Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieple domy kanadyjske - czy napewno?

selius

Recommended Posts

Mam dwa kominy wentylacyjne w ktorych jest 6 kanalow jak pisalem wczesniej.

Z jednego komina w ktorym sa 4 kanaly (dwie lazienki i kotlownia) wszystko jest dobrze i ciag jest poprawny wywiewny,

ale z drugiego komina gdzie sa dwa kanaly (salon, kuchnia) dmucha do srodka ;/ i to tak dmucha ze w odleglosci 1 m od kratki czuc zimny powiew.

Tam gdzie sa 4 kanaly komin zakonczony jest 4 kratkami, ale nie wiem czy w srodku jest "przebity" na wylot

____I_________I______

=====I========I=====

==_____====____====

====(?)======(?)====

==_____====____====

====I=========I=====

_____I________I______

Tam gdzie sa 2 kanaly komin zakonczony jest 2 kratkami i napewno nie jest "przebity" na wylot.

____I_________I_____

====I=========I====

===___======___===

=================

Edytowane przez selius

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ładnie rozrysowałeś,

a co odpwiedział przeciwnik mojej teorii?

tam gdzie ten kominiarz stwierdził mi wtłaczanie powietrza do domu zamiast odbieranie, to mam podobnie jak u Ciebiie,

kanał wentylacyjny jest połączony z kanałem spalinowym,

czyli tak:

wschód

--------------------------------------

/ spalinowy bez dziury z boku /

/ /

------------------------------------

/wentylacja /

/ /

_________<<<>>>/ południe

zachód

i ja chciałam zrobić drugą dziurę(jak już musi być) tak po trójkącie-tu od strony południowej, ale powiedział kategorycznie ze NIE, że musi być dokładnie na prestrzał, i teraz treba zrobić 2nowe dziury: od południa i od północy, a tą co jest od zachodu zalepić...

albo drugie rozwiązanie wstawić jakąś rurę do poprawy ciągu.....!

a co masz na poparcie swojej tezy? a raczej A JAK BRZMI TWOJA TEZA??

bo obecnie to wierzę raczej Kominiarzowi niż TOBIE,

to co mówił ON jest logiczne,

A choćby nawet to ,że producenci kształtek wentylacyjnych ( gotowych modułów ) wykonują je w układzie w którym z jednej strony komina wychodzi jeden kanał wentylacji a z drugiej strony na tym samym poziomie inny .Więc nie ma możliwości przebicia się ( chyba ,że ktoś chce mieszać wentylację np : kuchenną z łazienkową ) . Po drugie w moim domu , w domach sąsiadów , znajomych , nigdzie czegoś takiego nie widziałem . Być może ,że można tak zrobić jeśli jest możliwość i pewnie ktoś tak ma ale nie tędy droga do poszukiwań wstecznego ciągu. Wsteczny ciąg występuje gdy zbyt mała ilość powietrza dostarczana jest do pomieszczenia tworzy się podciśnienie które wyrównywane jest przez kratki wentylacyjne . Tak więc twój kominiarz coś palną nie zastanawiając się i próbując wyjść z sytuacji po najmniejszej linii oporu . Widać mało kumaty .

To dlaczego u mnie z jednego komina ciag jest poprawny, a z drugiego wsteczny?

Parter mam prawie caly otwarty oprocz lazienki, wiatrolapu i kotlowni i jak nawet otworze drzwi np z lazienki na caly parter to mimo to z jednego komina ciag jest poprawny.

Bo po najmniejszej linii oporu ciągnie tylko z jednej . Spróbuj rozszczelnić delikatnie okno ( na mikro wentylację lub lekko uchylić ) i zobacz co się dzieje .

""Wsteczny ciąg występuje gdy zbyt mała ilość powietrza dostarczana jest do pomieszczenia tworzy się podciśnienie które wyrównywane jest przez kratki wentylacyjne ."

czyli jeśli za mało powietrza wpada przez tą kratkę wtedy robi się podciśnienie i zamiast mi odbierać z pomieszczenia wtłacza mi zimne powietrze??

a jak masz na myśli jeszcze że ma być dostarczane powietrze do domu?bo wg. mnie tylko przez te kratki?

sąsiad ma komin z cegły, i u niego widzę dziury na wylot, skoro działałoby poprawnie z dziurą to po co mu robili na przestrzał i dwie???

