mTom 25.03.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Fakt, cennik nie działa.Mam 600 z http://www.ecobet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 25.03.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 zastanawiam się , w jaki sposób do otego podejść. otóż, kochani architekci mają wszystko w głębokim poważaniu (no... może nie wszyscy, ale większość ) i wymyślają jakieś kosmiczne technologie budowy domu. Niektóre biura wysyłają zestawienia materiału, ale już nie powiedzą jak przerobić takie zestawienie pod kątem innego materiału. Na przykład: w opisie stoi, że ma być keramzytobeton i to w dodatku firmowy a ja nie chcę z tego świństwa budować, ja chcę zwykłą cegłę, na przykład, albo ytonga, albo gazobeton (zwykły szary gazobeton) to jak mam to przeliczyć? A z innej beczki: domyślam się że "strop wylewany" to po prostu wylany beton, wraz zbrojeniem, na jakimś szalunku (nie śmiejcie ję jeżeli coś popieprzyłem ) natomiast co to jest płyta stropowa? czy w tym przypadku przyożą ci na budowę po prostu jedną wielką płytę żelbetową i przykrywają nią ściany nośne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 25.03.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Fakt, cennik nie działa. Mam 600 z http://www.ecobet.pl Ciekawe czy te ceny u was jeszcze sa aktualne bo u nas (w Gdańsku)ceny BK są wyższe np. tam jest 4,87 a u nas za taki sam bloczek juz trezba powyzej 5 zeta zapłacić przy takich ilościach jak na dom jest to róznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 25.03.2004 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 mTom, a Ty masz materiał z prefabetu z bielska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Fakt, cennik nie działa. Mam 600 z http://www.ecobet.pl Ciekawe czy te ceny u was jeszcze sa aktualne bo u nas (w Gdańsku)ceny BK są wyższe np. tam jest 4,87 a u nas za taki sam bloczek juz trezba powyzej 5 zeta zapłacić przy takich ilościach jak na dom jest to róznica. Ja kupiłem jeszcze taniej. Była podwyżka w marcu. Chyba nie masz zamiaru transportować bloczków z południa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 zastanawiam się , w jaki sposób do otego podejść. otóż, kochani architekci mają wszystko w głębokim poważaniu (no... może nie wszyscy, ale większość ) i wymyślają jakieś kosmiczne technologie budowy domu. Niektóre biura wysyłają zestawienia materiału, ale już nie powiedzą jak przerobić takie zestawienie pod kątem innego materiału. Na przykład: w opisie stoi, że ma być keramzytobeton i to w dodatku firmowy a ja nie chcę z tego świństwa budować, ja chcę zwykłą cegłę, na przykład, albo ytonga, albo gazobeton (zwykły szary gazobeton) to jak mam to przeliczyć? A z innej beczki: domyślam się że "strop wylewany" to po prostu wylany beton, wraz zbrojeniem, na jakimś szalunku (nie śmiejcie ję jeżeli coś popieprzyłem ) natomiast co to jest płyta stropowa? czy w tym przypadku przyożą ci na budowę po prostu jedną wielką płytę żelbetową i przykrywają nią ściany nośne?? Co do przeliczania. Policz sobie powierzchnię wszystkich ścian nośnych i odejmij powierzchnię otwórów na drzwi i okna. Dodaj do tego ściankę kolankową (1 lub 1,2m nad stropem) i dwie szczytowe (trójkąty). Norma mówi, że do tego co Ci wyszło musisz dodać 4% powierzchni. Jak masz powierzchnię, to na stronie www masz przelicznik na ilość sztuk. W zasadzie wystarczy jak w wytwórni podasz powierzchnię. Jak masz problem, wyślij im rzuty, to Ci sami wyliczą. Na stronie masz także przelicznik dla ilości zaprawy ciepłochronnej. Strop, to dla parteru sufit, dla poddasza podłoga. Może byś prefabrykowany lub monolityczny czyli wylewany na budowie w deskowaniu. poczytaj ostatniego muratora. jest tam sporo o stropach. Polecam także zamówić numery archiwalne muratorów tak za 2-3 lata wstecz. Ja od tego zacząłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 25.03.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ja kupiłem jeszcze taniej. Była podwyżka w marcu. Chyba nie masz zamiaru transportować bloczków z południa? No coś ty ale dziwi mnie taka róznica chyba bede sie targowac do upadłego a co nie zaszkodzi mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.03.