Rafal111 01.02.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Drugi sezon grzewczy i znowu mi sie codzienie zapowietrzają grzejniki. Biegam ze śrubokrętem i odpowietrzam. Co może byc przyczyną? Gdyby była nieszczelność to przecież gdzies by sie woda lała?A może że są zakręcane przy wietrzeniu? ale chyba wszyscy tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxd 01.02.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Mam ten sam problem na 10 piętrze w bloku, odpowietrzac musze co 2-3 dni. Spółdzielnia twierdzi, że tak się dzieje "po spuszczeniu wody z instalacji CO w celu usunięcia niesprawności działalnia grzejników" i że jedyny sposób to odpowietrzanie. Dziwne tłumaczenie bo kaloryfery nie psują się codziennie by spuszczać wode z całego pionu. Moim zdaniem problem jest po stonie ciecia, który ustawił zbyt niskie ciśnienie - jak myślicie? Czy jest jakiś sposób żeby przycisnąć spółdzielnię? Nadzór budowlany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.02.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 jakie grzejniki i jaki materiały w instalacji (czy miedź ,czy aluminium)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.02.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 szczegóły instalacji podajcie to o co pyta Hydraulik_ bo inaczej to by tu trzeba książkę napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 02.02.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Wodór.Wewnątrz instalacji następuje elektroliza wody i wydziela się wodór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.02.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 wysoce prawdopodobne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 02.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Drugi sezon grzewczy i znowu mi sie codzienie zapowietrzają grzejniki. Biegam ze śrubokrętem i odpowietrzam. Co może byc przyczyną? Gdyby była nieszczelność to przecież gdzies by sie woda lała? A może że są zakręcane przy wietrzeniu? ale chyba wszyscy tak robią Jeśli masz instalacje w układzie otwartym....to: 1) zbiornik wyrównawczy jest za mały w odniesieniu do całej pojemnosci układu grzewczego i przypadku rozszerzenia sie wodu w układzie to wypycha nadmiar....a po wychłodzeniu wody w układzie woda zmniejsza swoja objetość i zaciaga spowrotem powietrze do układu CO i jesli woda spadnie poniżej pewnego poziomu mogą się grzejniki zapowitrzać.... rada: zwiekszyć zbiornik....(przyjmując pojemność zbiornika wyrównawczego do 3,5-4% ilosciu wody w układzie CO) i najlepiej zamontowac sobie do każdego grzejnika odpowietrzniki automatyczne.....sam takie posiadam i nie chodze nigdy i nie odpowietrzam.... 2) jeśli jednak CO jest w układzie zamknięty....to to już inna bajka....bo same zachodzące reakcje chemiczne w układzie nie powodują nonstop takich ilości gazów w układach CO.....pytanie czy za pierwszym razem odrazu był odpowiednio odpowietrzony układ CO , bo mozliwe że nadal oprózniasz układ co z "powietrza" które masz od samego poczatku....bo gdy woda jest 24 h na dobe pchana rozprowadzana prze pompę to nie ma czasu na to aby zbedne powietrze sie moglo gdzieś zmagazynowac dość szybko i go sie w całości pozbyć.... Ja osobiscie nie chciałem latać ze śrubokrętem i nonstop odpowietrzać układu Co....zwłaszcza że 75% powierzchni pomieszczeń mam dodatkowo w podłogówce która sie trudniej odpowietrza......dlatego mam autmaty i na grzejnikach i na rozdzielaczach.....i wszystko jest w jak najlepszym porządku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 02.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Mam ten sam problem na 10 piętrze w bloku, odpowietrzac musze co 2-3 dni. Spółdzielnia twierdzi, że tak się dzieje "po spuszczeniu wody z instalacji CO w celu usunięcia niesprawności działalnia grzejników" i że jedyny sposób to odpowietrzanie. Dziwne tłumaczenie bo kaloryfery nie psują się codziennie by spuszczać wode z całego pionu. Moim zdaniem problem jest po stonie ciecia, który ustawił zbyt niskie ciśnienie - jak myślicie? Czy jest jakiś sposób żeby przycisnąć spółdzielnię? Nadzór budowlany? jesli mieszkasz w bloku i układ macie zakmnięty jak teraz to bywa w blokach....to nie wiele trzeba aby problemu sie pozbyć.... w grzejnikach w blokach starszych całe co było wykonane na zasadzie grawitacji.......w nowych blokach juz nie........ale wystarczy jedno.....poprosić w spółódzielni aby zamontowali ci na grzejnikach odpowietrzniki automatyczne i problem zniknie....gdyż mieszasz na 10 pietrze wiec wszystkie gazy skupiaja się najbardziej na tej kondygnacji..... sprawa prosta i tania.....a napewno juz nigdy (chyba że się zepsuje odpowietrznik) NIE BĘDZIESZ MUSIAŁ ODPOWIETRZAĆ GRZEJNIKÓW.... wiem co mówie w moim bloku kiedy jeszcze w nim mieszkałem też ci na ostatnich kondygnacjach mieli problem......zamontowali i nikt już nie narzekał....jedynie od czasu do czasu słuchać syk...i tyle.... nadzór budowlany nic tutaj nie poradzi....nic w tej sprawie nie wskurasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 02.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 ach jeszcze jedno jesli instalacja nie jest grawitacyjna.... to grzejnik od strony odpowietrznika powinien wisieć minimalnie wyżej.....tak aby powietrze zbierało sie przy odpowietrzniku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1ch 03.01.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Dzień dobry. Mam problem na 15 (ostatnim) piętrze z zapowietrzającymi się kaloryferami. Mam wymienione odpowietrzniki pionowe (zdjęcie poniżej), ale kaloryfery i tak się zapowietrzają i w efekcie wyziębiają. Po odpowietrzeniu nagrzewają się normalnie, ale co to za życie, jak trzeba codziennie biegać z wiaderkiem i szmatką? Czy wymiana odpowietrzników ręcznych przy kaloryferach na automatyczne coś pomoże? Co jeżeli ciśnienie w instalacji jest zbyt niskie? Będzie zasysało powietrze przez ten odpowietrznik? Spółdzielnia dzisiaj telefonicznie "życzyła mi cierpliwości" i powiedziała, że wymiana tych odpowietrzników na automatyczne może jeszcze pogorszyć sprawę. Ich stanowisko jest takie, że zapowietrzanie się powodują wymiany zaworów i prace remontowe przy kaloryferach u ludzi pode mną. Idąc tym tropem, jeżeli po odpowietrzeniu wieczorem kaloryfera w łazience rano jest już chłodny, hydraulik w środku nocy wymieniał komuś zawory? Odpowietrznik do wymiany na automatyczny (?): https://imgur.com/a/7hU4L Wymieniony odpowietrznik pionowy: https://imgur.com/a/pqWim Edytowane 3 Stycznia 2017 przez m1ch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.01.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Jest to spółdzielnia, pieniądze za ogrzewanie przelewaj na inne konto (swoje) a nie do nich. Monitoruj temperaturę abyś mógł to udowodnić. sami się zgłoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.01.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Z doświadczenia Ci poradzę, że w takich kontaktach z zarządcą/spółdzielnią to lepiej nie sugerować rozwiązań. Po prostu zgłoś jako mieszkaniec niedziałające ogrzewanie (na zasadzie: "nie wiem co się zepsuło, ale mam zimno! - proszę to naprawić")- i tak za każdym razem. Jak się kilka razy przejadą w tym samym celu, to sami przemyślą temat.Powietrze w instalacji wędruje sobie różnym tempem - jeśli były jakieś większe prace remontowe w układzie CO bloku, to jest możliwe, że teraz z jakiejś "poduszki" uwalnia się systematycznie mniejsza ilość powietrza i trafia w najwyższy punkt instalacji - czyli pewnie do Ciebie.Pytanie od kiedy takie objawy, i czy kojarzysz wcześniej jakieś większe prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1ch 04.01.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Płacenie za czynsz bez ogrzewania jest chyba wyjściem mocno ostatecznym i wcześniej chciałbym spróbować innych sposobów uzdrowienia sytuacji przemo1, zrobiłem tak jak napisałeś, zgłosiłem dzisiaj rano prośbę o interwencję, tym razem już bez opisów, przypuszczeń i sugestii. Dostałem informację od spółdzielni, że przekażą temat do działu inwestycji. Liczę, że urodzi się z tego coś innego niż "specjalista-hydraulik" w brudnych buciorach odpowietrzający kaloryfery po raz n-ty. Większych i jakichkolwiek prac nie kojarzę, bo jestem właścicielem tego mieszkania dopiero od października. Od sąsiadki dowiedziałem się (niestety już po zakupie), że problemy rozpoczęły się 3 lata temu wraz ze zmianą dostawcy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Płacenie za czynsz bez ogrzewania jest chyba wyjściem mocno ostatecznym i wcześniej chciałbym spróbować innych sposobów uzdrowienia sytuacji przemo1, zrobiłem tak jak napisałeś, zgłosiłem dzisiaj rano prośbę o interwencję, tym razem już bez opisów, przypuszczeń i sugestii. Dostałem informację od spółdzielni, że przekażą temat do działu inwestycji. Liczę, że urodzi się z tego coś innego niż "specjalista-hydraulik" w brudnych buciorach odpowietrzający kaloryfery po raz n-ty. Większych i jakichkolwiek prac nie kojarzę, bo jestem właścicielem tego mieszkania dopiero od października. Od sąsiadki dowiedziałem się (niestety już po zakupie), że problemy rozpoczęły się 3 lata temu wraz ze zmianą dostawcy ciepła. Spoko -jak będziesz im zgłaszał (za przeproszeniem) "na blondynkę" za każdym razem, to z pewnością im się ciągłe odpowietrzanie znudzi i przemyślą temat. Jeśli nie ma żadnej awarii, to albo mało wody w sieci blokowej, albo trzeba odpowietrzniki wyprowadzić na pionach powyżej Twoich grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1ch 04.01.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Boję się właśnie, że może im się nie znudzić, bo gościa od odpowietrzania mają już wliczonego w koszta, a u mnie trzeba byłoby kupić części do instalacji, uzasadnić zapewne przed kolejnym przełożonym zmianę czegoś_tam jakimś_tam pismem i kto wie, co jeszcze - krótko mówiąc same problemy. Moja siostra ma znajomą w bloku obok (ten sam typ, 15 pięter) na ostatniej kondygnacji i również ona miała problem na początku sezonu grzewczego z kaloryferami. Miała, bo od paru tygodni jest ok. Wzywała przez jakiś czas gościa do odpowietrzania codziennie. Żeby było prościej, ci panowie są zatrudnieni w godz. 7:00 - 15:00, więc większość ludzi pracujących musi brać urlop, zrywać się wcześniej i kombinować. Zastanawia mnie jednak to, że w bliźniaczym bloku obok nie mają od kilku tygodni problemów, a sąsiadka pomimo stycznia wciąż odpowietrza codziennie (!) wszystkie kaloryfery (!!) po kilka razy (!!!) i nadal bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Być może to faktycznie, jak pisałem ubytek wody w obiegu bloku. Przyjdzie pan "odpowietrzacz" to jego pytaj - może "oddolnie" lepiej załatwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Winny może być kierunek pracy pompki - dla przykładu.. była taka jazda na początku "przeróbki c.o" że powrót grzejników był cieplejszy niż zasilanie, oraz bardzo szybko brakowało wody w układzie grzejnikowym... że problemy rozpoczęły się 3 lata temu wraz ze zmianą dostawcy ciepła. i może być jak pisałem wyżej .. w całym układzie woda musi biec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Winny może być kierunek pracy pompki - dla przykładu.. była taka jazda na początku "przeróbki c.o" że powrót grzejników był cieplejszy niż zasilanie, oraz bardzo szybko brakowało wody w układzie grzejnikowym... i może być jak pisałem wyżej .. w całym układzie woda musi biec Ale to blok jest - myślisz, że ktoś w takim układzie pompę źle zamontował? Choć wszystko jest możliwe... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Nie wiem, ale po tym co się chwile działo u mnie, to byłem w szoku .. jak nie było czego odpowietrzać, teraz jest ok..Gdzieś musi być różnica ciśnień, poziomów i stąd takie jajca się robią, jak było dobrze ...Owszem to tylko przypuszczenia, ale warto sprawdzić, bo przecież to nie jest zdrowa sytuacja kiedy trzeba "latać" i odpowietrzać grzejniki ..teraz o dziwo -stary problem ustąpił.. grzejniki mają full wody i nie zapowietrzają się wcale.. pompa jest na zasilaniu .. kiedyś bez bufora była na powrocie .. i grzejnik w łazience .. i w pokoju na piętrze - permamentnie był zapowietrznony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1ch 09.01.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dyrektor (lub kierownik, nawet nie wiem) administracji powiedział mi, że problem w moim bloku faktycznie jest, ale oni nie potrafią dojść przyczyny i rozmawiają z jakimiś podobno specjalistami, którzy mają doświadczenie w takich trudnych tematach przy rzekomo dużo wyższych budynkach. Dodał, że tej zimy problem prawdopodobnie nie zostanie rozwiązany. Gdy mówię o automatycznych odpowietrznikach na kaloryfery, idą w zaparte, że to nic nie da i nie ma sensu. Pozostaje pismo o zwolnienie z opłat za ciepło do końca sezonu grzewczego, a następnie już chyba tylko sąd. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez m1ch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts