Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien, a punkt rosy... Bardzo zimne ościeża... wieje z wnęk okiennych!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwaga: przy tej temperaturze na zewnątrz -16 i wewnątrz + 19 i więcej "ciepła ramka" też nie da rady z niwelacją mostka w strefie uszczelki.

"Ciepła ramka" "daje" radę do -8 stopni na zewnątrz..

Charlie, skoro juz jesteś w temacie to mam pytanie:

czy wg CIebie "nie da rady" oznacza, że mimo ramki pojawi sie rosa? Czy juz lud?

- i w podobnym porownaniu temperatur - w jakich temperaturach lod ma prawo pojawic sie na zwyklej aluminiowej ramce(zakladamy, ze jest w domu na tyle wilgoci, by mogla sie ona wyraszac) ?

nic takiego nie napisałem :)

i na drewnie zdarzają się tego typu przypadki - regulacja okien ( 2 x w roku ) powinna być wpisana w każdą GWARANCJĘ jako jej warunek działania !!!

a w innym wątku jeden Pan twierdzi, że regulacja jest fabryczna i nic nie trzeba regulować :)

Przy takiej fotce moje okna to są mega ciepłe :)

pozdr adam

Charlie, skoro juz jesteś w temacie to mam pytanie:

czy wg CIebie "nie da rady" oznacza, że mimo ramki pojawi sie rosa? Czy juz lud?

- i w podobnym porownaniu temperatur - w jakich temperaturach lod ma prawo pojawic sie na zwyklej aluminiowej ramce(zakladamy, ze jest w domu na tyle wilgoci, by mogla sie ona wyraszac) ?

TAK - ciepła ramka ma swoje granice wytrzymałości i po ich przekroczeniu ma prawo pojawić się kondensacja pary wodnej.

NIE - lód nie ma prawa pojawić się ani na ramce ciepłej ani aluminiowej. Warunek - przyzwoicie wykonane okno.

Jeśli lód pojawia się tzn., że przyczyną jest zimno, które dostaje się inną drogą w miejsce kondensacji pary wodnej niż strefa ramki dystansowej czyli też listwy przyszybowej.

Jest kilka udokumentowanych przyczyn tego problemu we współczesnych systemach okiennych - nie tylko PVC :)

A co inni myślą na temat lodu na szybie? Ma wg Was prawo się pojawiać .. ? Przyznam, że nurtuje mnie ta sprawa..

Mnie też i wydaje mi się, że w pomieszczeniach gdzie temp jest cokolwiek obniżona od średniej pokojowej to ma prawo się oblodzić.

Ostatnio miałem przykład, w tym samym pokoju 2 okna, jedno oblodzone a drugie nie. Pod tym bez lodu był grzejnik a pod tym drugim nie. Brak ruchu powietrza, cokolwiek niższa temp i się oblodziła.

A co inni myślą na temat lodu na szybie? Ma wg Was prawo się pojawiać .. ? Przyznam, że nurtuje mnie ta sprawa..

Pytanie jest źle postawione. Czy ma prawo temperatura strefy brzegowej szyby osiągnąć temperaturę niższą niż 0 st Celsjusza. Kwestia odpowiedniej kombinacji temperatury wewnątrz, na zewnątrz i izolacyjności tej strefy. Żeby nie było magicznego zera można operować Kelwinami.

Zrobiłem u siebie kilka dni temu termowizję i przy -19 na zewnątrz krawędź szyby 4/16/4 na ramce aluminiowej miała przy podłodze właśnie zero, w innym oknie na wysokości około metra miała już 3-4 stopnie. Dla porównania w pakiecie 4/14/4/14/4 na Swisspacerze miała 9-10 st. Obniżmy temperaturę na zewnątrz lub wewnątrz i w tej pierwszej szybie schodzimy poniżej temperatury zamarzania.

Ma prawo, to tak jakby ktoś zadał pytanie czy ma prawo wykroplić się para na środku pakietu o U =0,5. Oczywiście że ma, trzeba tylko odpowiednio niskiej temperatury na zewnątrz i wysokiej wilgotności wewnątrz.

Jeszcze odnośnie poprzedniego postu; ta moja termowizja taka hobbistyczna mimo profesjonalnego sprzętu więc drobnym błędem może być obarczona, nie krzyczeć proszę ;-) I jako ciekawostka z obserwacji własnych, bardzo słabym punktem pakietów zespolonych jest właśnie ramka, tworzywowa oczywiście jest lepsza ale nie wyrówna temperatur środka i brzegu. Za to w starym skrzynkowym oknie w łazience gdzie między szybami jest jakieś 16 cm powietrza rosieje to niemiłosiernie (łazienka....) za to temperatura brzegu jest praktycznie taka sama jak srodka i o zamarzaniu nie ma mowy w największe mrozy.

