Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Jestem przed wyborem pieca na pellet a mam małą kotłownię więc zostało mi do wyboru pomiędzy Kostrzewa Mini Bio 10-20 kw ewentualnie kocioł firmy Greń na Pellet i tu moje pytanie czy ktoś taki kocioł posiada i użytkuje jak się sprawuje ile spala i czy faktycznie jest full automat tzn sam się czyści itd. Wstępnie wybrałem piecyk tej firmy 15 kw dla domku 140 m2 +cwu domek dobrze ocieplony. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

• 1 year później...
Ja mam EG Grenia. Na razie jakoś chodzi, ale są problemy z ustawieniami. Urządzenie jest w każdym razie nieźle pomyślane. Kupiłem pellet z domieszką kory i raz na tydzień palnik wymaga usunięcia szlaki, ale nie sprawia to specjalnego problemu. Mnogość ustawień powoduje dłuższe dochodzenie do optymalnych wartości. Zużycie pelletu wygląda na dość umiarkowane.

Witaj Encontros. Interesuję się piecami na pellet bo za rok będę chciał uciec z bloku do własnego małego domku i myślę o ogrzewaniu peletem, może też pół na pół z owsem i czasami coś drewana dorzucić żeby było taniej w ogólnym rozrachunku. Dlatego mam parę pytań o kocioł eg-pallet mini (bo o ile pamiętem to w innym wątku pisałeś że masz eg-pellet mini a nie ten dużo droższy eg-pellet ?).

1. Ile pelletu spaliłeś już tej zimy (napisz też którego zacząłeś sezon grzewczy i jak dużą powierzchnie ogrzewasz i jak ocieploną) ?

2. Jaki spalasz pellet i czy jest różnica w spalaniu gorszej jakości pelletu i tzw markowego pelletu typu berlinek, lava i eko coś tam zapomniałem dokładnej nazwy ? Innymi słowy jak reaguję palnik na tani pellet a jak na droższy ?

3. Rozumiem że kocioł eg-pellet mini jest w sprzedaży już w komplecie z zasobnikiem i systemem podawania pelletu do palnika. Czy miałeś już jakieś awarię lub problemy z działaniem podawania pelletu ?

4. Jak głośno pracuję ten kocioł ? Czytałem opinię że mini bio pracuję dość głośno ( podawanie pelletu i jak wpada na palnik), więc zastanawiam się czy bardzo hałasuję to w eg-pellet mini?

5. Czy wiesz może czy eg-pellet mini 16kw i ten droższy eg-pellet 10 kw mają ten sam typ palnika , o tym samym zakresie mocy ( podobno kostrzewa daje palnik platinum bio o tym samym zakresie do mini bio 10 kw i do innych modeli na przykład opisanych 16 kw i zastanawiam się czy tu jest podobnie) ? Pytam bo dla mnie kocioł 10 kw będzie wystarczający a eg-pellet mini ma 16 kw i tu mam wątpliwość bo taka moc mi nie będzie potrzebna, natomiast eg-pellet 10 kw za około 14 tyś zł na pewno nie kupie bo mam limit max 9 tyś za kocioł. Kostrzewa ma compact bio 10 kw i mini bio 10 kw a eg-pellet mini nie ma 10 kw tylko zaczyna się aż og 16 kw mocy.

6. Czy jest możliwość wyboru żeby kocioł pracował na np 20 proc mocy i czy wtedy dopala pellet dobrze ?

7. Czy jest jakaś choć by teoretyczna możliwość palenia pół na pół pellet z owsem ?

8. Czy dorzucasz drewno jak się pali pellet i drewno się samo rozpala z płomienia z palnika i dopala do końca ?

No i na kociec najważniejsze. Czy mógł byś nagrać minutowy filmik telefonem i dać na you tube żeby można było zobaczyć i usłyszeć jak eg-pellet mini pracuję ? Lekko go uchylić żeby było widać płomień i to najlepiej jak będzie pracował na 20 lub 30 procent mocy a później na większej mocy np 50 proc ? Tylko nie dawaj żadnego podkładu muzycznego żeby było słychać jak pracuję całość.

• 2 months później...

