Yorey 31.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 i rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Idea jest taka, żeby kominek był ładny, raczej szeroki, szyba się nie brudziła, etc. Znalazłem na alledrogo takie coś: http://allegro.pl/900mm-gratisy-kominek-powietrzny-piec-kominki-i2064579596.html Co myślicie? Dodam, że do DGP chcę wykorzystać instalację nadmuchową, która idzie bezpośrednio pod podłogą, na której będzie stał kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 03.02.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zobacz nasz nowy model RomotopKV 025LN .. Podwójna szyba w tym jedna niskoemisyjna ,powietrze do spalania 100% z poza domu ,korpus ze stali COR-TEN , palenisko wyłożone szamotem . http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-dynamic/kv-025ln-01-wklad-kominkowy-plaski-szerokiMamy do niego fajne ramy poszerzające optycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 03.02.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 zerknij na wkłady kominkowe maxflam,są z grubego żeliwa,mają przyłącze świeżego powietrza ,są wytrzymałe i dobrze sie w nich pali,no i nie są drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 i rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Idea jest taka, żeby kominek był ładny, raczej szeroki, szyba się nie brudziła, etc. Znalazłem na alledrogo takie coś: http://allegro.pl/900mm-gratisy-kominek-powietrzny-piec-kominki-i2064579596.html Co myślicie? Dodam, że do DGP chcę wykorzystać instalację nadmuchową, która idzie bezpośrednio pod podłogą, na której będzie stał kominek. Jesli Ci się nie spieszy, będzie więcej wiadomo za jakiś miesiąc. Wkład jedzie już do Łazisk i jak tylko zwolni się miejsce po Pamie - popalimy ... Równolegle kończę palenie w Novej i z pewnymi opóźnieniami, podłączę podobnej klasy piecyk Olsberg, z krążkami Ortnera.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Równolegle kończę palenie w Novej i z pewnymi opóźnieniami, podłączę podobnej klasy piecyk Olsberg, z krążkami Ortnera.. No powoli... a kolejka nie obowiązuje? Co z krążkami oWo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 03.02.2012 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 przy okazji, Mędrcy, zeznajcie jak jest - czy za kominkiem mogę mieć drzewnianą ścianę? Ew. czym ją wyizolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom12 03.02.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jeżeli postawisz kominek na tle drewnianej ściany i tylko ją wyizolujesz to pamiętaj że tel.alarmowy to 112.Trzeba najpierw postawić sciankę 10 cm. grubości ją wyizolować . Między ścianami zapewnić przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.02.2012 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 No powoli... a kolejka nie obowiązuje? Co z krążkami oWo? Obowiązuje..ale najwyraźniej za mało zapłaciłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.02.2012 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jeżeli postawisz kominek na tle drewnianej ściany i tylko ją wyizolujesz to pamiętaj że tel.alarmowy to 112.Trzeba najpierw postawić sciankę 10 cm. grubości ją wyizolować . Między ścianami zapewnić przepływ powietrza. Wszystko się zgadza oprócz 112 Tam lepiej nie dzwonić ... 998 , 997... + lokalny zakład pogrzebowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.02.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no tak, nie ma to jak człowieka zdławić strachem i groźbą..... OK, jeśli Wasze opinie mają cokolwiek wspólnego z faktami, to będę musiał wykonać niewielką modyfikację jednej ściany;) Ale... skoro już jesteśmy przy fizyce ciała stałego w tym szczególnym aspekcie jego zachowania w temperaturze - jak to jest z kominem? Komin mam systemowy jakieś Presto, czy coś takiego - ma toto rurę kamionkową o średnicy 200mm, obłożoną kształtkami z wełny mineralnej, całość znajduje się w gustownych pustakach - pytanie jest następujące - jeśli rura od kominka będzie wchodziła w ów komin gdzieś na wysokości powiedzmy 220cm, to jaką tam temperaturę będą miały spaliny przy mocno hajcującym się powiedzmy 15kW-atowcu? Pytanie, rzecz jasna nie jest bez kozery, mianowicie jakieś 50-60mm za kominem stoi szkielet drzewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.02.