Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy "pion" z pexa na poddasze w starej instalacji na paliwa stałe

hamer

Recommended Posts

Witam, mam do zrobienia ogrzewanie na poddaszu w starym domu kostce. Jest kilka koncepcji i każdy instalator mówi co innego.

P:rosiłbym o radę co by było najlepszym rozwiązaniem.

Dom z końca lat 80, piec Viadrus u26, pompka grundfos alfa 25-60, rury stalowe, przy piecu 2", wyżej odpowiednio mniej. Grzejniki w większości nowe stalowe z termostatami, tylko 2 w pokojach i 2 na klatce fawiry stale odbierają ciepło.

Mam taki pomysł by w piwnicy wpiąć się w grube rury zamontować zawór mieszający termostatyczny jak do podłogówki(np.ESBE).

następnie druga pompka i puścić "piony" z rur PEX o średnicy 25mm w kominie wentylacyjnym ok 10m w górę na poddasze, tam zrobic rozdzielacz i rozprowadzić 16mm pexem do trzech grzejników. Pompką sterowałbym termostatem pokojowym Euroster2000 który się poniewiera w domu, odpadły by mi termostaty przy grzejnikach. Poddasze mam "otwarte". Takie rozwiązanie nie wiązało by się z demolką w domu, tylko pytanie czy pomysł jest na pewno dobry?

Czy rury mogą swobodnie "wisieć" w kominie na takiej wysokości? jaką pompkę zastosować? Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie:-)

Rury będą w kominie w środku domu, a dodatkowo jeszcze ocieplone... ewentualnie mogę je posłac w używanym kominie wentylacyjnym w którym jest zawsze ciepło.... nie rozumiem dlaczego pex miałby się stopić jeśli chcę zastosować zawór mieszający termostatyczny, nie spełni on swojej roli? przecież na tej samej zasadzie robi się pętle z podłogówki, tak mi się wydaje... jakieś inne opinie? jaką pompkę zastosować? 25-40 wystarczy? czy ogólnie pomysł jest kiepski? proszę o argumenty za i przeciw, nie ukrywam że wolę pex z powodu nizszych kosztów i łatwej instalacji...

Jakieś sugestie, opinie, rady? może jednak podpiąć się pod istniejący pion i tam zamontować drugą pompkę i rozdzielacz, tylko czy się to nie będzie gryźć z istniejącą pompką? wtedy odpadł by problem wychładzania wody w kominie... szukam optymalnego rozwiązania...

Mam w domu PEX'a , chiński Diamond, który przeżył 2 długie gotowania wody w instalacji, wyrzucał parę przez 10 minut i nic mu nie dolega. Na pewno rury przy mocnym kotle i pod większym ciśnieniem by popłynęły, ale 90stopni mu nie straszne. Wygoda w pracy PEXem jest ogromna. Koszty prawie żadne. Daj podwójną izolację dwa razy nierozcinana pianka i wtedy, żaden zimny komin mu nie straszny. To takie uwagi przy okazji, bo nie czuję się uprawniony do odpowiedzi na Twoje główne pytania, ja jestem skrajnym minimalistą.

Pozdrawiam