Mam już prawie pół roku EG 15 KW. Jest nieźle. Nie wiem jak z jakością paliwa, bo kupiłem "normalne" z certyfikatem DIN plus i nic się nie dzieje.

Ważne, że coraz lepiej wypala pellety i jest znacznie mniej popiołu jak na początku. Zauważyłem, że ilość pelletu zużywanego do ogrzewania ciepłej wody w znacznym stopniu wpływa na ogólne zużycie. Tej zimy to wychodzi w przybliżeniu 2 worki na dobę.

Dzień dobry

Radzę Ci kup Szanowny Kolego ten droższy. Praktycznie jest bezobsługowy. O żadnym drewnie nie ma mowy. Jak się go dobrze ustawi, to możesz o nim

myśleć raz na 3-5 dni. Kocioł ma 3 rodzaje pojemników, Radzę ten przynajmniej 300 litrowy. Mój chodzi dość cicho, ale w pewnej firmie stoi 60 KW i jest podobno głośny. W moim słychać i to nawet słabo w ciągu nocy automatyczne czyszczenie. W kilku workach chyba musiały być pellety z korą, bo zrobiła się szlaka, ale łatwo ja usunąłem. Te "procenty mocy" to dmuchawa. Prawie nie słychać różnicy. Musiałbym tu dużo pisać o ustawieniach, ale bez wglądu do ustawień i widoku wyświetlacza nic to nie da. W każdym razie lepiej nie puszczać go na "ręcznym". Gdybyś miał kocioł, to mogę Ci na własnych spostrzeżeniach zasugerować wybór "krzywych". Oczywiście nie próbuj go eksploatować bez wkładu do komina i to o odpowiedniej średnicy np. 15. Nie da się nic nagrać uchylając, bo trzeba by wyjąć szufladę, która zasłania palnik.

Pozdrowienia

Jeszcze jedna ważna informacja na temat montażu, bo pytał mnie o to w mailu jeden z Kolegów. Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć i B. Uważam po paru miesiącach, że montaż bez sprzęgła i siłownika na zaworze trójdrogowym mija się z celem. Kocioł reguluje automatycznie stopień otwarcia zaworu, co daje niesamowite oszczędności. Podobnie konieczny jest bojler odpowiednio duży z długą wężownicą. Dogrzewa wodę użytkową błyskawicznie, tak, że chyba zostawię go na lato, zresztą ma taką funkcję "lato".

• 11 months później...
To już praktycznie druga zima z EG Greniem 15. Na razie wypalił 3 tony peletu od października. Nawet gdyby zrobiło się nagle niebywale zimno do kwietnia, to nie wygląda na to, aby zużycie przekroczyło dodatkowo 1 tonę. Jak dotąd chodzi bezawaryjnie.

Czy mógłbyś napisać parę słów o domku który ogrzewasz? Ile m2, jakie ocieplenie itp..

Jestem przed zakupem kotła i biorę pod uwagę grenia. Każda informacja i rada jest dla mnie cenna :)

• 2 weeks później...
Napisz ile zapalarek wymieniłeś :)

Sąsiad ma Grenia i zapalarka pada co kilka miesięcy...

Też mam EG Pellet 15kW, też miałem problemy z zapalarką (3x wymiana), tylko w sezonie letnim.

Problem rozwiązałem z pomocą infolinii Pelletmontu - powiedzieli co zmienić w ustawieniach i od tego czasu spokój.

Generalnie kocioł jest rewelacyjny i polecam go, kontakt z firmą Greń też na plus. Minus za to że ich serwis nie był w stanie naprawić problemu.

Też mam EG Pellet 15kW, też miałem problemy z zapalarką (3x wymiana), tylko w sezonie letnim.

Problem rozwiązałem z pomocą infolinii Pelletmontu - powiedzieli co zmienić w ustawieniach i od tego czasu spokój.

Generalnie kocioł jest rewelacyjny i polecam go, kontakt z firmą Greń też na plus. Minus za to że ich serwis nie był w stanie naprawić problemu.

