Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody,średnica rur,słabe cisnienie wody.

Ariuss

Recommended Posts

Zwracam sie z pytaniem do obeznanych:

w tym momencie mam zrobioną instalację przy wodomierzu jak na przedstawionym rysunku( nabazgrane).

Słabe ciśnienie to jeden problem, drugi to chęć zamontowania zaworu antyskażeniowego i wymiana zaworów kulowych przed i za wodomierzem. Treaz pytanie w związku ze słabym ciśnieniem wody, czy zmiana redukcji fi 28 mm/ 3/4'' na większą ale zgodną ze srednicą rury przyłącza czyli 28mm/1'' i zmienię zawory z 3/4'' na 1'' to uzyskam odczuwalną zwyżkę cisnienia wody?

Oczywiście zawór zwrotny byłby wtedy 1'' a później odcinek rury za wodomierzem zredukowałbym z 28mm do fi 22mm (bo taką średnicą mam zrobiony pion)

Ma to sens?

bez

Zmiana zaworów na większe na pewno nie zaszkodzi. Ale może należy ustalić przyczynę spadku ciśnienia? Zacząłbym od sprawdzenia siatki filtra. Jeżeli masz możliwość przeróbek, to zamontuj manometr na wejściu wody (przed filtrem, albo zamiast). Odkręć krany i obserwuj ciśnienie, może na przyłączu jest niskie. Oczywiście musisz sprawdzić wcześniej perlatory w kranach (przepraszam, jeżeli poczułeś się potraktowany jak idiota, ale większość osób o tym zapomina, nawet ja:confused:).Jeżeli chodzi o zawór antyskażeniowy, to przed zakupem dokładnie przeczytaj dane techniczne. Z uwagi na ich konstrukcję, w zależności od typu, potrafią obniżyć ciśnienie wody nawet o 0,5-0,6 bara. Edytowane przez free_shop

Już tam idiota ;) właśnie w miedzy czasie to zrobiłem, wyczyściłem perlatory, nawet wyrzuciłem po jednej z siateczek a w każdym kranie były po 4 szt. Niby trochę lepiej.

Zbyt wiele szczegółów nie podałem na początku, mianowicie: pierwszy punkt poboru mam 1,5 metra od wodomierza na rurze 15 mm zaraz z pionu 22mm w piwnicy i gdy odkręcę w nim wodę to parterze w kranie wielkiej różnicy nie ma, natomiast na piętrze już znaczna różnica występuje, czasami nawet ledwo leci. Od piwnicy rura 22mm przez strop na parter, tam zredukowane na 18mm aż ponad strop piętra, później trójnik i redukcja na 15mm.

Budynek ma około 10 lat a problemy występują od około 1 roku,wcześniej było nawet 6 bar i żadnych problemów z ciśnieniem, żadne punkty poboru nie doszły. Zgłosiłem do miejscowego zakładu wodociągów, przyjechali i z uparciem twierdzili że to zapchane sitko wodomierza ale niestety jakież było ich zdziwienie jak zobaczyli ze mam filtr osadnikowy przed wodomierzem, wyczyścili go,wymienili wodomierz i stwierdzili że przyjadą jeszcze dalej szukać i od miesiąca cisza :(

Na razie nie mam możliwości zmierzenia manometrem na przyłączu ale zrobiłem to w zeszłym tygodniu na kranie w piwnicy, pokazuje 4,2 bar.Wahania są od 3,8 do 4,5 bar. Później zrobię próbę z odkręconym kranem na piętrze i manometrem w piwnicy.

Z tym zaworem antyskażeniowym to uparty nie bede ale tak to jest jak się ludzie naczytają postów i ktoś powie że zamontował ten zawór i zlikwidowało to ruchy wody na wodomierzu, który rejestrował zużycie mimo jego braku...notabene dość drogie ruchy. ;)

Edytowane przez Ariuss