Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieple domy kanadyjske - czy napewno?

selius

Recommended Posts

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak na oko nic nie widac ;/ pewnie bylo by cos widac pod plyta gk, ale nie bede teraz wszystkiego zrywal.

Temperatura tak nie spada w lazience i jest w niej najcieplej, w ktorej cale sciany wylozone sa glazura.

Napisze jeszcze jedna rzecz, ktora moze ma znaczenie, mam piec z podajnikiem 17 kw i pow do ogrzania 110 m2 po podlogach i jak pale groszkiem przez cala dobe to na piecu utrzymuje temperature 45 C bo jak dam wiecej to w domu jest za goraco ok 24 C

Mam troche drewna po budowie, dlatego w mniejsze mrozy pale drewnem na ruszcie awaryjnym.

Wiec ja to rozumiem ze dom jest dobrze ocieplony, ale nie do konca szczelny?

Jeden kolega z forum pisal ze tez spada mu tak temperatura w domu z bali, wiec moze tak ma byc?

Tylko nie rozumiem czemu mowi sie ze te domy sa tak niby cieple.

Edytowane przez selius

troche zbocze z tematu

jesli oczekujesz ze dom po ogrzaniu, i wylaczenia pieca bedzie utrzymywal temp. przez caly czas to jestes w bledzie

ciepla stracone = cieplo zyskane

jesli ten balans jest zachwiany wtedy masz zimno lub goraco

sam odkryles kilka "MALYCH" problemow, chocby dziury dla przyszlego kominka za obrazem przodka, a jestem pewien, ze ukrytych jest wiecej

zeby uzyskac dom zero energii, trzeba wlozyc mnostwo pracy i wiedzy w caly proces powstawania domu, od projektu do uzytkowania

wiekszosc nieprawidlowosci i niedorobek powinno byc wychwycone na poszczegolnych etapach, przed kazdym definitywnym zakryciem, ale ile osob ma prawdziwe doswiadczenie z taka technologia, ilu ma fikcyjnych kierownikow, ilu inspektorow ma pojecie o tej technologii, ilu oszczedza, a ile poprostu o tym nie mysli w danej chwili

zaczynamy to dostrzegac gdy z reguly jest na to zapozno

rynek domkow szkieletowych to w Polsce wolnoamerykanka, ktora powoduje ze wiecej mamy domow bubli niz domow dobrych, a szkoda bo moze nie jest to najtrwalsza technologia , ale ma duzo zalet, niestety wymaga wiedzy i doswiadczenia, bo inaczej mamy byle jak pozbijane budki z patykow

zadajesz pytanie dlaczego mowi sie ze takie domy sa cieple, a Twoj nie jest

odpowiedz jest prosta , poniewaz ma usterki, ktore powoduja ze jest taki a nie inny

problem w tym , ze wiecej tu winny ludzkiej niz technologii

do czasu gdy wytworzy sie przemysl technologi szkieletowej tzn.domy beda projektowane i budowane przez ludzi, ktorzy maja doswiadczenie i wiedze w tym temacie , do tego czasu bedziemy mieli dziela przypadkowe, lepsze lub gorsze

peter 4x5.Mógłbyś trochę rozwinąć pomysł wiatraka na klatce schodowej,bo przyznam szczerze,że pierwszy raz o takim rozwiązaniu słyszę.W którą stronę miałby tłoczyć powietrze ?

kierunek "tloczenia" powietrza regulujemy za pomoca ustawienia lopat, dlatego mozemy zmieniac kierunek gora dol w zaleznosci od pory roku

w zimie w dol, w celu zapobiegania gromadzenia sie cieplego powietrza pod sufitem

ten prosty wiatrak potrafi wyrownac i podniesc temperature w pomieszczeniach

miejsce montazu klatki schodowe, wysokie sufity

klatka dziala jak komin pompuje cieple powietrze z dolu na pietro, problem w tym ze skupia sie ono pod sufitem, zadaniem wiatraka jest rownomierne rozprowadzenie cieplego powietrza, a co za tym idzie podniesc temperature w dolnej czesci (przy podlodze) pomieszczenia

i tak to wlasnie pracuje

Z tego co pisze Selius to na górze ma zimniej niż na dole.Problem tkwi raczej w wychładzaniu ścian i sufitów poddasza.Ciepłe powietrze unoszące się w ''kominie,,klatki schodowej nie równoważy tych strat,skoro jest zimniej.Instalowanie wentylatora w tym przypadku nic nie da .

popelniasz blad w swoich rozumowaniach, traktujesz wyrywkowo

sam wiatrak, ma tylko pomoc , nie jest antidotum na straty ciepla

ma za zadanie bardziej efektywne wykorzystanie cieplego powietrza ktore migruje z dolu na pietro

proces wyglada nastepujaco: cieple powietrze unosi sie do gory i tu ochladza sie stykajac sie z zimnym syfitem, zlaczeniami scian i sufitu, wszystkim co zimne

glowny problem to niudolnie wykonana izolacja

straty sa spowodowane zle wykonana izolacja

Rozumiem te procesy,Ale nie rozumiem roli wiatraka,bo skoro będzie pchał powietrze w dół jak piszesz,to siłą rzeczy zakłóci naturalną konwekcję .Skoro zakłóci naturalny przepływ ciepłego powietrza do góry to spowoduje dodatkowe obniżenie temperatury na piętrze.

to nie jest smiglo z tunelu aerodynamicznego, nie wpycha powietrza z powrotem na parter

jego zadaniem jest wymieszanie powietrza na pietrze

mniej wiary w schematy, ktorymi karmia wszyscy spece od publikacji, rzeczywistosc jest bardziej zlozona niz strzalki na rysunkach

peter4x5 - ze ogrzewac dom trzeba to kazdy glupi wie, ale dziwi mnie to ze temperatura tak spadala po jednej nocy (12h), czy wedlug Ciebie te domy trzeba ogrzewac przez cala dobe? To w czym on cieply...