Miałem okazje dziś pobawić się pirometrem i trochę byłem zdziwiony, że temp w okolicach aluminiowej ramki, przy poprzeczce balkonu była aż o jakieś 7 stopni wyższa jak w dolnej części. IVO333 stwierdził zdaje się identycznie. Dlaczego jest aż taka różnica w odległości ok 80 cm ? To kwestia zimniejszego powietrza przy ziemi ? Czy może jeszcze coś ma na to wpływ ? np układanie się gazów w szybie itp ??

Pytam bo dziś klient, który przyszedł z tym urządzeniem chciał docieplać okno pod pakietem szybowym :) mając ramkę aluminiowa... Też mu wychodziło 0 stopni przy ramce na dole gdy na polu było ok -20

Pytanie jest źle postawione. Czy ma prawo temperatura strefy brzegowej szyby osiągnąć temperaturę niższą niż 0 st Celsjusza. Kwestia odpowiedniej kombinacji temperatury wewnątrz, na zewnątrz i izolacyjności tej strefy. Żeby nie było magicznego zera można operować Kelwinami.

Zrobiłem u siebie kilka dni temu termowizję i przy -19 na zewnątrz krawędź szyby 4/16/4 na ramce aluminiowej miała przy podłodze właśnie zero, w innym oknie na wysokości około metra miała już 3-4 stopnie. Dla porównania w pakiecie 4/14/4/14/4 na Swisspacerze miała 9-10 st. Obniżmy temperaturę na zewnątrz lub wewnątrz i w tej pierwszej szybie schodzimy poniżej temperatury zamarzania.

Ma prawo, to tak jakby ktoś zadał pytanie czy ma prawo wykroplić się para na środku pakietu o U =0,5. Oczywiście że ma, trzeba tylko odpowiednio niskiej temperatury na zewnątrz i wysokiej wilgotności wewnątrz.

Hmm, ja mierzyłem pirometrem temp. wszystkiego na oknie werandowym (drewno 78mm) i normalnym czyli umiejscowionym nad parapetem i grzejnikiem z PVC (mam jeszcze jedno dogorywające ) od strony wschodniej, godzina 23 z minutami, temperatura na zewnątrz - 23 stopnie, wewnatrz +22 i najniższa temperatura jaką zanotowałem to +10 stopni szyby o wspólczynniku U = 2,8 W/m2xK a 12 stopni profil skrzydła VEKA 3 Komorowa.

:)

widzxę po futrynie swoich drzwi wejściowych, metalowa, uszczelka na 15 cm niedokładnie przylega,

do minus 16 nic nie było widać,

-17 pojawił się lekki szron,

-18 było go już więcej,

-20 pojawiła się ładna warstwa lodu

...jak to mówią "szewc a bez butów chodzi" :)

Hmm, co by Ci tu doradzić - wymień drzwi na drewniane, pasywne gr 110 mm skrzydło - mam w dobrej cenie :))

po co mam wymieniać? tak mi dobrze i mi to nie przeszkadza. Szewc już dawno wszystkie okna powymieniał, drzwi także, tylko , źle je zamontował do czego sam się przed sobą przyznaję i trzeba by przemontować lub wystarczy przeregulowanie - ale mi się po prostu nie chce

A czy zapłacę teściowej 500,- za dwa miesiące ogrzewania gazem czy 510,- to dla mnie nie ma znaczenia i kwota za mała by mego lenia do roboty pogonić ;)

Edytowane przez jareko

po co mam wymieniać? tak mi dobrze i mi to nie przeszkadza. Szewc już dawno wszystkie okna powymieniał, drzwi także, tylko , źle je zamontował do czego sam się przed sobą przyznaję i trzeba by przemontować lub wystarczy przeregulowanie - ale mi się po prostu nie chce

:) Jareko - podwyżki za niebawem i to VAT-u i chyba likwidacja 8%. Będzie się działo :))

o swój byt zawodowy się nie martwię, będzie się działo oj oj oj będzie się działo wogóle w branży bo sporo fajnych inicjatyw się szykuje - może w jakiś sposób ten burdel choć w części uporządkują - zobaczymy

Udział strat przez tą futrynę w ogólnych stratach ciepła całej chałupy jest realnie pomijalny więc Charlie nie będziesz miał we mnie klienta