pokaż mi schemat lub fotkę komina systemowego który ma conajmniej 2połączone kanały i fabrycznie wycięte otwory..- ja takiego nie widziałam

na wydajnosc ventylacji komina ma polozenie strefy neutralnej, tzn.tam gdzie nastepuje wyrownanie cisnienia wenetrznego i zewnetrznego, i to jest punkt wyjscia

a na to wplywa tyle czynnikow , ze kazdy z dyskutujacych ma i nie ma racje

wszystko o czym tu mowa moze, ale nie musi zlikwidowac problem, dlatego ze srodowisko to dynamika, a my probujemy rozwiazac problem zatrzymujac caly proces, czyniac srodowisko procesem statycznym

kominiarz na swoj sposob tez ma racje, poddaje metody (proby) rozwiazania problemu, ktore moga pomoc ale nie musza

z ciekawosci zapytam, kto z Was ma w projekcie pozycje dotyczaca optymalnego rozmieszczenia kanalow i kominow z uwagi na lokalizacje domu, domek zwrocony na poludnie ma inne warunki niz domek zwrocony kominem na polnoc lub zachod, na gorce ma inne warunki niz w dolku, tam gdzie wieje wiatr od morz ma inne niz od gor

problem jest w roznicy cisnienia, kratki, wylot komina, wysokosc, ksztalt, jego umiejscowienie itd to tylko sposoby probujace ten problem rozwiazac i nie ma zlotego srodka

po zastanowieniu stwierdzam, ze moje przydlugie posty to wynik sluchania zbyt duzej ilosci bajek w dziecinstwie, teraz probuje sie zemscic na innych

Myślę,że czytałeś za dużo horrorów a nie bajek .Po twoim poście ,to albo zarzucić pomysł o budowaniu,albo zatrudnić specjalistę z co najmniej tytułem doktora.Może warto podać kilka podstawowych ,uniwersalnych zasad,pozwalających na poprawne działanie wentylacji grawitacyjnej.

Myślę,że czytałeś za dużo horrorów a nie bajek .Po twoim poście ,to albo zarzucić pomysł o budowaniu,albo zatrudnić specjalistę z co najmniej tytułem doktora.Może warto podać kilka podstawowych ,uniwersalnych zasad,pozwalających na poprawne działanie wentylacji grawitacyjnej.

wystarczy zatrudnic dobrych projektantow, a nie patalachow

Udzielasz enigmatycznych rad.Podpowiedz,jak odróżnić dobrego projektanta od patałacha,zwłaszcza inwestorowi,który nie ma pojęcia o budowaniu.Na forum ludzie chcą poznać zasady dobrego budowania.Podpowiedzi typu,że każdy dom jest inny nic nie wnoszą.Rady uniwersalne odpowiednie dla różnych warunków mają sens.Komin wentylacyjny nie jest rakietą kosmiczną i wystarczy zastosować ,,odpowiednie'' dodatki aby funkcjonował przy wiatrach zstępujących i odwrotnych.Szczelne domy i konsekwencje tej szczelności ,to nie jest tajemnica wiedza.Wystarczy sugestia jak to rozwiązać.Dla rozrzutnych rozszczelnianie okien,dla oszczędnych GWC.

Udzielasz enigmatycznych rad.Podpowiedz,jak odróżnić dobrego projektanta od patałacha,zwłaszcza inwestorowi,który nie ma pojęcia o budowaniu.Na forum ludzie chcą poznać zasady dobrego budowania.Podpowiedzi typu,że każdy dom jest inny nic nie wnoszą.Rady uniwersalne odpowiednie dla różnych warunków mają sens.Komin wentylacyjny nie jest rakietą kosmiczną i wystarczy zastosować ,,odpowiednie'' dodatki aby funkcjonował przy wiatrach zstępujących i odwrotnych.Szczelne domy i konsekwencje tej szczelności ,to nie jest tajemnica wiedza.Wystarczy sugestia jak to rozwiązać.Dla rozrzutnych rozszczelnianie okien,dla oszczędnych GWC.

wiesz jak wyglada proces budowania?

najpierw liczy sie konstrukcje (pomijam proces tworczy tworzenia bryly i rozkladu)

wiec liczysz fundamenty, sciany, instalacje itd. to co masz w projekcie, robia to ludzie z uprawnieniami, wiec powinni byc kompetentni, czyli dobrzy

a poniewaz kazda budowa ma swoje specyficzne warunki, te powinny byc wziete przez projektanta pod uwage

rzeczy o ktorych "dyskutujemy" nie powinny byc tematem dyskusji, poniewaz zostaly ujete w projekcie, i tego nalezy sie trzymac, bo teoretycznie wszystko zostalo ze soba powiazane

tzw. praca tworcza w trakcie budowy czy to przez wlascicieli, czy wykonawcow powinny byc konsultowane z projektantem, a nie rozwiazywane na forum

Ty miales prace tworcza z celuloza, inny z wentylacja, jeszcze inny z fundamentami co zakrawa na zart, bo kazda zmiana powinna byc regulowana przepisami

Twoja rada z oknami czy gwc jest fajna tylko ma jeden feler, opiera sie na cenie rozwiazania , a nie na efektywnosci

skad wiesz, jaki jest rozklad domu, bez tego nie mozesz poradzic jakie rozwiazanie bedzie optymalne

odpowiadajac na Twoje pytanie:

dobry projektant to taki ktory projektuje dobre domy, a nie buble

jestem nauczony brac odpowiedzialnosc za to co mowie, wiec zanim udziele komus konkretnych, rzezcowych rad poznaje max. dokladnie problem,stad moje wypowiedzi sa takie jakie sa poniewaz nie jestem w stanie sprawdzic prawdziwa przyczyne problemow

Autor tego tematu rozwaza wartosc termiczna domu szkieletowego, zapominajac o dziurach za obrazem, majac mnostwo nieszczelnosci, i jeszcze Bog wie co, a ktos ma dac mu rzeczowa rade? to nie dom jest winien tylko ludzie ktorzy go projektowali lub ci ktorzy go budowali

moze zapomnieli mu polaczyc rury do komina, albo zabraklo im izolacji, sadzisz ze Twoja rada okna albo gwc zalatwi jego problemy?

moja odpowiedz ze kazdy dom jest inny jest najlepsza odpowiedzia, ktora powinna zmusisc do myslenia tymi kategoriami, myslac tak przestaniemy ulegac modom, presji, "zlotym srodkom", "uniwersalnym" rozwiazaniom, a zaczniemy wymuszac na tych co pracuja dla nas przy tworzeniu domu, do konkretnych i rzeczowych odpowiedzi

peter4x5 - po pierwsze chyba przesadzasz troche z tym obrazem... Dla jasnosci w kominie zostala wycieta dziura pod kominek i zabudowana plyta gk, natomiast w plycie gk zostala wycieta dziura o srednicy 5 cm, wiec nie przesadzal bym tak, dzialalo to bardziej jak wentylacja.

Po drugie skad wiesz ze mam mnostwo nieszczelnosci? Pisalem tylko o kontaktach i wycietej dziurze w kominie.

Po trzecie kazda rada jest dobra i dla mnie wazna, po to jest forum aby pisac i pomagac a nie madrzyc sie i pisac o jakis glupich bajkach, ktore nic nie wnosza i nikogo nie interesuja...

Powiedz mi jeszcze jak rozpoznac dobrego projektanta?

Jak rozpoznac dobrze zaprojektowany dom?

Jak rozpoznac dobrego wykonawce.

Moze to sie przyda innym....

Nie wiem czym sie zajmujesz, ale domyslam sie ze budujesz domy szkieletowe i zaloze sie ze nawet najlepszy wykonawca taki jak Ty moze popelnic jakis blad lub o czyms zapomniec, a najgorsi sa tacy co zwalaja wine na innych wykonawcow nie znajac ich stylu budowy...

Edytowane przez selius

sadzisz ze gdy uszczelniles szczelinki to zlikwidowalwes nieszczelnosci w swoim domu?

sprawiles jedynie, ze nie czujesz teraz dmuchania z gniazdek, co nie znaczy ze uczyniles konstrukcje domu szczelna

co do reszty

rozmawia dwoch facetow o lowieniu tunczyka na jachcie

trzeci z nich wtraca "karpie najlepiej biora na robaka"

na co pierwszy odpowiada "ale tu nie ma karpi"

na co ten trzeci "przeciez wiem ile zlapalem karpi w tamtym roku"

