Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien, a punkt rosy... Bardzo zimne ościeża... wieje z wnęk okiennych!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli jest to styk ramy z podłogą lub parapetem to drzwi nie mają dołem poszerzenia, okna nie mają komorowego profila pod parapetem z uszczelką. I nie ma nic do tego regulacja i wiek okien.

Przy braku poszerzenia lub niewłaściwej izolacji podłoga przy drzwiach balkonowych może przemarzać do 1,5m

Zauważyłem pewną prawidłowość, prawie we wszystkich zamieszczanych tu zdjęciach, gdy ukazany jest dół okna.

Zawsze temperatury są niskie by nie powiedzieć bardzo niskie.

Zamieściłem już kiedyś zdjęcia sytuacji jaką zastałem po montażu parapetów przez firmę specjalizująca się w kamieniu i takim montażu. Nie dziwię się od tego czasu że dołem, pod oknami dzieje się horror, niedocieplone, pousuwane uszczelnienia, folie i wogóle obraz nędzy i rozpaczy.

Podobnie balkony, prowizorka z podparciem, nawet jak jest bazówka i poszerzenia to reszta prac związana z ociepleniem tego najbardziej newralgicznego miejsca pozostawia wiele do życzenia.

Tylko w jaki sposób się ustrzec takich sytuacji? Przecież nie sposób przy każdej czynności wykonywanej na budowie byc obecnym i nadzorować prawidłowy przebieg prac

Cudów nie bedzie , ściana jest zimna i tego bez ocieplenia całego budynku od zewnątrz nie zmienimy. JEDYNY rozsadny sposób zreszta zaproponowany już przez jareko to ponowny montaż okna w połowie grubości ściany i ocieplenie ściany wokół okna od wewnatrz i na ile to możliwe węgarka od zewnątrz.ALE ŚCIANA CIĄGLE JAK BĘDZIE PRZEMARZAŁA TO I TAK WILGOĆ BĘDZIE ZBIERAŁA SIĘ WOKÓŁ OKNA ( oczywiście od wewnątrz ). Po prostu nadmiar wigoci w pomieszczeniu skrapla sie w miejscu w ,którym temperatura jest najniższa czyli wokół okien. Rozsądne wietrzenie pomieszczeń zmniejsza lub likwiduje problem skraplania się wody .

Cudów nie bedzie , ściana jest zimna i tego bez ocieplenia całego budynku od zewnątrz nie zmienimy. JEDYNY rozsadny sposób zreszta zaproponowany już przez jareko to ponowny montaż okna w połowie grubości ściany i ocieplenie ściany wokół okna od wewnatrz i na ile to możliwe węgarka od zewnątrz.ALE ŚCIANA CIĄGLE JAK BĘDZIE PRZEMARZAŁA TO I TAK WILGOĆ BĘDZIE ZBIERAŁA SIĘ WOKÓŁ OKNA ( oczywiście od wewnątrz ). Po prostu nadmiar wigoci w pomieszczeniu skrapla sie w miejscu w ,którym temperatura jest najniższa czyli wokół okien. Rozsądne wietrzenie pomieszczeń zmniejsza lub likwiduje problem skraplania się wody .

kopiuj wklej kopiuj wklej

• 3 months później...

Witam serdecznie,

chciałbym temat zakończyć pozytywnym akcentem, firma która montowała, nie popisała się, montaż wizualnie był ładnie zrobiony, ale technicznie fuszerka, niedoszczelnione parapety od zewnątrz i w koło okna każdego. Firma ta zwróciła mi pieniądze za montaż, przyznając rację i przeprosiła. Nie podam nazwy firmy...

Poszukując jakościowo dobrej firmy za przystępne pieniądze, która naprawi mój problem, znalazłem jedną firmę, która zapoznała się z problemem i problem mój rozwiązała, przyjechała ekipa, po kolei okna dookoła zrobili jak trzeba, przesuwając bardziej do wnętrza i co najważniejsze porządnie okna zostały doszczelnione, tak samo dookoła okien jak i parapetów zew, wew.

Nie będę opisywał ile syfu przy tym, bo wyobrazić sobie może każdy, ale fuszerka poprzedniej ekipy, dała mi solidnego kopa. Firma też zajęła się obróbką po przemontowaniu i doszczelnieniu, że już nie widać w ogóle nic (miałem zapas farb), żeby było coś robione. Jestem przekonany, że teraz już problemu na kolejna zimę nie będzie.

W zimie kolejnej jak nie zapomnę, zamieszczę tu swoje spostrzeżenia.

Firmę, która pomogła mi w problemie, to (pozwalam sobie tu napisać pełną nazwę, firma zgodziła się).

EXPRESOKNA Krystyna Faryś

ul. Sienkiewicza 117

42-583 Bobrowniki

tel/fax. 0-32 287 00 11

kom. 501 444 444

[email protected]

http://www.expresokna.pl/

Jeżeli planujesz kupno okien w dobrej cenie oraz solidny montaż, to mogę polecić, ja już mam problem z głowy.

Ceny naprawy fuszerki poprzedniej ekipy nie chcę ujawniać, ale musiałem parę złotych dołożyć... trudno.

Polecam wszystkim, zanim zamówią montaż, dokładne zapytanie ekipy, jak będą montować, bo najważniejszy jest porządny montaż dookoła, parapety, oraz tak jak powyżej głównie zalecał JAREKO, fachowiec jakich mało... osadzenie okna w odpowiednim miejscu względem danego budynku...

Mam nadzieję, że wielu na tym forum, ten wątek czegoś nauczył, bo argumenty tu przytaczane przez specjalistów otwarły oczy wielu ludziom, tak by nie wybierać najtańszego montażu, bo potem traci się 2 lub 3 razy jak nie więcej. Lepiej dać zarobić i wykonać porządny montaż niż potem żałować...

Pozdrawiam