Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien, a punkt rosy... Bardzo zimne ościeża... wieje z wnęk okiennych!

Recommended Posts

........

Gdyby od samego początku - konkretnie w tym wypadku:

- dodane zostało poszerzenie by luz miedzy ościeżnicą a murem nie przekraczał 3 cm

- lico wewnętrzne okna było oddalone od wewnętrznego lica ściany o nie więcej jak 24 cm a najlepiej 21 cm biorąc pod uwagę niedogrzewanie muru przez kaloryfer pod oknem

Nie byłoby tematu. .....

Jeszcze raz : montaż nie jest najwyższych lotów, żeby nie powiedzieć dosadniej, ale problemem nadrzędnym jest zimna wnęka. W dalszym ciągu podtrzymuję, że dodanie poszerzeń i przesunięcie okna będą miały niewielki wpływ na jej ocieplenie, ponieważ zimno należy zatrzymać na zewnątrz. Zakładam, że przynajmniej szczeliny (oczywiście, że za szerokie) zostały dokładnie wypełnione pianką, pomijam kotwy czy dyble jak są rozmieszczone bo także ich wpływ na omawiany przypadek jest znikomy.

Wyklejenie jej styropianem od wewnątrz spowoduje ocieplenie, jednak między nią a murem co się zacznie dziać?

Nie odniosłeś się do pozostałych części mojego wywodu: jak montujecie okna w ocieplonej wielkiej płycie?

Dlaczego montażyści mają za darmo ocieplać glify?

Przez dwie strony wątki ten temat jest wałkowany, winny wskazany.

I na koniec z innej beczki: dlaczego monter ma być monterem, architektem, fizykiem budowli, konserwatorem zabytków, decydentem ze spółdzielni itd.???

To Inwestor powinien posiadać zezwolenia właściwych organów na prowadzenie prac remontowo-budowlanych, nie tylko wysuwać same roszczenia. Taki konserwator dajmy na to powie na co zezwala: okna pcw czy drewno, czy można sobie " prostować" łuki, jak pozycjonować okno w murze,czy można docieplić i z której strony, decydent szepnie słowo o wymaganiach dotyczących wentylacji czy nawiewników, itd ....:rolleyes:

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość elka51

Gdybyś zamontował nowoczesne (konstrukcyjnie) drewniane okna skrzynkowe z szybami zespolonymi to nie było by tego pytania na forum.

Jak myślisz dlaczego kiedyś w kamienicach nie montowano pojedyńch okien (a były przecież takowe w użyciu np w piwnicach) tylko skrzynkowe? Odpowiedź na to pytanie jest rozwiązaniem twojego problemu z pojedyńczym oknem PCV.

"Winnym" w tym całym "problemie" jest ten kto bezmyślnie wyrzucił okna skrzynkowe wstawiająć PCV - i nikt inny. Montażyści zamontowali prawidłowo, okno również jest prawidłowe... tylko nie do tego rodzaju budynków (ale to już tylko i wyłącznie wina tego co sobie takie okna wymyślił).

Ps. Wymiana okien w zabytkowej kamienicy wymaga pozwolenia od konserwatora zabytków... - brak takowego jest samowolą budowlaną.

Edytowane przez elka51

Jeszcze raz : montaż nie jest najwyższych lotów, żeby nie powiedzieć dosadniej, ale problemem nadrzędnym jest zimna wnęka. W dalszym ciągu podtrzymuję, że dodanie poszerzeń i przesunięcie okna będą miały niewielki wpływ na jej ocieplenie, ponieważ zimno należy zatrzymać na zewnątrz. Zakładam, że przynajmniej szczeliny (oczywiście, że za szerokie) zostały dokładnie wypełnione pianką, pomijam kotwy czy dyble jak są rozmieszczone bo także ich wpływ na omawiany przypadek jest znikomy.