,,Dobry projektant to taki który projektuje dobre domy,anie buble''. To jest odpowiedż na pytanie,jak rozpoznać dobrego projektanta?Przypadek Seliusa ,przedmuchy z gniazdek elektrycznych.Co oznaczają? Nieszczelną wiatroizolację.Przerwanie paroizolacji przez gniazdka jedynie uwidoczniło defekt wiatroizolacji.Skutkiem tego defektu są przedmuchy z gniazdek i zimno na piętrze,bo mimo uszczelnienia gniazdek,zimno i tak hula w izolacji.Dlaczego?Bo izolacja jest położona niestarannie i wiatroizolacja również.Jak można temu zaradzić?Uszczelnić wiatroizolację i poprawić izolację.Droga poprawka? Droga,ale nie ma innego rozwiązania.Czy trzeba osobiście i odpłatnie oglądać tego typu przypadki?Nie sądzę.Przyczyna jest jedna j.w.Co do ciągu wstecznego w WG .Znasz inny sposób na opanowanie tego problemu jak nie nasada kominowa lub dopływ świeżego powietrza z zewnątrz(a tak na marginesie GWC to parę zł.)Rozumiem, że przestawianie komina w inne korzystniejsze miejsce w budynku,nie wchodzi w grę.

coulignon - nie rozumiem?

Nie wiem czy mieszkales kiedys w domu szkieletowym i nie wiem czy wiesz ze dom szkieletowy jest bardziej akustyczny niz murowany, do tego jakbym rozczelnil okna to nie mogl bym spac bo siasiad codziennie rano wali u siebie na budowie, wiec nie rozumiem podteksu?

Dodam jeszcze ze znalazlem kolejna nieszczelnosc, a dokladnie doszedlem z kadzidelkiem na pietro a tam do anenostatow z ktorych poprowadzone jest DGP od kominka, oczywiscie ktorego jeszcze nie ma.

Wszystko przez ten nieszczesny kominek :)

Teraz jest o niebo lepiej, temperatura spada o 4 stopnie przez 10 godzin niepalenia przy tem zew -20 C wiec chyba nie jest zle? I chyba tak powinno byc w tych domach z tego co czytam.

Mieszkalem cale zycie w domu murowanym gdzie sie tak nie wychladzal i na poczatku bylo to dla mnie dziwne.

Teraz jedynie mam problem z tym ciagiem wstecznym z jednego komina ;/

Pozdrawiam

Dodam jeszcze ze znalazlem kolejna nieszczelnosc, a dokladnie doszedlem z kadzidelkiem na pietro a tam do anenostatow z ktorych poprowadzone jest DGP od kominka, oczywiscie ktorego jeszcze nie ma.

Wszystko przez ten nieszczesny kominek :)

Teraz jest o niebo lepiej, temperatura spada o 4 stopnie przez 10 godzin niepalenia przy tem zew -20 C wiec chyba nie jest zle? I chyba tak powinno byc w tych domach z tego co czytam.

Mieszkalem cale zycie w domu murowanym gdzie sie tak nie wychladzal i na poczatku bylo to dla mnie dziwne.

Teraz jedynie mam problem z tym ciagiem wstecznym z jednego komina ;/

Pozdrawiam

to teraz wiesz ile tracisz na zwykłej grawitacyjnej wentylacji

coulignon - nie rozumiem?

Nie wiem czy mieszkales kiedys w domu szkieletowym i nie wiem czy wiesz ze dom szkieletowy jest bardziej akustyczny niz murowany, do tego jakbym rozczelnil okna to nie mogl bym spac bo siasiad codziennie rano wali u siebie na budowie, wiec nie rozumiem podteksu?

Nie ma podtekstu. Technologia budowy ścian nie ma znaczenia. Decydując się na wentylację grawitacyjną zgadzasz się na to zeby okna za milion kruzejros były nieszczelne. Nawiewniki, wycięte uszczelki czy dziury zrobione wiertarką - obojetnie jak aby dziura. Komin zakończony kratką to jest pół sytsemu wentylacyjnego. Drugie pół to nieszczelniości którymi napływa powietrze. Skoro masz ciag wsteczny to oznacza że to drugie pół systemu udało się już skutecznie popsuć. Jak będziesz psuł dalej to niestety czekają Cię inne nispodzianki w postaci zawilgocenia przegród, pleśni itp.

A że się wychładza? Tak działa wentylacja grawitacyjna. Chcesz się pozbyć tych niedogodności? Załóż mechaniczną.