kasy zabierze co niemiara, za rzeczy, których nawet nie doświadczył, bo pod starty moralne to teraz każdy różne głupoty wpisuje.

Gdyby od samego początku - konkretnie w tym wypadku:

- dodane zostało poszerzenie by luz miedzy ościeżnicą a murem nie przekraczał 3 cm

- lico wewnętrzne okna było oddalone od wewnętrznego lica ściany o nie więcej jak 24 cm a najlepiej 21 cm biorąc pod uwagę niedogrzewanie muru przez kaloryfer pod oknem

Nie byłoby tematu.

Podałem też sposób jak można to w tej chwili naprawić by klient był zadowolony i wyjść z twarzą z zaistniałej sytuacji. A przy okazji nauczyć się, na cudzych błędach, jak postępować przy oknach skrzynkowych i kamienicach których elewacji już nikt nie zmieni, nie dociepli, gdyż pod nadzorem konserwatora jest

Pozostaje jeszcze inna kwestia. Skoro nie ma poszerzeń, podejrzewam, że od ościeżnicy do mury mamy z 7 a może i więcej cm - ciekawe jak zamocowane zostały kotwy - bo typowe to się aż tak ładnie nie wygną by okno przed naporem wiatru utrzymać - stąd było moje pytanie o sposób mocowania ościeżnicy, ich ilość i zdjęcia

Na podstawie pobieżnych obserwacji obstawiam, że głównym powodem oziębionej wnęki jest po prostu gruby i zimny mur, nieocieplony z zewnątrz i wszystko po trochu
Ależ oczywiście że mur z racji swej konstrukcji jest zimny ale... ale pobieżną obserwację poczynił mierzący okna, i czyniąc to powinien zacząć rozmowę z klientem inaczej - trzeba zrobić to, to i to i będzie to kosztować ekstra tyle tyle i tyle. Dać możliwość wyboru rozwiązania jakie się zastosuje itd itd Teraz niestety nie ma żadnego tłumaczenia. Sorry Winnetou ale błąd został popełniony i trzeba go naprawić.