Charlie 09.02.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 o`k - idę na chwilę zarobić kolejny milion a Wy bujajcie się z tym "energooszczędnym" plastikiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Uwaga: przy tej temperaturze na zewnątrz -16 i wewnątrz + 19 i więcej "ciepła ramka" też nie da rady z niwelacją mostka w strefie uszczelki. "Ciepła ramka" "daje" radę do -8 stopni na zewnątrz.. Charlie, skoro juz jesteś w temacie to mam pytanie: czy wg CIebie "nie da rady" oznacza, że mimo ramki pojawi sie rosa? Czy juz lud? - i w podobnym porownaniu temperatur - w jakich temperaturach lod ma prawo pojawic sie na zwyklej aluminiowej ramce(zakladamy, ze jest w domu na tyle wilgoci, by mogla sie ona wyraszac) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nic takiego nie napisałem i na drewnie zdarzają się tego typu przypadki - regulacja okien ( 2 x w roku ) powinna być wpisana w każdą GWARANCJĘ jako jej warunek działania !!! a w innym wątku jeden Pan twierdzi, że regulacja jest fabryczna i nic nie trzeba regulować Przy takiej fotce moje okna to są mega ciepłe pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.02.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Charlie, skoro juz jesteś w temacie to mam pytanie: czy wg CIebie "nie da rady" oznacza, że mimo ramki pojawi sie rosa? Czy juz lud? - i w podobnym porownaniu temperatur - w jakich temperaturach lod ma prawo pojawic sie na zwyklej aluminiowej ramce(zakladamy, ze jest w domu na tyle wilgoci, by mogla sie ona wyraszac) ? TAK - ciepła ramka ma swoje granice wytrzymałości i po ich przekroczeniu ma prawo pojawić się kondensacja pary wodnej. NIE - lód nie ma prawa pojawić się ani na ramce ciepłej ani aluminiowej. Warunek - przyzwoicie wykonane okno. Jeśli lód pojawia się tzn., że przyczyną jest zimno, które dostaje się inną drogą w miejsce kondensacji pary wodnej niż strefa ramki dystansowej czyli też listwy przyszybowej. Jest kilka udokumentowanych przyczyn tego problemu we współczesnych systemach okiennych - nie tylko PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A co inni myślą na temat lodu na szybie? Ma wg Was prawo się pojawiać .. ? Przyznam, że nurtuje mnie ta sprawa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) przy minus 40 ? nie ma prawa nigdy chyba Edytowane 9 Lutego 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A co inni myślą na temat lodu na szybie? Ma wg Was prawo się pojawiać .. ? Przyznam, że nurtuje mnie ta sprawa.. Mnie też i wydaje mi się, że w pomieszczeniach gdzie temp jest cokolwiek obniżona od średniej pokojowej to ma prawo się oblodzić. Ostatnio miałem przykład, w tym samym pokoju 2 okna, jedno oblodzone a drugie nie. Pod tym bez lodu był grzejnik a pod tym drugim nie. Brak ruchu powietrza, cokolwiek niższa temp i się oblodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 widzxę po futrynie swoich drzwi wejściowych, metalowa, uszczelka na 15 cm niedokładnie przylega,do minus 16 nic nie było widać, -17 pojawił się lekki szron, -18 było go już więcej, -20 pojawiła się ładna warstwa lodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 09.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A co inni myślą na temat lodu na szybie? Ma wg Was prawo się pojawiać .. ? Przyznam, że nurtuje mnie ta sprawa.. Pytanie jest źle postawione. Czy ma prawo temperatura strefy brzegowej szyby osiągnąć temperaturę niższą niż 0 st Celsjusza. Kwestia odpowiedniej kombinacji temperatury wewnątrz, na zewnątrz i izolacyjności tej strefy. Żeby nie było magicznego zera można operować Kelwinami. Zrobiłem u siebie kilka dni temu termowizję i przy -19 na zewnątrz krawędź szyby 4/16/4 na ramce aluminiowej miała przy podłodze właśnie zero, w innym oknie na wysokości około metra miała już 3-4 stopnie. Dla porównania w pakiecie 4/14/4/14/4 na Swisspacerze miała 9-10 st. Obniżmy temperaturę na zewnątrz lub wewnątrz i w tej pierwszej szybie schodzimy poniżej temperatury zamarzania. Ma prawo, to tak jakby ktoś zadał pytanie czy ma prawo wykroplić się para na środku pakietu o U =0,5. Oczywiście że ma, trzeba tylko odpowiednio niskiej temperatury na zewnątrz i wysokiej wilgotności wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 09.