Wyklejenie jej styropianem od wewnątrz spowoduje ocieplenie, jednak między nią a murem co się zacznie dziać?

nic się nie będzie dziać, kompletnie nic, wyklejasz tylko glif a nie cała wnękę wykuszu, mało tego, by już problemu nie było wystarczy że wykleisz pasek 10 cm wnęki licząc od zamontowanego okna do wewnątrz pomieszczenia.

Właśnie dlatego że budynek jest stary, mur gruby i zimny, i były wstawione okna skrzynkowe gdzie wewnętrzna szyba było ostro do wewnątrz pomieszczenia, że konwekcja między skrzydłami schładzała okno, że wentylację gwarantowały nieszczelności i zjawiska lania się wody na szybie i ścianie nie było itd itd itd

Nie odniosłeś się do pozostałych części mojego wywodu: jak montujecie okna w ocieplonej wielkiej płycie?

Dlaczego montażyści mają za darmo ocieplać glify?

Przez dwie strony wątki ten temat jest wałkowany, winny wskazany.

A co mam się odnosić? Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wykuwał węgarków w wielkiej płycie wykonanej za czasów Gierka czy Jaruzela. Dlaczego ? to temat na dłuższe opowiadanie.Nikt nie będzie montował okna w bloku z wielkiej płyty przy ich wymianie i planowanym ociepleniu w licu ściany bo i tak w większości okna sa tak male ze światła w pokojach nie uświadczysz

I na koniec z innej beczki: dlaczego monter ma być monterem, architektem, fizykiem budowli, konserwatorem zabytków, decydentem ze spółdzielni itd.???

To Inwestor powinien posiadać zezwolenia właściwych organów na prowadzenie prac remontowo-budowlanych, nie tylko wysuwać same roszczenia. Taki konserwator dajmy na to powie na co zezwala: okna pcw czy drewno, czy można sobie " prostować" łuki, jak pozycjonować okno w murze,czy można docieplić i z której strony, decydent szepnie słowo o wymaganiach dotyczących wentylacji czy nawiewników, itd ....:rolleyes:

kochany, idealny świat nie istnieje. Tak powinno być, zwłaszcza w starych chałupach ze idzie się do konserwatora by wogole zgodę wydal a później idzie się do architektów czy kogo tam jeszcze by na podstawie konkretnego budynku narysowali co i jak wykonać trzeba. Każdy duperel powinien być wyszczególniony i tyle.

Niestety wszystko spada na nasze barki. Tylko widzisz, są tacy jak Ty którzy od razu stwierdza, że to trzeba wykonać tak i tak i takie koszty ponieść (i od razu zostajesz skreślony jako ten droższy ;) ) i są inni, których wymówka zawsze będzie jedna - zawsze tak robimy i jest dobrze lub jeszcze lepiej mówią że taki wymieniali okna w Niemczech przez 100 lat i nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. A popełniają błędy już na samym wstępie, zanim wezmą się za robotę

Ja tylko ciekaw jestem co pokaże termowizja i jak ją ktoś zinterpretuje...

Ja mogę tylko podejrzewać , że pokaże zimno w obrębie całego okna i w całym tym wykuszu - zwolennicy teorii że montaż wadliwy stwierdzą że jak byk widać że to wina montażu , ja stwierdzę natomiast, że zimno w tym obrębie jest spowodowane niewłaściwym ogrzewaniem i brakiem cyrkulacji powietrza co skutkuje że ściana , glify i samo okno się nie nagrzewa a tylko ziębi z zewnątrz . Jeszcze przy oknach z Dobro...

W spiżarce mam okno zamarznięte teraz w 1/3 wysokości i jest tam zimno - nie ma grzejnika , nie ma cyrkulacji powietrza - za promiennik robią drzwi między przedpokojem - jakoś to nie pomaga...

Edytowane przez lolek30

Wg. mnie też może być to pośrednia wina wszystkich czynników

Jak się zbierze następujące elementy:

- brak cyrkulacji

- brak nawiewników w oknach

Jak się wszystko zbierze razem to takie mogą być efekty i nie koniecznie musi byś to tylko wina poziomowania okna w murze.

polecam usprawnić wentylację grawitacyjną montując nawiewniki okienne

Dość ciekawe.

Widziałem kiedyś zamarznięte okno trzykomorowe, ale tam jakiś cudak parapet przykręcił przez ramę, do wzmocnienia.

Tu też moze wkręty mocujące wózki i podpory przeszły przez parę komór i ciągną zimno oddając je do osłonek?

Może jest jakiś feler uszczelki lub dolnej listwy przyszybowej?

Szyba jest słabo dociśnięta do uszczelki zewnętrznej, przenika pod nią zimne powietrze, "wchodzi" do pokoju szczeliną pomiędzy skrzydłem i listwą i oziębia osłonę od góry?

Niech klient zaklei taśmą izolacyjną to połączenie i sprawdzi efekty.

zrobiłem przed chwilą, gdzie -20 za oknem pomiary w lewym skrzydle, 4 skrzydłowca centralnego w wykuszu, inne okna prezentują prawie ten sam przedział temperatur.

mam nadzieję, że ktoś wyciągnie z tego co nieco.

w każdym oknie przy dolnej listwie mam mikro lód, cała gumowa uszczelka przy dolnej listwie jest minimalnie oblodzona w rogach temp jej to -2 prawie a środku okna ok -0.9.

Proszę przeanalizować rysunek. Proszę wybaczyć, tyle udało się w paincie, korzystam z precyzyjnego termometru z ciągłym skanerem do ucha i głowy dla dzieci Tech-Med TM-52Z

http://www.eurohelp.home.pl/photo/okna/pomiary.png

Najzimniejsze (lodowate miejsca, to uszczelka dolna -2 stopnie, najgorzej rogi oraz rogi pomiędzy glifem a obróbką, czyli rogi dolne 0,5 stopnia.

zauważyłem też w 2 oknach w wykuszu, że jak jest łączenie listwy przyszybowej dolnej i bocznej, czyli łączenie dwóch listw z ramą okna, tam taka mikro szczelinka, gdzie jak przyłożę termometr, wskazuje 0.6 stopnia, ale to muszę idealnie nacelować, bo obok np. 8 stopnia, tak jakby nie do końca łączenie.

Uszczelki gdy przykladam termometr to tak ok 5,5 stopnia ok.

Z uwagi, że z wnęk non stop wieje jakby, chucha zimnem do mieszkania, to czy w sobotę nie kupić tego styropianu ok 5/7 cm i tak jak wspomniałeś Jarku, rogi na długość glifu ok. 10 cm, gdzie najzimniej (to te 3 - 5 cm), klej, silikon, to by pewnie powstrzymało te przewiewy do wnętrza chodź trochę, przynajmniej do momentu przemontowania okna i porządnego uszczelnienia, a to dopiero jak będzie +5 stopnia, czyli za miesiąc lub więcej.? Co myślicie, pomoże. Przez te okna, po całym mieszkaniu ciągnie od okien po podłogach, czuć to znacznie, na pewno nie od drzwi zewn. oraz kanałów wentylacyjnych, szczelnie zalepiałem na test i to samo.

?

Nie jestem zaskoczony takim widokiem. Mam podobny u siebie.

Nie ma wielkiego znaczenia, czy to drewno czy plastik.

Okna masz wyższej klasy (z założenia) - rofil schueco CT70Cava, ale ramka międzyszybowa juz zwykła, aluminiowa.

Tam gdzie lezy koc jest słabo zaizolowany próg okna ( u mnie jest brak mocowania i rama chodzi pod ugięciem palca). Lód ustąpi jak temp spadnie do -10.

