Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

-15..zamarzają okna od wew. Przyczyna?

Recommended Posts

Witam. Nie mogę znaleźć tematu a wiem, że gdzieś już był więc pytam. Mam podłogówkę w domu-utrzymuje temp. na poziomie 12 stopni na plusie-dom nie zamieszkały, w pełni oceplony, 30 cm isover poddasza i 15 cm styro ściany. Ale rano w rogach oknien lodzik. W ciągu dnia jak nagrzeją się szyby to zaraz puszcza ale pytanie-czy to wina okien-nowe drewniane urzędowski czy ...no właśnie co?

wina temperatury i zjawisk czystofizycznych

Poprostu w miejscu w którym występuje lód jest najźimniejsze miejsce i tam skrapla się wilgoć którą masz w powietrzu. Rada na to jest taka żeby wietrzyć i grzać . Albo wymienić okna na cieplejsze . W tych co masz to pewnie pomiedzy szybami jest aluminiowa ramka dystansowa albo stalowa a to przewodzi zimno więc w okolicach tej ramki pewnie jest podobna temperatura jak na zewnatrz z tym, że wilgotność większa i cała sprawa. W nowych oknach z potrójną szybą i ciepłą ramka z włókna szkalengo ten efekt byłby mniejszy albo wogule by go nie było ..

Jakie by to nie były okna to efekt ma prawo wystąpić. Tu chodzi o różnicę praktycznie -30 stopni. Jeśli masz dąb, to U jego ram jest na poziomie okien 5 komorowych. Jeśli masz szyby 1,1 to najprawdopodobniej bez ciepłej ramki. A to też dużo daje w takich skrajnych przypadkach.

Dziękuję za uwagi. Ramy okna to faktycznie dąb, U=1.1 a ramka faktycznie jest aluminiowa. Czy można postawić tezę, że ta niska temperatura, która powoduje zamarzanie pary w rogach okna od wewnątrz, nie ma negatywnego wpływu na całe wnętrze domu, tj. ten punkt niskiej temperatury "istnieje" tylko "na szybie" od wewnątrz. Podłogówka od tego nie dostanie w kość?

Pomieszczenia mieszkalne - zdaje się że wg norm - powinny mieć temperaturę min 16 stopni..

Styk okna z krawędzią szyby jest najzimniejszym punktem w całej stolarce, dlatego tak często ostatnio mówi się o ciepłej ramce (w przypadku przeciętnego domu 25m2 okien - ok 300 zł).

W grę wchodzi jeszcze wilgotność w mieszkaniu - szczególnie w nowo wykończonym - może być podwyższona i to ona wyrasza się i w konsekwencji zamarza na szybie.

... Mam podłogówkę w domu-utrzymuje temp. na poziomie 12 stopni na plusie... Ale rano w rogach oknien lodzik. W ciągu dnia jak nagrzeją się szyby to zaraz puszcza ale pytanie-czy to wina okien-nowe drewniane urzędowski czy ...no właśnie co?

Przy 12 stopniach w mieszkaniu i minus 15 stopniach na zewnątrz krawędź szyby będzie miała temperaturę ujemną. Para wkrapla się bo bokach szyby, spływa na dół i w rogu zamarza. Jak podniesiesz temperaturę do 19-21 stopni to na oknach elewacyjnych nie powinno być lodu.

U siebie mam to samo przy jednym oknie połaciowym. Temperatura w pomieszczeniu +21 st, wilgotność 30% a w narożniku jest lód. Pojawia się tylko dlatego, że pod tym oknem nie ma grzejnika, brak cyrkulacji powietrza we wnęce powoduje takie zjawiska. Pewnie pomogła by ciepła ramka ale i tak bez grzejnika ta konkretna wnęka jest najzimniejszym elementem mieszkania.

Fotka z dzisiaj przy minus 11 stopniach na zewnątrz:

IMG-20120131-00009.jpg

U mnie w tym roku jeszcze lodu nie było (stare plastiki), ale każdego ranka budzę się z tą myślą że go zobacze. Jak temp. w pomieszczeniu spadnie mi rano do ok15st. (w tym roku mam lepszego "palacza") to lód się pojawia. Poza tym sądzę, że owe 12 st jest w pomieszczeniu. Przy wnękach okiennych może być mniej.