Odkrylem jeszcze jedna rzecz, a mianowicie mam wsteczny ciag w kanach wentylacyjnych ;/

Z tego co juz wiem to teraz mam za bardzo szczelny dom... otworze okno i w tedy wentylacja dziala prawidlowo, czyli wciaga a nie dmucha.

Co radzicie? Okien wolal bym nie rozszczelniac bo nie po to placilem tyle za dobre okna zeby je teraz rozszczelnic...

Komin mam zakonczony kratkami, bez zadnej nasady.

Peter mozesz pokazac kratki ktore zapobiegaja ciagowi wstecznemu? Bo nigdzie nie moge ich znalezc.

Edytowane przez selius

peter4x5 - ze ogrzewac dom trzeba to kazdy glupi wie, ale dziwi mnie to ze temperatura tak spadala po jednej nocy (12h), czy wedlug Ciebie te domy trzeba ogrzewac przez cala dobe? To w czym on cieply...

Odkrylem jeszcze jedna rzecz, a mianowicie mam wsteczny ciag w kanach wentylacyjnych ;/

Z tego co juz wiem to teraz mam za bardzo szczelny dom... otworze okno i w tedy wentylacja dziala prawidlowo, czyli wciaga a nie dmucha.

Co radzicie? Okien wolal bym nie rozszczelniac bo nie po to placilem tyle za dobre okna zeby je teraz rozszczelnic...

Komin mam zakonczony kratkami, bez zadnej nasady.

Peter mozesz pokazac kratki ktore zapobiegaja ciagowi wstecznemu? Bo nigdzie nie moge ich znalezc.

nie jestem przekonany czy masz zbyt szczelny dom

to ze jest ujemny ciag moze oznaczac ze masz ujemne cisnienie wewnatrz budynku w stosunku do zewnetrznego otoczenia

przyczy moze byc wiecej niz zbyt szczelny dom

piec, wentylatory w kuchni i lazience moga powodowac takie ujemne cisnienie, a ze powietrze wedruje najlatwiejsza droga wiec dmucha przez kanaly

zbyt szczelny dom charakteryzuje sie wysokim poziiomem wilgoci, kondensacja na scianach , oknach, jesli takiej nie masz tzn. ze masz duzo przedmuchow, co tlumaczyloby szybkie wychladzanie

konstrukcja scian utrudnia przeplyw wiec najbadziej czujesz kanaly, gdzie jest maly opor

co nalezaloby zrobic to uszczelnic wszystkie niedorobki, zrobic test szczelnosci domu i dobrac zasilanie swiezego powietrza z zewnatrz z wymiennikiem, zeby bylo modnie i nowoczesnie

masz w kotlowni dodatkowy wlot dla swiezego powietrza dla pieca?

co do wychladzania , to nawet jesli nie czujesz przedmuchow nie oznacza ze ich nie ma, jesli masz nieszczelnosci w czesci zewnetrznej sciany to nastepuje wychlodzenie izolacji i masz straty poprzez osb lub gk, ktore nie sa najlepszymi izolatorami, jesli dolozysz do tego wszystkie mostki typu gwozdzie sruby, rurki itd masz to co masz - zimny dom i nie ma to nic wspolnego czy jest on z cegly czy drewna, zapytaj ilu ludzi ma zimne murowane domy

zastanawialem sie po co Ci te kanaly wentylacyjne, z doswiadczenia wiem jak duzo wysilku i doswiadczenia trzeba wlozyc zeby zrobic naprawde szczelny dom, i smie watpic zeby jakikolwiek budowniczy w Polsce wlozy taki naklad pracy w proces tworzenia naszy wymarzonych domow, pomijam energetycznych desperados (wlascicieli) ktorzy w trakcie budowy sledza kazdy otworek i lepia go be zapobiec przedmuchom

W tym, że traci MAŁO CIEPŁA, a zatem wymaga mało energii do jego ogrzania (rocznie). I mały kocioł wystarczy do utrzymania temperatury.

Niestety, zrobiłeś sobie krzywdę, nie zastanawiając się nad wentylacją.

Aby wentylacja grawitacyjna (naturalna) działała, musi być wywiew (komin) i nawiew (rozszczelnione okna, kratka w ścianie, nawiewniki okienne). Jak tego nie ma, którymś kanałem robi Ci się nawiew, zamiast wywiewu.

Tego nie ominiesz.

Rozwiązaniem jest wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła.

."Odkrylem jeszcze jedna rzecz, a mianowicie mam wsteczny ciag w kanach wentylacyjnych ;/".................

a pokaż Twoje zakończenie komina wentylacyjnego z tymi kratkami?

tam musi być na przestrza- tzn. w jednym kanale musisz mieć zamontowane 2kratki tak aby był przeciąg na przestrzał u góry,

a jak masz tylko 1kratkę do kanału to dlatego masz ciąg wsteczny (tak u nas stwierdził kominiarz...)

."Odkrylem jeszcze jedna rzecz, a mianowicie mam wsteczny ciag w kanach wentylacyjnych ;/".................

a pokaż Twoje zakończenie komina wentylacyjnego z tymi kratkami?

tam musi być na przestrza- tzn. w jednym kanale musisz mieć zamontowane 2kratki tak aby był przeciąg na przestrzał u góry,

a jak masz tylko 1kratkę do kanału to dlatego masz ciąg wsteczny (tak u nas stwierdził kominiarz...)

Zmień kominiarza strasznych bzdur Ci naopowiadał .