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Niektóre biura wysyłają zestawienia materiału, ale już nie powiedzą jak przerobić takie zestawienie pod kątem innego materiału. Na przykład: w opisie stoi, że ma być keramzytobeton i to w dodatku firmowy a ja nie chcę z tego świństwa budować, ja chcę zwykłą cegłę, na przykład, albo ytonga, albo gazobeton (zwykły szary gazobeton) to jak mam to przeliczyć? Najprościej przeliczyć stosunkiem danego materiału na m2 np: POROTHERM 25 P+W - 11szt/m2 beton komórkowy szer 24- 7szt/m2 pustak szczelinowy U 220 250/188/220 - 22szt/m2 itd cegła to nie wiem. Ale musisz sprawdzić wymiary i wszystko możesz wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Wytargowałem jeszcze 5% od ceny producenta. I kilkadziesiąt % na zaprawę ciepłochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.03.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ja kupiłem jeszcze taniej. Była podwyżka w marcu. Chyba nie masz zamiaru transportować bloczków z południa? No coś ty ale dziwi mnie taka róznica chyba bede sie targowac do upadłego a co nie zaszkodzi mi. No ja kupiłam odm 600, szer 24 za 4,75 brutto z fakturą, transportem i bezpłatną umową depozytową o czym już pisałam na łamach Trójmiasta, to teraz kosztują może 4,98 czyli poniżej 5,- Targuj się, targuj zobaczymy kto padnie pierwszy, stawiam, że oni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 25.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Targuj się, targuj zobaczymy kto padnie pierwszy, stawiam, że oni Mam nadzieje ze oni, w tym tygodniu rozstrzygnie gdzie i za ile kupimy BK więc w przyszłym opiszę swoje perypetie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dodam jeszcze, że kupiłem paletyzowane, więc i transport i rozładunek miałem w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.03.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dodam jeszcze, że kupiłem paletyzowane, więc i transport i rozładunek miałem w cenie. Ja też Tylko palety oczywiście do zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 25.03.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dodam jeszcze, że kupiłem paletyzowane, więc i transport i rozładunek miałem w cenie. Ja też Tylko palety oczywiście do zwrotu. Akiedy trzeba palety zwrócic od razu czy jak? Ja np. nie zaczynam budowy od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 U mnie, palety zwracam jak będę do tego gotowy. Czyli po postawieniu ścian. Z tym nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.03.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 U mnie będą dowozić materiały w miarę potrzeb. I palety mogę zwracać przy następnej dostawie albo na koniec. Oni podpisują mi odbiór palet i na tej podstawie razliczają na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Anekri, spory ten domek. Ale ładny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 25.03.2004 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 A czy ktoś może mi powiedzieć co to jest ten strop określany jako "płyta stropowa żelbetowa"? Czy to jest jakiś gotowy element?A ja sie sprawa ma z balkonem? Cy to jest skomplikowany temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 25.03.2004 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Ankeri - spory ten Wasz domek i pewnie sporo wydacie na jego budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.03.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 A czy ktoś może mi powiedzieć co to jest ten strop określany jako "płyta stropowa żelbetowa"? Czy to jest jakiś gotowy element? A ja sie sprawa ma z balkonem? Cy to jest skomplikowany temat?? Płyta to element wylewany w deskowaniu na budowie. Balkon znacznie podraża koszty inwestycji. Jako, że z jednej strony bedę miał taras nad garażem, zrezygnowałem z balkonu. Oglądnij sobie galerię zdjęć na forum. Tam każdy etap budowy dokładnie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts