Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spartolona rekuperacja?

Recommended Posts

Ostatnio firma wykonała mi „orurowanie” pod rekuperację, to co mnie dziwi to, że rury które mają wyciągać „zużyte” powietrze z pomieszczeń są na stryszku nie ocieplone (goła blaszana rura). Tak na proste myślenie to powietrze to jest wykorzystywane do ogrzania powietrza zaciąganego z dworu w rekup. Wniosek im cieplejsze tym lepiej, a lecąc sobie gołą blaszaną rurą na stryszku, gdzie jak wiadomo jest zimno, niepotrzebnie się schładza. Jednym słowem instalacja rekuperacji jest źle wykonana. :( Czy mam rację? :(

tylko ciekawe jak zrobili tę cześć instalacji, która jest zakryta, schowana, niewidoczna, niedostępna, skoro to co na wierzchu i pod nosem jest spartolone... ale o tym chyba przekonasz sie dopiero jak odpalisz (chyba , ze to działająca juz instalacja) jakiś pomiar temperatur w domu i na wejściu do reku, zobaczysz jak jest strata na tym odcinku

Na ten moment instalacja to same rurki nic nie można sprawdzić.

Fakt może tam być to różnie zrobione, ale generalnie oprócz tej oczywistości reszta wygląda na dobra robotę

Okaże się w praniu edde obyś nie był złym prorokiem :)

;) no obym

chociaż, wiesz, człowiek po doświadczeniach budowlanych to jakiś taki z natury podejrzliwy i nieufny w fachowców sie robi ;)

Spoko dam sobie radę ale dzięki za pomoc :)

Chociaż kiedyś robiłem w starej kamienicy na poddaszu dwupoziomowe mieszkanie jakieś 120m2 i instalacja do reku była cała w ocynku na uszczelkach i wszystko szło po wierzchu pod sufitem jako elementy ozdobny:)

Nawet to fajnie wyglądało w połączeniu ze stalą, szkłem i cegłami bez tynku - takim czerwonymi poniemieckimi i do tego dużo drewna :)