Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja chcę wybudować taki domek http://archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m400bad9d2a705&intra=8292563fc517cb03c51ee4f2ab5d78ee&crc=206375a2a316c4ea63f0878bb0dad63e

za 100 tys.

myślę sobie tak:

stan surowy zamknięty: do 60 tys

instalacje: do 20 tys

wykończeniówka do 20 tys

działka - osobny fundusz :lol:

Domek ma byś budowany w górach (beskid śląski) gdzie mam nadzieję znaleźć bezrobotnych z fachem w ręku. Materiały będę kupować sam.

Nie pominąłem czegoś??

A oto plan

1. 2004 - kupno działki, projektu, papierki (pozwolenia i inne pierdoły)

2. 2005 - reszta papierków i uzbrojenie terenu

3. 2006 - stan surowy otwarty (chcę to zrobić sam przy pomocy jednego- dwóch ludzi - mam na to prawie całe wakacje)

4. 2007 - instalacje (muszę do tego wziąć fachmanów) i wykończeniówka (zrobę sam) wprowadzę się jak jak to tylko będzie możliwe i kończył dalej - mieszkając

te 100 tys chcę przeznaczyć na na 3 i 4 punkt.

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek wygląda na prosty w realizacji. Teraz zastanów się nad materiałami i zrób sobie na nie kosztorys.

Gdzie dokładnie budujesz?

Chcę sie wybudować w takiej małej wioseczce, która leży trochę z boku mimo, że do Bielska albo Żywca jest jakieś 15 km.

Z jednej strony będe miał widok na Skrzyczne a z drugiej strony Jezioro Żywieckie.

Jak mówiłem, miejcowość leży trochę z boku, więc nie grozi nam nawał turystów. Od tego jest Szczyrk, położony piec km dalej 8)

Marzycielu, z ciekawością zacznę śledzić Twój wątek i mam nadzieję, że doświadczeni forumowicze odpowiedzą :D

ja myślę o 200.000 PLN (w tym działka), domek podobny metrażowo ok.100 m2- (Atrium GL 39),

zyczę powodzonka :wink:

Cena działki może być na prawdę różna. Zapytaj mToma... Jeszcze nie mam działki ale liczę że uda mi sie tanio kupić :roll:

Ja wybrałem tą miejscowość bo:

znam te tereny

siostra tam już mieszka

czyste powietrze i specyficzny mikroklimat (podobno rosną tam jakieś roślinki, co nigdzie indziej rosnąc nie chcą)

czysta i tania woda (1 zł za m3)

tania ziemia

na miejscu przedszkole, podstawówka, gimnazjum, kościół, cmentarz... :D

Piekne okolice i jak widać wszystko pod ręką,

ja też myślę o taniej działce w mojej okolicy (Leszno koło Poznania).

Tylko, że my dopiero wszystko zaczynamy (czytaj- młode małżeństwo),

najwazniejsze, praca jest, zarobki podobne do Twoich, czytam i czytam te wypowiedzi na forum i widzę dużo skrajności. Myślę, że takie domki jak nam się podobają to za 170.000 (plus,minus) z wykończeniem da się wybudować bez fanaberii oczywiście. Trzymam kciuki za Ciebie, :D bo ja to muszę jaszcze poczekać :cry:

Domek wygląda na prosty w realizacji. Teraz zastanów się nad materiałami i zrób sobie na nie kosztorys.

Gdzie dokładnie budujesz?

Chcę sie wybudować w takiej małej wioseczce, która leży trochę z boku mimo, że do Bielska albo Żywca jest jakieś 15 km.

Z jednej strony będe miał widok na Skrzyczne a z drugiej strony Jezioro Żywieckie.

Jak mówiłem, miejcowość leży trochę z boku, więc nie grozi nam nawał turystów. Od tego jest Szczyrk, położony piec km dalej 8)

Fajnie. W sumie całkiem blisko mnie. Jakieś 40 km.

Pamiętaj, żeby działka miała łatwy dostęp do mediów. Uzbrojenie też może sporo kosztować.

Pamiętaj, żeby działka miała łatwy dostęp do mediów. Uzbrojenie też może sporo kosztować.

Też budujesz w górach? No to zapraszam na grila (już jak się wybuduję). Co do uzbrojenia to zdję sobie z tego sprawę. Ale liczę że uda mi się kupić działkę uzbrojoną... przynajmniej żeby była woda i prąd :D

Też budujesz w górach? No to zapraszam na grila (już jak się wybuduję). Co do uzbrojenia to zdję sobie z tego sprawę. Ale liczę że uda mi się kupić działkę uzbrojoną... przynajmniej żeby była woda i prąd :D

Niestety góry widzę (będę widział) z okna. Buduję w Rajsku, koło Oświęcimia. Również zapraszam do oglądnięcia stanu surowego (jak już będzie), czyli gdzieś w okolicach wakacji.