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jeszcze odnośnie poprzedniego postu; ta moja termowizja taka hobbistyczna mimo profesjonalnego sprzętu więc drobnym błędem może być obarczona, nie krzyczeć proszę I jako ciekawostka z obserwacji własnych, bardzo słabym punktem pakietów zespolonych jest właśnie ramka, tworzywowa oczywiście jest lepsza ale nie wyrówna temperatur środka i brzegu. Za to w starym skrzynkowym oknie w łazience gdzie między szybami jest jakieś 16 cm powietrza rosieje to niemiłosiernie (łazienka....) za to temperatura brzegu jest praktycznie taka sama jak srodka i o zamarzaniu nie ma mowy w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Miałem okazje dziś pobawić się pirometrem i trochę byłem zdziwiony, że temp w okolicach aluminiowej ramki, przy poprzeczce balkonu była aż o jakieś 7 stopni wyższa jak w dolnej części. IVO333 stwierdził zdaje się identycznie. Dlaczego jest aż taka różnica w odległości ok 80 cm ? To kwestia zimniejszego powietrza przy ziemi ? Czy może jeszcze coś ma na to wpływ ? np układanie się gazów w szybie itp ?? Pytam bo dziś klient, który przyszedł z tym urządzeniem chciał docieplać okno pod pakietem szybowym mając ramkę aluminiowa... Też mu wychodziło 0 stopni przy ramce na dole gdy na polu było ok -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pytanie jest źle postawione. Czy ma prawo temperatura strefy brzegowej szyby osiągnąć temperaturę niższą niż 0 st Celsjusza. Kwestia odpowiedniej kombinacji temperatury wewnątrz, na zewnątrz i izolacyjności tej strefy. Żeby nie było magicznego zera można operować Kelwinami. Zrobiłem u siebie kilka dni temu termowizję i przy -19 na zewnątrz krawędź szyby 4/16/4 na ramce aluminiowej miała przy podłodze właśnie zero, w innym oknie na wysokości około metra miała już 3-4 stopnie. Dla porównania w pakiecie 4/14/4/14/4 na Swisspacerze miała 9-10 st. Obniżmy temperaturę na zewnątrz lub wewnątrz i w tej pierwszej szybie schodzimy poniżej temperatury zamarzania. Ma prawo, to tak jakby ktoś zadał pytanie czy ma prawo wykroplić się para na środku pakietu o U =0,5. Oczywiście że ma, trzeba tylko odpowiednio niskiej temperatury na zewnątrz i wysokiej wilgotności wewnątrz. Hmm, ja mierzyłem pirometrem temp. wszystkiego na oknie werandowym (drewno 78mm) i normalnym czyli umiejscowionym nad parapetem i grzejnikiem z PVC (mam jeszcze jedno dogorywające ) od strony wschodniej, godzina 23 z minutami, temperatura na zewnątrz - 23 stopnie, wewnatrz +22 i najniższa temperatura jaką zanotowałem to +10 stopni szyby o wspólczynniku U = 2,8 W/m2xK a 12 stopni profil skrzydła VEKA 3 Komorowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 widzxę po futrynie swoich drzwi wejściowych, metalowa, uszczelka na 15 cm niedokładnie przylega, do minus 16 nic nie było widać, -17 pojawił się lekki szron, -18 było go już więcej, -20 pojawiła się ładna warstwa lodu ...jak to mówią "szewc a bez butów chodzi" Hmm, co by Ci tu doradzić - wymień drzwi na drewniane, pasywne gr 110 mm skrzydło - mam w dobrej cenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) po co mam wymieniać? tak mi dobrze i mi to nie przeszkadza. Szewc już dawno wszystkie okna powymieniał, drzwi także, tylko , źle je zamontował do czego sam się przed sobą przyznaję i trzeba by przemontować lub wystarczy przeregulowanie - ale mi się po prostu nie chce A czy zapłacę teściowej 500,- za dwa miesiące ogrzewania gazem czy 510,- to dla mnie nie ma znaczenia i kwota za mała by mego lenia do roboty pogonić Edytowane 9 Lutego 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 po co mam wymieniać? tak mi dobrze i mi to nie przeszkadza. Szewc już dawno wszystkie okna powymieniał, drzwi także, tylko , źle je zamontował do czego sam się przed sobą przyznaję i trzeba by przemontować lub wystarczy przeregulowanie - ale mi się po prostu nie chce Jareko - podwyżki za niebawem i to VAT-u i chyba likwidacja 8%. Będzie się działo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 o swój byt zawodowy się nie martwię, będzie się działo oj oj oj będzie się działo wogóle w branży bo sporo fajnych inicjatyw się szykuje - może w jakiś sposób ten burdel choć w części uporządkują - zobaczymyUdział strat przez tą futrynę w ogólnych stratach ciepła całej chałupy jest realnie pomijalny więc Charlie nie będziesz miał we mnie klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 10.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 a tam bedzie się działo,woja będzie i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 10.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ... Udział strat przez tą futrynę w ogólnych stratach ciepła całej chałupy jest realnie pomijalny ... no pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 10.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 news z Czech - mój partner "pochwalił się", że w 2 dni temu w nocy przydzwoniło im -35 i zaczęły pękać profile PVC w okolicy zgrzewu. Sądzę, że jest to temperatura wytrzymałości materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.02.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Twoje wypowiedzi Charlie zaczynają być zwykłym trollowaniem. Czyżbyś dostał rabacik na swoje okna drewniane za obietnicę promowania ich w każdym możliwym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts