Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zmienić zwykły agregat na siłę?

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem kiedyś agregat Endress ESE 6000 BS. Ma on trzy gniazdka. Są takie same z fabrycznie zamontowaną siłą. Czy jest możliwość podłączenia mojego agregatu tak aby zrobić w nim gniazdo siły.

Znalazłem jego zdjęcie, poniżej podaję link:

http://agrotech.home.pl/Agregat_pradotworczy_Endress_ESE_6000_BS_50_kW-69.html

Myślałem o tym żeby trzy wtyczki podłączyć pod gniazdo siły, ale czy te wtyczki u mnie są na oddzielnej fazie??

Proszę o podpowiedź czy jest to możliwe, jeśli tak to jak to wykonać???

Pozdrawiam

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi. Puki co nie mam dostępu do woltomierza, poza tym nie bardzo rozumiem gdzie to mam zmierzyć? Bo w gniazdach jest zapewne 230. A z prądnicy patrzyłem to wychodzą 3 grube kable i 2 cieńsze. Daje Wam Panowie coś ta informacja??

Pozdrawiam.

Wszystko zależy jaka jest akurat w Twoim agregacie zainstalowana prądnica bo były montowane 3-fazowe a do tego zainstalowano tylko gniazda 230/V.

Musisz zmierzyć prąd miedzy dwoma gniazdkami jak bedzie 400v miedzy którymiś z dziurek w różnych gniazdach to można go przerobic na 3 fazy.

Witam,

Zakupiłem kiedyś agregat Endress ESE 6000 BS. Ma on trzy gniazdka. Są takie same z fabrycznie zamontowaną siłą. Czy jest możliwość podłączenia mojego agregatu tak aby zrobić w nim gniazdo siły.

Znalazłem jego zdjęcie, poniżej podaję link:

http://agrotech.home.pl/Agregat_pradotworczy_Endress_ESE_6000_BS_50_kW-69.html

Myślałem o tym żeby trzy wtyczki podłączyć pod gniazdo siły, ale czy te wtyczki u mnie są na oddzielnej fazie??

Proszę o podpowiedź czy jest to możliwe, jeśli tak to jak to wykonać???

Pozdrawiam

W zamieszczonym opisie jasno 230 V jednofazowe, zastosowanie falownika pomiędzy nie pozwoli na uzyskanie napięcia 3x400V.

Chyba się nie rozumiemy. Nie chodzi mi o 3x400V. Chciałbym uzyskać 1x400V. A obecnie mam 3x230V.

Wszystko dobrze

masz w domu 3X400/230, 1X400 nie istnieje to jest pomiędzy L1 i L2 a do N jest zawsze 230 V.Zreszta popatrz na projekt tam masz jasno napisane lub cokolwiek elektrycznego w okolicy.

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi. Puki co nie mam dostępu do woltomierza, poza tym nie bardzo rozumiem gdzie to mam zmierzyć? Bo w gniazdach jest zapewne 230. A z prądnicy patrzyłem to wychodzą 3 grube kable i 2 cieńsze. Daje Wam Panowie coś ta informacja??

Pozdrawiam.

Woltomierz kupisz w każdym technicznym sklepie za ~15zł. Jak mierzyć - napisałem wyżej.

J.