Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykorzystanie ciepła rury prowadzącej do komina

dawidos108

Recommended Posts

Witam,

Posiadam kominek z systemem wymuszonego DGP. Rura prowadząca do konina ma ok 1m dugości i bardzo mocno się nagrzewa. Dużo czytałem o tym jak to znaczna część gorąca wytwarzanego przez wkład ląduje w kominie i postanowiłem jakoś to zmienić.

Czy można w jakiś sposób wykorzystać gorąco rury prowadzącej z kominika do komina ?

Na myśl mi przychodzi okręcenie do okoła tej rury jakiejść innej rurki, może nawet z wodą i podłączenie jakiegoś

jednego grzejniczka pod to - czy to wogóle ma sens ?

Druga opcja to wydłużenie tej rury poprzez założenie kolanek i połączenie z drugą - wtedy też może zmniejszy się ciąg, który mam chyba za duży.

I trzecia opcja - podłączenie akumulacyjnego wymiennika ciepła - czy takie coś może pracować razem z DGP?

Moje pytanie jest takie - czy ktokolwiek próbował w jakis sposób odzyskac troche ciepła ze spalin, czy te moje pomysły mają jakiś sens?

pozdrawiam

Nagrzewanie się rury podłączeniowej jest skutkiem ubocznym palenia w kominku.Można to zmniejszyć zamykając szyber we wkładzie lub na odprowadzeniu spalin. Moim zdaniem wszelkie okręcanie rurami z wodą to czyste cudawiaki,powodują gwałtowne schładzanie spalin ,pogorszenie ciągu i większe osadzanie się kreozotu w przewodzie kominowym.Oddaj kominowi co należne

Można schładzać spaliny ale do bezpiecznego poziomu , jest on zależny do konstrukcji i wysokości komina :yes:.

Faktem jest że wiele wkładów na zbyt dużą stratę ciepła niepotrzebnie puszczanego w komin. Ostatnio na FM wklejono tabliczkę znamionową z wkładu PAMA gdzie pisze "temperatura spalin 525" :sick: Taka temperatura jest nie tylko stratą ciepła i pieniędzy ale także zagrożeniem dla trwałości konstrukcji komina.

Najważniejsza jest prawidłowa temperatura na końcu komina :stirthepot:

dzięki bardzo za odpowiedzi,

sterowiec40 - link przeczytałem, dzięki

dzieki waszej pomocy doszedłem do wniosku że założę na rurę spalinową radiator, jednak w moim przypadku będzie się to wiązało z rozebraniem czopucha

W związku z tym mam tajkie pytanie - gdy będe od nowa stawiał czopuch to czy są jakieś polecane materiały, z których można by go zrobić, lepsze od regipsu tzn. lepsze pod względem oddawania lub akumulacji ciepła ? - czy ktoś ma czopuch np. z szamotu lub kafli i jak to działa?

wszelkie głosy mile widziane, dziękuje bardzo

Jeśli wchodzi w rachubę rozbiórka czopucha, pójdź dalej.

Radiator nie jest wart poniesionych kosztów.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180834-Kominek-Trocia

pod koniec (2-3 strona) Trociu dał się namówić na wydajny wymiennik, który sam

sobie robi.

• 2 weeks później...

dzięki za odpowiedzi

szczerze mówiąc jak widze ile te radiatory ważą to jakoś nie umiem sobie wyobrazić, że mogą coś naprawdę poprawić, widziałem radiator firmy bertstadt czy jakoś tak w sumie różnica chyba taka, że grubość blachy stalowej nie 1mm jak w większości tylko 2mm i waga 20 kg, takie to może coś by i dało rade ale takie po 5 kg to......................

U mnie sprawa wygląda tak że mam też dgp z turbiną i jestem z tego zadowolony - pomieszczenia gdzie jest nadmuch są ciepłe natomiast problem jest w pomieszczeniu z kominkiem i pokoiku za kominkiem dlatego chcę coś zmienić - ta modyfikacje musiałaby byc możliwe do zrobienia przy jednoczesnym pozostawieniu DGP z turbiną

nagooglowałem się i poczytałem to forum i jestem zdecydowany póki co na zrobienie z mojego zimnego kominka , kominka ciepłego z szamotu + odzysk ciepła z rury spalinowej - w tej kwestii jeden znajomuy który zrobi mi obudowe z szamotu mówi ze mój wkład jest za słaby by robic z rury akumulacje, że ma za małą temperaturę spalania - mój wkład to Tarnava 17 kw Komfort Perfect - co tym sądzicie, czy ktoś ma z Tarnavą akumulację?

kto z was używa czegokowiek do odzysku ciepła ze spalin i mógłby to cos polecić i opisac jak działa?

szczególnie interesuuje mnie jak działa turbodym powietrzny, jak sie spfrawuje ?

1.Wydajność radiacji nie wiąże się z wagą radiatorów , tylko powierzchnią oddawania

ciepła

2. Nie ma takiego pojęcia ,że coś jest za małe lub za duże do kumulacji. Głównie

z tego powodu, że kumulacja może być mała albo duża :)

Ps . jeszcze średnie są...:D

ponawiam zapytanie

używa ktoś turbodymu powietrznego lub innych odbiorników ciepła na rurze spalinowej i mógłby opisac jak to działa i czy warto?

Ja używam zespołu wodnego Jotul ( to taka nasada z wodą na kominku ) . Grzeje mi to to wodę użytkową jak diabli ( szybko i sprawnie ) tak sprawnie ,że 500 L jest zawsze gorące. Nasada wykorzystuje oczywiście ciepło ze spalin .Polecam

• 7 years później...

Ja stosuje coś takiego :

http://pablos.pl/sklep3/index.php?id_product=51&controller=product&id_lang=1

Tak na oko rura/czopuch kominaa oddaje dzięki temu radiatorowi 2,5x tyle energi co sama goła rura.

Ważne jest aby radiator dobrze przylegał do ruru .

Ewentualnie można zastosować gotową ożebrowaną rurę : https://allegro.pl/oferta/radiator-rura-zebrowana-150mm-50cm-7507148153?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Kominki+i+akcesoria+-+Systemy+kominowe&gclid=EAIaIQobChMItqWKh_Gx4wIVHYmyCh2rKAzuEAQYAyABEgLA_PD_BwE

Ja stosuje coś takiego :

http://pablos.pl/sklep3/index.php?id_product=51&controller=product&id_lang=1

Tak na oko rura/czopuch kominaa oddaje dzięki temu radiatorowi 2,5x tyle energi co sama goła rura.

Ważne jest aby radiator dobrze przylegał do ruru .

Ewentualnie można zastosować gotową ożebrowaną rurę : https://allegro.pl/oferta/radiator-rura-zebrowana-150mm-50cm-7507148153?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Kominki+i+akcesoria+-+Systemy+kominowe&gclid=EAIaIQobChMItqWKh_Gx4wIVHYmyCh2rKAzuEAQYAyABEgLA_PD_BwE

"Na oko" to można trafić do szpitala na oddział okulistyczny.....