Ech, i widać jak ważna jest dobra firma. Takie okno jak Twoje, w Jezierskim odkąd pamietam ma ciepłą ramkę. Ale ogólnie jest uznawany na forum za firmę dość drogą. Jak widać - na okno składa się wiele czynników, także tcyh cenotwórczych i na to by uznac je za wazne potrzeba temperatur mocno minusowych..

Teraz żałuję, że przez parę lat nie dość skutecznie namawiałem klientów na ciepłe ramki.

Pare lat temu ludzie myśleli że globalne ocieplenie spowoduje że polska bedzie krajeem gdzie róznica temp lato zima jest w granicach 30stopni.Jak by tak było to nie było by problemów:)

Nie było zimy źle ,jest zima też źle!

Proszę pomyśleć co teraz się dzieje z drzwiami do bloków które wstawia firma wygrywająca przetarg(krytrium cena)

Jutro wstawie fotki a dziś można obstawiać ile %drzwi pokrywa lód:)

Kilka jeszcze fotek:

1. Termometr elektroniczny z zewnętrzną sondą, która wisi za parapetem swobodnie.

dziś rano, stoi tak od wczoraj. Widać lód przy listwie dolnej przy szybowej.

http://www.eurohelp.home.pl/photo/okna/3.jpg

2. Tu miejsce gdzie mikro przewiew jest i tam wskazuje 0.6 stopnia a czasem nawet - 0,4

http://www.eurohelp.home.pl/photo/okna/wada.jpg

3. Tu widać oblodzone uszczelki przy szybowe

http://www.eurohelp.home.pl/photo/okna/1.jpg

http://www.eurohelp.home.pl/photo/okna/2.jpg

Pytania:

a: czy mikro przewiew z 2 punktu, to normalne, czy coś tu jest nie tak?, co może być przyczyną, w dwóch oknach zauważyłem taką wadę.

b: czy można coś zrobić, by nie było oblodzenia, co jest przyczyną

juicepp

może zrób tak jak mi montażysta zrobił, zasilikonował na wzdłóż łączenie okna z parapetem, bo też miałem mikro przewiew, to nie jest rozwiązanie, ale jeszcze na początku wciskał mi kit, że u każdego tak jest i to normalne :)

Po sprawdzeniu temp. tego silikonu, temp to ok. 0 stopni i poniżej, ale jako tako póki nic nie mogę teraz zrobić, coś to pewnie blokuje.

To że przy aluminiowej ramce lód mamy na dolnej krzwędzi szyby to normalne, marnie izoluje i takie są efekty. U siebie tej nocy przy -23 stopniach na zewnątrz i 20 wewnątrz mimo wilgotności wzgl. 38-39 % rosa na 1,5 cm i cała zamarźnięta. Lód pojawił się też na ramie w miejscu gdzie minimalnie podwinęła się uszczelka, przewiew naprawdę minimalny. Świadczy to o tym że przy takiej różnicy temperatur wystarczy najdrobniejsza niedokładność w ustawieniu skrzydła względem ościeżnicy albo w uszczelnieniu rama-parapet i mroźne powietrze uzyskuje dostęp co skutkuje temperaturami tych miejsc około 0 stopni, wykraplaniem rosy i jej zamarzaniem.

Gezzini, aby nie było oblodzenia na szybie musi być mniejszy mróż lub dużo wyższa temperatura wewnątrz. U mnie teraz przy -15 st. na zewnątrz lód gdzieś zginął ;-)

Przw fizyki nie zmienimy. Na innych moich oknach z szybami o U=0,6 i ramką Swisspacer pojawia się czasem troszkę rosy w rogach.

Pozdrawiam

Złożyłem reklamację i do producenta i do przedstawiciela montującego.

Powiedziano mi iż jest potrzeba wyregulowania okien, fakt nie robiłem tego ze 2 lata. Ramki ciepłej nie mam, jest w standardzie w EUROCOLOR od 2009r, Pan mi powiedział iż ciepła ramka powoduje iż szczelność pomiędzy szybami jest większa, tzn nie skrapla się para/woda pomiędzy szybami, a ja mam wodę wew pomieszczenia więc ciepła ramka na nic mi się w tym przypadku nie przyda.. Dodatkowo należy zasilosować szparę pomiędzy oknem a parapetem i sprawdzić uszczelki.