A przyłacza?

Moim zdaniem nie dasz rady.

Zobacz dziennik Kodiego z Gdyni.

Więc ile takie przyłącza mogą kosztować? Szwagier, jak podłączał wodę do budynku (bedę mieszkał w tej samej wsi a może nawet kilka domów obok) to robił to sam, aż przyszło kilko sąsiadów i pomogło...

Sześc lat już tam mieszkają i sobie chwalą..

mTomie! A jaki Ty masz zakładany kosztorys? I jak duży dom budujesz?

Dom w prymulkach, jest taki wątek w projektach.

Powierzchnia jakieś 126 m2. Na fundamenty poszło dokładnie 10.000 zł.

Stan surowy z oknami, to kolejne 50.000 (będzie).

Wszystko zależy od materiałów i kosztów robocizny. Jakbym się uparł to miałbym fundamenty za 20.000 zł - na tyle wyceniła mi firma, ale jej podziękowałem i wziąłem 2 górlali. A resztę do st. surowego za, powiedzmy, 100.000 zł. Można budować tanio i drogo, ale to już jest temat na osobną dyskusję. Temat rzeka...

wziąłem 2 górlali. Można budować tanio i drogo, ale to już jest temat na osobną dyskusję. Temat rzeka...

:p No właśnie. O tych góralach myślę. Już nie raz spotkałem sie z informacją że górale dobrze i tanio budują. I wolę im za to zapłacić a nie jakiejś firmie. Górale wykarmią rodziny, ja nie zbankrutuję a firma niech szuka jeleni. :wink:

Oczywiście pisząc "firma" mam na myśli "prezesa-właścicela" co to często wyzyskuje ludzi i płaci im grosze... Taki góral (albo fachowiec z każdej innej strony Polski) lepiej na tym wyjdzie na czarno niż pracując w "firmie" (nota bene często też na czarno)

myślę sobie tak:

stan surowy zamknięty: do 60 tys

instalacje: do 20 tys

wykończeniówka (tylko koszt materiałów bo wszystko zrobię sam): do 20 tys

działka - osobny fundusz :lol:

Domek ma byś budowany w górach (beskid śląski) gdzie mam nadzieję znaleźć bezrobotnych z fachem w ręku. Materiały będę kupować sam.

Nie pominąłem czegoś??

Stary, bez urazy ale sądzę że Twój nick jest adekwatny do tego co napisałeś.

Wiem z doświadczenia, że wykończenówka jest zdecydowanie droższa (nawet wchodzi w gre wielokrotność) od postawienia stanu surowego.

Przypuszczam, że i owszem wprowadzisz się po wydaniu 100 000 zł ale niestety do niewykończonego obiektu o bardzo zaniżonym standardzie.....

Poza tym nie wiem czy cenę gruntu także wliczyłeś w tzw. stan surowy?

Wszystko zrobię sam... O ile masz uprawnienia gazownika, elektryka, geodety ......, że o doświadczeniu w tych i innych zakresach prac nie wspomnę.....

Niemniej życzę powodzenia...

Wowka sam to ja zrobię WYKOŃCZENIÓWKĘ. tynki, gładzie, panele, płytki, sufity podwieszane, ścianki działowe... mam w tym doświadczenie. uprawnienia są potrzebne do INSTALACJI, na które ma osobny budżet. Wiem ila kosztują taki instalacje bo mam w mieszkaniu nową inctalację wodno - kanalizacyjną, co (gaz) a elektrykę zrobiłem sam. Ten z uprawnieniami to tylko podpiął mi licznik i wyprowadził główną żyłę na mieszkanie. Nie potrzebne są uprawnienia do przeciągnięcia kilku kabelków (tak nawiasem mówiąc to zużyłem 150mb kabla).

Acha i wprowadzić się mogę jak już będę miał zrobiony parter. Resztę sobie potem podłubię :)

A poza tym tak się składa że jeden wujek jest geodetą a inny gazownikiem... zresztę mówię, że już to przerabiałem na mieszkaniu.

na kompletny remont mieszkania wydałem (na materiał) około 10 tys.

prawie wszystko zrobiłem sam i a fachowcy wycenili mi ten remont wraz z materiłaem na 40 tys... jest różnica?