Napisz proszę coś o zużyciu ;)

• 1 month później...
  • 6 months później...
Witam. Może to już za późno na odpowiedź do pytania z 13 kwietnia, ale mogę śmiało polecić 15 kW do 140 m2, Kocioł naprawdę spełnia oczekiwania. Obawiałem się większych problemów. Taki bufor 500-800 l też obsłuży, tylko nie wiem po co jest potrzebny. Trzeba by przeciez piec rozpalać codziennie na kilka godzin, co nie wiem, czy wyjdzie mu na zdrowie. Piec ma dużą bezwładnośc cieplną i nie chodzi tak jak kocioł gazowy, czy olejowy. Trzeba to dokłądnie przemysleć, bo takiego układu tego kotła z buforem sobie nie wyobrażam.

• 2 months później...

Witam wszystkich znawców pieców na pellet.

Chciałbym poprosić wszystkich o pomoc.

Posiadam EG PELLET 15KW., który jest podłączony do komina fi200 z regulatorem ciągu komina.

Od kilkudziesięciu dni ja i serwis borykamy się z prawidłowym uruchomieniem pieca.

Problem polega na tym, że piec osiągnąwszy zadaną temperaturę nie potrafi w dłuższej perspektywie modulować.

Po kilku minutach modulacji włącza się alarm ( brak ognia/opału ) i piec przestaje pracować.

Diagnoz ze strony serwisu było kilka między innymi

1) zły ciąg komina ( zainstalowany regulator)

2) zły pellet ( sprawdzony na innym piecu jest ok.)

3) ustawienia pieca na kilkanaście sposobów i każdy kończy się tak samo.

4) zły sterownik (estyma slim ) sterownik wymieniony i problem jak był tak i jest.

poniżej link do wykresu z pracy kotła

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13OGVKMk9oUzkzLVE/view?usp=sharing

wszystkie zdjęcie w jednym

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13MEdWMzFrcHhNSWs/view?usp=sharing

każde zdjęcie oddzielnie

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13elJ5aVZ2blJwMDA/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13YXZNeVFvQVJZNUU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13YkVvSlJsRmFtZHM/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13SFFWTTJhZ1UzNVU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13VEVsR2ROcUd0RXc/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13cEpUR252RHV2Y3M/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13QkFVU0dvTUVYWUE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13Vm1NQ2V1aHVYUTA/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B9GX2ZetbU13cUR4ci1JRzlobHc/view?usp=sharing

Zaznaczę, że używam pelletu z trocin dębu renomowanej firmy.

Z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam

Dziekan

• 1 year później...
Witam . Wiem ze temat byl rok temu ale przedstawie moj problem ktory mialem z kotlem.Jestem rowniez nowym uzytkownikiem kotla eg green pellet 15. Kociol po dwoch miesiacach uzytkowania rowniez zaczął sprawiac problemy objawiajac sie alarmami brak ognia/opalu. Opal oczywiscie byl i to renomowanej firmy. Po kilkunastu telefonicznych rozmowach z serwisem i ustawieniami korygowanymi przez nich nic nie zmienilismy. W koncu proszono mnie abym wezwal ze swojego wojewodztwa Serwisanta aby przyjechal do mnie i zdiagnozował co jest problemem. Serwisant spedzil u mnie okolo 3 godzin , jak na zlosc przez te 3 godziny bylo dobrze. Po odjechaniu serwisanta po okolo 5 minutach znow alarm brak ognia opalu. Serwisant wrocil do mnie i wtedy okazalo sie ze czujnik spalin szaleje tzn. jest uszkodzony i pokzuje wartosc 0 lub 250-300 stopni.I to okazalo sie problemem . Niestety nie mialem czasu czekac jak serwisant porzyjedzie z wymienionym czujnikiem za kilka dni i postanowilem sam pojechac do producenta i owy czujnik wymienic. I od tego czasu tzn,. kolo 2 miesięcy piec dziala bezproblemowo.

Witam

W mojej sytuacji było podobnie oprócz tego serwisant wymienił połowę elektroniki i piec pracuje tak jak powinien.

Tak na marginesie jakie macie spalanie w okresie zimowym ?

Mój dom 240m2,

- rekuperacja,

- 20 cm wełny elewacyjnej,

- 3 szybowe okna,

zasobnik na CWU 270 l

Moje spalanie ok. 27 kg na dobę