Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak to jest na 100% z tymi kosztami bo jeszcze sama nie wybudowałam, ale czytając dzienniki np. Kodiego myslę, że jest możliwe wybudowanie domu ok.100 m2 za o wiele mniejsza kase niz pisze Wowka, mozna troche podpatrzec i zastosowac podobne materialy jak Kodii i sposoby. Oczywiscie trzeba brac pod uwage wahania o jakies 20% i to, że nie kazdy ma taki fach w rączkach jak Kodi :D

Wiem jadno od dwóch lat mieszkamy w Lesznie, a pochodzimy właśnie z tego samego miasta co Wowka. CDN (sorki)

Co do marzeń i realizacji zgadzam się z Tobą całkowicie !!!

Józia S. (czyt. Komentarze do dziennika Józi S. ) przesłała mi dzisiaj na e-maila program, który opracowała z mężem. Ułatwia liczenie kosztów inwestycji :lol:

Czy ja też moge prosic o wysyłkę : [email protected]

Z góry wielkie dzięki :)

Dziękuję otrzymałam.

Nie pamiętam projektu. Miał około 120-130 m2. Facet wziął firmę, która mu postawiła stan surowy, a potem metodą kontraktową, fachowca do kolejnego etapu. Trwało to 13 miesięcy. Ten człowiek z wykształcenia jest budowlańcem więc sprawował sprawny na nadzór. W domu nie miał żadnych cudów, gdzieniegdzie nawet zwykła wykładzina zamiast parkietu.

Ta cena to koszt materiałów i robocizny. Przedstawiał mi jeszcze podsumowanie kosztów ogrzewania. W najzimnijszym miesiącu było niewiele ponad 300 zł za gaz.

Nie pamiętam projektu. Miał około 120-130 m2. Facet wziął firmę, która mu postawiła stan surowy, a potem metodą kontraktową, fachowca do kolejnego etapu. Trwało to 13 miesięcy. W domu nie miał żadnych cudów, gdzieniegdzie nawet zwykła wykładzina zamiast parkietu.

Ta cena to koszt materiałów i robocizny

No, a Wowka pewnie by powiedział, że to zbytni optymizm :lol:

Jeden mój kolega z Warszawy postawił w 99 roku dom (pod Warszawą).

Wspomniany dom, jest całkowicie wykonany przez firmy, ponieważ rzeczony kolega był wtedy dyrektorem w znanej firmie branży filmowej a jego żona dyrektorem marketingu w znanym miesięczniku, więc nie mieli czasu ani ochoty na "brudzenie rączek". Ale nie w tym rzecz...

Dom 170 m2 pow użytkowej, ściany z YTONGA (stawiała je specjalna firma z "certyfikatem", drogi dach (jakaś samonośna kosntrukcja), okna mahoniowe, gładzie na ścianach i płytki nawet w garażu (dwustanowiskowym)... generalnie chałupa "wycyckana" od środka i na zewnątrz a wszystko z najlepszych materiałów, wykonane kompletnie przez warszawskie firmy budowlane...

Zgadnij ile go kosztowała ta przyjemnośc (oprócz działki i uzbrojenia)...

170 tys. brutto.

Wiem że to było pięć lat temu, ale trzeba wziąć pod uwagę że wszystko robiła firma, drogie materiały (wtedy generalnie były droższe) no i Warszawka - droga jak cholera :roll:

Ja chcę się budować w górach, gdzie wszystko jest połowę tańsze, ludzie są życzliwi i chętni do pracy i pomocy.

cd...sorki, ale jestem dziś w chaosie praca-forum i na zmianę, a wracając do mojego postu, to musze powiedzieć, że w D.G. większość miasta to blokowiska, a domki powstają jak zazwyczaj na peryferjach, ale częst o widać tylko te wielkie bogate chaty.

Wydaje mi się, że większość ludzi z tych wielkich osiedli (przynajmniej ja tak wcześniej myślałam) patrząc, na te chaty myśli, że własny dom to przyjemność tylko dla super bogatych.(i może tak myśli Wowka)

A tu w Lesznie jak pięknie.... Teraz mieszkamy (wynajmujemy) w dzielnicy domków i wogóle tu WSZYSCY SIĘ BUDUJĄ!!!!!! :D

(nie mówiąc o okolicznych wioskach)

Zresztą w pracy większość też się buduje :o

Normalnie mówię Wam i to niekoniecznie luksusy tylko sliczne małe domki, albo coś robią koło tych, które mają, albo pielęgnują ogródki PIĘKNE!!!! i na tylu budujących nie wszyscy mają super dochody :roll:

Ja w tym Lesznie to uwierzyłam w nasze siły jak patrzę na tych ludzi

DG to dziura. Znam te okolice, już małe miasto ale jeszcze drogo. Poza tym - śmiech na sali - wiecie ile kosztują działki na Śląsku albo w Zagłębiu? od 50 zł za metr2 w zwyż... i za co za ten syf dookoła? Paradoks...

Ale to i dobrze bo kto dostrzeże te paradoksy i będzie się umiał w nich odnaleźć to dobrze na tym wyjdzie 8)

Program mam, dziękuję.

Co do wielkości domków, kiedyś była taka tendencja (lansowana także przez muratora), że dom na miarę, to dom duży, nadmiarowy, prawie dwurodzinny. Taki właśnie dom wybudował mój wuj. W efekcie ma ponad 220 m2, które trudno utrzymać i tak naprawdę nie ma kto tam mieszkać. Dzieci wolą na swoim. Z tego co wiem ma zamiar go sprzedać i kupić taki "mały" 120 m2.

Program mam, dziękuję.

Co do wielkości domków, kiedyś była taka tendencja (lansowana także przez muratora), że dom na miarę, to dom duży, nadmiarowy, prawie dwurodzinny. Taki właśnie dom wybudował mój wuj. W efekcie ma ponad 220 m2, które trudno utrzymać i tak naprawdę nie ma kto tam mieszkać. Dzieci wolą na swoim. Z tego co wiem ma zamiar go sprzedać i kupić taki "mały" 120 m2.

My z żoną też na początku myśleliśmy o dużym 200 metrowym domu, ale doszliśmy do wniosku, że to bezsensu ze względu między innymi na koszty utrzymania i realizacji. Nie mam ochoty się zażynać żeby móc pochwalić się 200 metrową chałupą...

chcę się szybko i tanio wybudować i cieszyć się życiem :lol:

I co Marzyciel, zdecydowałeś już z czego budujesz?

No właśnie... z czego najlepiej budować? Jaki materiał ma najkożystniejszy stosunek jakości do ceny?

Jak się rozglądam to widzę że większość ludzi buduje domy z gazobetonu. Słyszałem że jest dobry, a do tego bardzo tani, bloczki są spore więcz szybko się buduje...

Z czego wy budujecie domy? Co sądzicie na temat gazobetonu?

Gazobeton, czyli beton komórkowy - to ja. Sciana 24 cm + 12 cm docieplenia. Działowe 12 cm. Zaprawa ciepłochronna z Gliwic. Chyba nalepszy stosunek ceny do...

Strop monolityczny, bo najtańszy.

Masz w Bielsku producenta bloczków bk. Wejdź sobie na stronę, ściągnij ceny i zrób kosztorys. http://www.prefabet.bielsko.pl

Gazobeton, czyli beton komórkowy - to ja. Sciana 24 cm + 12 cm docieplenia. Działowe 12 cm. Zaprawa ciepłochronna z Gliwic. Chyba nalepszy stosunek ceny do...

Strop monolityczny, bo najtańszy.

Masz w Bielsku producenta bloczków bk. Wejdź sobie na stronę, ściągnij ceny i zrób kosztorys. http://www.prefabet.bielsko.pl

Kurcze akurat tam cennik mi nie działa,mniejsza z tym. mTom a która masz odmianę BK?