Pamiętam iż nie wydałam mało kasy na okna, dla przykładu najtańsze okna kosztowały wówczas około 4000pln ja zapłaciłem za swoje 8000pln a droższe MS lub Jezierski kosztowały 11 000 - takie były wówczas proporcje cenowe.

Pan mi powiedział iż ciepła ramka powoduje iż szczelność pomiędzy szybami jest większa, tzn nie skrapla się para/woda pomiędzy szybami, a ja mam wodę wew pomieszczenia więc ciepła ramka na nic mi się w tym przypadku nie przyda..

Ciepła ramka Tobie jak najbardziej się przyda. Temu panu przedszkole okienne by się przydało, do szkoły jeszcze nie zdałby egzaminu.

Pytania:

a: czy mikro przewiew z 2 punktu, to normalne, czy coś tu jest nie tak?, co może być przyczyną, w dwóch oknach zauważyłem taką wadę.

b: czy można coś zrobić, by nie było oblodzenia, co jest przyczyną

juicepp

może zrób tak jak mi montażysta zrobił, zasilikonował na wzdłóż łączenie okna z parapetem, bo też miałem mikro przewiew, to nie jest rozwiązanie, ale jeszcze na początku wciskał mi kit, że u każdego tak jest i to normalne :)

Po sprawdzeniu temp. tego silikonu, temp to ok. 0 stopni i poniżej, ale jako tako póki nic nie mogę teraz zrobić, coś to pewnie blokuje.

Odnośnie mikroprzewiewu.

Nie chcalbym Cię urazić, ale już to padło wcześniej. Dobroplast to firma aspirująca do najtańszej na rynku. A tanie mięso..

Niestety - masz tu po prostu niedokładnie wykonane okno. Powiem więcej - w miejszkaniu mojej żony okna mają więcej niż 10 lat (są z niezłych jak na tamte czasy firm). Te mikro szczeliny na listwach nie są już takie mikro - i każdą z nich wieje. I to nie jest już sprawa regulacji a konstrukcji czy też właściwości tworzywa i o ile też mnie wkurza stara śpiewka Charliego, to coś w tym jest.

Dobrze położony silikon na szczelinie zlikwiduje na trochę przewiew, ale to tylko łagodzi objawy. Zimo pod oknem dalej jest i wilgoć która się tam wytrąca degraduje powoli mur. Bardzo powoli - efektów raczej nie zobaczycie w ciągu roku czy dwóch.

juicepp

Źle zrozumiałeś działanie ciepłej ramki (Ty, a może i sprzedawca ? )

Nie chodzi o szczelność, a izolacyjność. Zwykła, aluminiowa ramka jest po prostu zimna. Z obu stron styka się z szybami, które mają praktycznie temperaturę otoczenia, więc stanowi doskonały mostek termiczny. Około 10 razy lepsze są ramki stalowe, ale ok 100razy lepsze są ramki tworzywowe (np tu jest zestawienie jednego z producentów używającego Swisspacerów http://www.effector.com.pl/products/index/showglass/id/14)

Ciepłe ramki można było zamówić praktycznie zawsze.

U mnie w domu też jest lód mimo że wilgotność spadła do ok 25%, więc niby nie ma się z czego ta woda wytrącić (za to opał ubywa bardzo wyraźnie:) )

Edytowane przez finlandia

Skurczybyki.

Czy teraz mogę żądać wymiany ranki z aluminiowej na tzw "ciepłą", skoro minęło 4,5 lat? gwarancje na okna mam 10 lat.

Żartujesz?

Kupiłem benzyniaka, bo powiedzieli mi że disel się psuje.. mam jeszcze gwarancję, więc może by tak jednak wymienili mi na disla...