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Tak dokładniej to jeśli 10 cm ścianka i potem izolacja (min 10 cm), wentylacja miedzy ścianami jest niepotrzebna. Każde odstępstwo to konieczność konsultacji z fachowcem (najpierw go znajdź ! ). Wentylowane ścianki mogą być nawet o połowę cieńsze. To jest teoria. Do tego trzeba jeszcze mieć doświadczenie i praktykę, by uniknąć katastrofy w wypadku nieuwzględnienia "niuansów". "Mędrców" , którym się wydaje, że wystarczy podpatrzyć, przeczytać, nie brakuje w żadnej dziedzinie życia. W ostatnim MURATORZE jest instrukcja jak krok po kroku wybudować kominek samemu. Ten sam autor, ta sama technologia, i te same błędy co 10 lat temu w tej samej gazecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.02.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no tak, nie ma to jak człowieka zdławić strachem i groźbą..... OK, jeśli Wasze opinie mają cokolwiek wspólnego z faktami, to będę musiał wykonać niewielką modyfikację jednej ściany;) Ale... skoro już jesteśmy przy fizyce ciała stałego w tym szczególnym aspekcie jego zachowania w temperaturze - jak to jest z kominem? Komin mam systemowy jakieś Presto, czy coś takiego - ma toto rurę kamionkową o średnicy 200mm, obłożoną kształtkami z wełny mineralnej, całość znajduje się w gustownych pustakach - pytanie jest następujące - jeśli rura od kominka będzie wchodziła w ów komin gdzieś na wysokości powiedzmy 220cm, to jaką tam temperaturę będą miały spaliny przy mocno hajcującym się powiedzmy 15kW-atowcu? Pytanie, rzecz jasna nie jest bez kozery, mianowicie jakieś 50-60mm za kominem stoi szkielet drzewniany. http://blog.kominki-batura.pl/?p=63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.02.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 http://blog.kominki-batura.pl/?p=63 o żeby Cię......! Przeczytałem! I dalej jestem głupi jak byłem, ale zmierzę dzisiaj grubość mojej kamionki! Jakkolwiek zastanawiam się ile temperatury z tych powiedzmy 1000 stopni, jaką osiągnę w "skrzynce" zginie na rurce "wydechowej", a jeszcze przed kominem? Ew. czy istnieje jakaś mądra metoda "chłodzenia" onej (bez PW)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.02.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ochrona komina (systemowe cudo ) to jedno. Ochrona konstrukcji drewnianej to drugie. Jedno i drugie ma wpływ na Twoje bezpieczeństwo. A jak wykorkujesz() to Twoich wnuków, bo takie "wynalazki" mogą dać znać o sobie dopiero po pewnym czasie. "PANIE BAJKI PAN OPOWIADASZ O TYCH ZAGROŻENIACH ! DWA LATA JUŻ HAJCUJEMY I NIC SIĘ NIE DZIEJE ". Takie teksty kiedyś podnosiły mi trochę poziom adrenaliny, teraz mówię tylko : pożyjemy zobaczymy. Wklej jakiś projekt, pomysła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 o żeby Cię......! Przeczytałem! I dalej jestem głupi jak byłem, ale zmierzę dzisiaj grubość mojej kamionki! Jakkolwiek zastanawiam się ile temperatury z tych powiedzmy 1000 stopni, jaką osiągnę w "skrzynce" zginie na rurce "wydechowej", a jeszcze przed kominem? Ew. czy istnieje jakaś mądra metoda "chłodzenia" onej (bez PW)? nic nie musisz mierzyć - 2 cm (2,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.02.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 faktycznie - jakieś 2cm kamionki, dookoła tego jakieś 2,8cm wełny. A ścianę chyba w ogóle wywalę i rolę ściany przejmie bok obudowy kominka. Acz pociąga to za sobą jedną mizerną konsekwencję: lepszy będzie wkład narożny, znaczy taki z dwoma szybami umieszczonymi pod kątem prostym..... Przy okazji great byłby taki z podnoszoną szybą, a to już, przypuszczam, jakiś majątek będzie, prawda.... Radźcie coś, Mędrcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Narożny podnoszony http://www.kale-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic002.htm Kominek narożny , szyba podnoszona http://www.kafle-kominki.pl/kominek_sadyba.htm , zwróć uwagę na to na jakiej wysokości nad wkładem musi być półka gdy szyba jest podnoszona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Obowiązuje..ale najwyraźniej za mało zapłaciłeś No Wiesz co Mistrzu, na forum publicznym o pieniądzach? Przecież to wręcz jest niestosowne, mi nawet do głowy nie przyszła taka myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts