marcinkorycki16 01.10.2013 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 koler jest dosyć szczelny, zawsze możesz dać dwa nad i pod płytą, na pewno uszczelni z wełną przy kominku raczej bym nie ryzykował Dzięki za wyczerpującą odpowiedz wiec zrobie tak jak radzisz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 09.10.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Widzę, że temat prawie zamknięty, a ja mam do tego dwie wątpliwości.1. Czy robić półkę izolującą? Mój doradca proponował, żeby raczej zostawić otwartą przestrzeń. Tak , żeby czopuch nie dochodził do stropu, będzie lepsza cyrkulacja powietrza na całe pomieszczenie.2. Wyprowadzenie rurą dymną z kominka wprost do komina, jeżeli chodzi o szybkość daje szybki zysk. Ale od razu gorące powietrze ogrzewa tylko komin, a reszta idzie na straty. Chyba , że chcemy występować w konkurencji z Tym co grzeje od góry.Sprawność grzewcza kominka tym bardziej zyskuje, im dłuższa jest droga między kominkiem a kominem. Po co by wymyślano wszystkie systemy akumulacyjne, że o piecach kaflowych nie wspomnę.Jednak ciepło pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Sprawność grzewcza kominka tym bardziej zyskuje, im dłuższa jest droga między kominkiem a kominem. Po co by wymyślano wszystkie systemy akumulacyjne, że o piecach kaflowych nie wspomnę. Jednak ciepło pozdrawiam, ciekawa dygresja... ja tam bym nie mieszał kominków z piecami ponieważ droga między paleniskiem a kominem w obu przypadkach będzie inna czy kominek zyskuje na sprawności kiedy będzie miał dłuższy czopuch? osobiście szczerze wątpię czy piec będzie sprawniejszy? z pewnością, ale tylko w uzasadnionych przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.10.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) Witam.Ha ... to ciekawy temat. I mogący wprowadzić w błędny tok myślenia ...Sprawność zależy w głównej mierze od paleniska i jakości przebiegającego w nim procesu spalania.Dwa przykłady i porównania.W przypadku pieców - dajmy do porównania popularny pieckaflowy z małym i płaskim paleniskiem, jednokanałowy wielozwrotny, o łącznej długości kanałów powiedzmy ok. 6 metrów pomiędzy paleniskiem a wlotem do komina ... z drugiej strony weźmy piec komorowo-opadowy (contraflow) lub piec bezkanałowy o konstrukcji dzwonu (bell lub double-bell).Pierwszy ma sprawność rzędu 50 - 60 % sprawności tych drugich ... ale już niby podobne, współczesne zduńskie palenisko piecowe podłączone do 6-9 metrowych "węży" kanałów i mas akumulacyjnych to także sprawność sięgająca sprawności pieców gazowych z zamkniętą komorą spalania i automatyką sterującą przebiegiem procesu spalania się w nich gazu (ok. 90 %).Wkłady ... na jednym biegunie może być potężne palenisko o szerokości przeszklenia metr lub więcej a z drugiej malutkie - o przeszkleniu formatu A4 i w kształcie prostopadłościanu, bez żadnego niemal czopucha, potrafiące wytworzyć temperaturę większą niż 1000 stopni C z drewna ... Pozdrawiam. Edytowane 9 Października 2013 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 10.10.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Prawdopodobnie nie wyraziłem się jasno w swoim wpisie. Przepraszam.Moją myśla przewodnią było wskazanie na uzyskanie większej ilości ciepła ze spalanego drzewa w kominku (takiej samej ilości). A wydłużenie drogi przejścia dymu daje taką możliwość. Ciepło pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts