Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poszukuję fajnego wkładu z możliwością podpięcia DGP

Yorey

Recommended Posts

i rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Idea jest taka, żeby kominek był ładny, raczej szeroki, szyba się nie brudziła, etc. Znalazłem na alledrogo takie coś: http://allegro.pl/900mm-gratisy-kominek-powietrzny-piec-kominki-i2064579596.html

Co myślicie?

Dodam, że do DGP chcę wykorzystać instalację nadmuchową, która idzie bezpośrednio pod podłogą, na której będzie stał kominek.

Zobacz nasz nowy model RomotopKV 025LN .. Podwójna szyba w tym jedna niskoemisyjna ,powietrze do spalania 100% z poza domu ,korpus ze stali COR-TEN , palenisko wyłożone szamotem . http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-dynamic/kv-025ln-01-wklad-kominkowy-plaski-szeroki

Mamy do niego fajne ramy poszerzające optycznie .

i rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Idea jest taka, żeby kominek był ładny, raczej szeroki, szyba się nie brudziła, etc. Znalazłem na alledrogo takie coś: http://allegro.pl/900mm-gratisy-kominek-powietrzny-piec-kominki-i2064579596.html

Co myślicie?

Dodam, że do DGP chcę wykorzystać instalację nadmuchową, która idzie bezpośrednio pod podłogą, na której będzie stał kominek.

Jesli Ci się nie spieszy, będzie więcej wiadomo za jakiś miesiąc. Wkład

jedzie już do Łazisk i jak tylko zwolni się miejsce po Pamie - popalimy :)...

Równolegle kończę palenie w Novej i z pewnymi opóźnieniami, podłączę

podobnej klasy piecyk Olsberg, z krążkami Ortnera..

Jeżeli postawisz kominek na tle drewnianej ściany i tylko ją wyizolujesz to pamiętaj że tel.alarmowy to 112.Trzeba najpierw postawić sciankę 10 cm. grubości ją wyizolować . Między ścianami zapewnić przepływ powietrza.

Wszystko się zgadza oprócz 112 :p Tam lepiej nie dzwonić ... 998 , 997... + lokalny zakład pogrzebowy :(

no tak, nie ma to jak człowieka zdławić strachem i groźbą.....;) OK, jeśli Wasze opinie mają cokolwiek wspólnego z faktami, to będę musiał wykonać niewielką modyfikację jednej ściany;)

Ale... skoro już jesteśmy przy fizyce ciała stałego w tym szczególnym aspekcie jego zachowania w temperaturze - jak to jest z kominem? Komin mam systemowy jakieś Presto, czy coś takiego - ma toto rurę kamionkową o średnicy 200mm, obłożoną kształtkami z wełny mineralnej, całość znajduje się w gustownych pustakach - pytanie jest następujące - jeśli rura od kominka będzie wchodziła w ów komin gdzieś na wysokości powiedzmy 220cm, to jaką tam temperaturę będą miały spaliny przy mocno hajcującym się powiedzmy 15kW-atowcu? Pytanie, rzecz jasna nie jest bez kozery, mianowicie jakieś 50-60mm za kominem stoi szkielet drzewniany.

Tak dokładniej to jeśli 10 cm ścianka i potem izolacja (min 10 cm),

wentylacja miedzy ścianami jest niepotrzebna. Każde odstępstwo

to konieczność konsultacji z fachowcem (najpierw go znajdź ! :)).

Wentylowane ścianki mogą być nawet o połowę cieńsze. To jest

teoria. Do tego trzeba jeszcze mieć doświadczenie i praktykę, by

uniknąć katastrofy w wypadku nieuwzględnienia "niuansów".

"Mędrców" :), którym się wydaje, że wystarczy podpatrzyć, przeczytać,

nie brakuje w żadnej dziedzinie życia. W ostatnim MURATORZE jest

instrukcja jak krok po kroku wybudować kominek samemu. Ten sam

autor, ta sama technologia, i te same błędy co 10 lat temu w tej

samej gazecie.

no tak, nie ma to jak człowieka zdławić strachem i groźbą.....;) OK, jeśli Wasze opinie mają cokolwiek wspólnego z faktami, to będę musiał wykonać niewielką modyfikację jednej ściany;)

Ale... skoro już jesteśmy przy fizyce ciała stałego w tym szczególnym aspekcie jego zachowania w temperaturze - jak to jest z kominem? Komin mam systemowy jakieś Presto, czy coś takiego - ma toto rurę kamionkową o średnicy 200mm, obłożoną kształtkami z wełny mineralnej, całość znajduje się w gustownych pustakach - pytanie jest następujące - jeśli rura od kominka będzie wchodziła w ów komin gdzieś na wysokości powiedzmy 220cm, to jaką tam temperaturę będą miały spaliny przy mocno hajcującym się powiedzmy 15kW-atowcu? Pytanie, rzecz jasna nie jest bez kozery, mianowicie jakieś 50-60mm za kominem stoi szkielet drzewniany.

http://blog.kominki-batura.pl/?p=63

o żeby Cię......!;) Przeczytałem! I dalej jestem głupi jak byłem, ale zmierzę dzisiaj grubość mojej kamionki!

Jakkolwiek zastanawiam się ile temperatury z tych powiedzmy 1000 stopni, jaką osiągnę w "skrzynce" zginie na rurce "wydechowej", a jeszcze przed kominem? Ew. czy istnieje jakaś mądra metoda "chłodzenia" onej (bez PW)?

Ochrona komina (systemowe cudo ) to jedno. Ochrona konstrukcji drewnianej

to drugie. Jedno i drugie ma wpływ na Twoje bezpieczeństwo. A jak wykorkujesz(:D)

to Twoich wnuków, bo takie "wynalazki" mogą dać znać o sobie dopiero po pewnym

czasie.

"PANIE BAJKI PAN OPOWIADASZ O TYCH ZAGROŻENIACH ! DWA LATA JUŻ

HAJCUJEMY I NIC SIĘ NIE DZIEJE ". Takie teksty kiedyś podnosiły mi trochę

poziom adrenaliny, teraz mówię tylko : pożyjemy zobaczymy.

Wklej jakiś projekt, pomysła.

o żeby Cię......!;) Przeczytałem! I dalej jestem głupi jak byłem, ale zmierzę dzisiaj grubość mojej kamionki!

Jakkolwiek zastanawiam się ile temperatury z tych powiedzmy 1000 stopni, jaką osiągnę w "skrzynce" zginie na rurce "wydechowej", a jeszcze przed kominem? Ew. czy istnieje jakaś mądra metoda "chłodzenia" onej (bez PW)?

nic nie musisz mierzyć - 2 cm (2,5)

faktycznie - jakieś 2cm kamionki, dookoła tego jakieś 2,8cm wełny.

A ścianę chyba w ogóle wywalę i rolę ściany przejmie bok obudowy kominka. Acz pociąga to za sobą jedną mizerną konsekwencję: lepszy będzie wkład narożny, znaczy taki z dwoma szybami umieszczonymi pod kątem prostym..... Przy okazji great byłby taki z podnoszoną szybą, a to już, przypuszczam, jakiś majątek będzie, prawda....:(

Radźcie coś, Mędrcy!