jprzedworski 12.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Wlasnie anulowalem swoja polise na zycie i "dozycie", tj. w razie smierci i z odkładaną emeryturą. ....... wycofalem sie. Otrzymam oczywiscie nieco mniej niz wplacilem, plus utrata ewentualnego oprocentowania bankowego. Teraz będę po prostu wpłacał tę samą kwotę, kwartalnie, do banku. Opłacałem składkę ubezpieczeniową przez 6 (7?) lat, zaczynalem od 300 zl kwartalnie, teraz byloby to ok. 580 na kwartal. Wplacalbym jeszcze grubo ponad 20 lat. Posrednik mi zdradzil, ze moge liczyć na jakies 300-400 zl miesiecznie emerytury. ..... W każdym razie, jeśli nie jest Wam potrzebne głównie zabezpieczenie bliskich, wówczas zastanówcie się nad sensownością tego rodzaju "inwestowania w przyszłość". Masz rację, ale nie do końca. Ten koniec to twój wniosek, że należy wpłacać do banku. Jaką masz tam stopę zwrotu? Około 4% na lokacie, o avista już nie mówię. Wiesz jaka jest rentowność banków? Najlepsze w Polsce ponad 20%. Czyli tyle zarobią na twoich pieniądzach. To prawda natomiast, że taki kombajn ubezpieczeniowy jest dobry dla Towarzystwa, które tak poustawia alokację twoich pieniędzy, że na inwestycje zostaje niewiele. W dodatku jest to wszystko mocno nieczytelne i dopiero po latach okazuje się, w co się wdepnęło. Ale nei można wpadać w drugą skrajność, czyli czysty bank. Zainteresuj się funduszami inwestycyjnymi. Wymyślili je bogaci ludzie - wiedzą, co jest opłacalne. Tu jest duże pole do popisu i jest dostępnych wiele form. Od funduszy dostępnych w biurach maklerskich, przez fundusze oferowane już w ramach kont osobistych przez niektóre banki internetowe, po tzw. polisy typowo inwestycyjne, bez naleciałości ochronnych. A ochronę życia kupisz sobie oddzielnie taniej. Że może być lepiej niż w banku, świadczą wyniki funduszy. Nawet zwykłe OFE, a jest to bezpieczna, czyli i mało dochodowa forma inwestowania, od początku istnienia mają ok 10% rocznie. Przez te 7 lat pieniądze się podwoiły! Jak to się ma do lokaty bankowej. A w perspektywie 20 lat ta różnica będzie kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 12.01.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Zapoznaj się z tym: http://www.macif.com.pl/macif_actio.php To chyba jedna z tańszych ofert. Jeszcze się nie wczytałem, ale zakres ubezpieczenia to właśnie to co mnie interesuje, a i umowę odnawia się co roku. Tylko co to za towarzystwo, pierwszy raz o nim słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 12.01.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Macif ma pochodzenie francuskie. To chyba największy ubezpieczyciel "na życie" we Francji, a może i Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 13.01.2006 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witam, ja biore kredyt w NORDEA BANK właśnie międzyinnymi z tego powodu. Nordea jest także firmą ubezieczeniową i do kredytu hipotecznego dają ubezpieczenie całego kredytu (do 1 mln zl) za FREE ! Naprzykład (wypluc i odpukąc) jeżeli ja biore kredyt na hipotekę to w przypadku mojej śmierci moja żona nie musi spłacąć kredytu tylko automatycznie wykonuje to za nią Nordea. Co do ubezpieczenia na zycie to faktycznie (bez sensu) bank powiększa twoje koszty miesięczne o wysokość składki ubezpeiczeniowej - więc lepiej sie nie przyznawac. Jest to dla mnie sytulacja całkowicie niezrozumiala. Pozdrawiama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 13.01.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 ... dają ubezpieczenie całego kredytu (do 1 mln zl) za FREE ! Naprzykład (wypluc i odpukąc) jeżeli ja biore kredyt na hipotekę to w przypadku mojej śmierci moja żona nie musi spłacąć kredytu tylko automatycznie wykonuje to za nią Nordea. Takie całkiem "za free" na rynku nie istnieje. Może jakieś inne koszty są wyższe - gdzieś to sobie odbiją. Ale jest to dobry, bo wygodny pomysł. Przynajmniej pod kątem formalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frankq 13.01.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Pewnie całkiem za FREE to nie jest - ale jest to wygodne rozwiązanie.Każda oferta jest tak skrojona że w jednym miejcu ejst bardziej atrakcyjna w drugim mnie (znaczy że sobie odbijają), najważniejsze ejst jednak znaleść taką ofertę która będzie NAM najbardziej odpowiadala. Wiele osób patrzy tylko na wysokość procentu kredytu nie zdając sobie sprawę z innych pułapek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spedia 10.10.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Biorę kredyt i tak sobie myślę, że gdyby coś mi się stało wartałoby mieć polisę na życie, z której w razie czego spłacono by mój kredyt. Czy ktoś z czegoś takiego korzysta? Jeżeli tak to gdzie warto się popytać o coś takiego? Zazwyczaj takie ubezpieczenie gwarantuje jedynie spłatę kilku najbliższych rat (5-10). Gdyby szukać polisy, która zabezpieczy całość, będzie ona straszliwie droga. W takim wypadku być może lepiej odkładać pieniądze w innej formie (lokata czy inwestycja) i w ten sposób zabezpieczyć najbliższych. Być może ubezpieczenie NNW będzie lepszym pomysłem. Nie jest to ubezpieczenie majątkowe ani zdrowotne ale osobowe, którego zadaniem jest zabezpieczenie naszego życia i zdrowia. (...) Możesz również liczyć na częściowe zabezpieczenie bytu twojej rodziny w przypadku śmierci lub trwałego kalectwa. źródło: http://www.fuko.pl/ubezpieczenia/nnw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Oooooooooooooooo - to już archeologia starożytna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.01.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Czekamy aż podasz link... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts