Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoko (od podlogi) macie parapety wewnetrzne?

Gość Maciej K

Recommended Posts

Na piętrze (bez skosów) architekt zaprojektował na wysokości 70 cm - zrobiłem i podobało misię to bardzo: większe okna, lepszy widok, łatwiej usiąść itd. - do momentu kiedy chciałem jedno z pomieszczeń zaadoptować na kuchnię, a tam jak wiadomo szafeczki na około 80cm wysokości - no i totalna klapa z tym oknem...... Teraz polecam 80 - 85cm.

U mnie na parterze 82 cm czyli tak jak blaty w kuchni. Bo w kuchni chciałam mieć parapet razem z blatem. A pod oknem zlewozmywak. I wcale nie jest na środku okna (tzn. przed słupkiem). Aby zaplanować szafki nijak mi to wychodziło. A ponieważ baterie zlewozmywakowe łamane są pieruńsko drogie (ponad 1 kPLN) więc bateria jest normalna (z wyciąganą wylewką) na środku prawej połówki okna. Do otwierania "na oścież" jest lewa połówka, a prawa się kipuje. Ponieważ to parter więc myć będę z zewnątrz. Już to przerabiałam i jest ok.

• 3 weeks później...
Na jednym poziomie budynku roznie wysoko usytuowane okna? Mysle, ze jezeli w kuchni bedzie 95-100 , to i w pokoju tez tak musi byc? Jak wygladaloby to z zewnatrz budynku? Czy mam racje? Gabriela

Wcale nie musi. Z punktu widzenia elewacji ważne jest aby górna krawędź okien była na tej samej wysokości. Dolna może się wahać. Zwłaszcza w kuchni, łazience czy pomieszczeniu gospodarczym zwykle okna są o jakieś 20 cm wyżej od podłogi (i są o te 20cm mniejsze) od pozostałych.

A u nas wszędzie okna są do ziemi Tyko w naszej i dziecka sypialni 50 cm od ziemi tak aby na parapetach można było swobodnie usiąść .To nietypowe rozwiązanie bardzo nam się podoba jest efektowne i funkcjonalne .Prawie wszędzie mamy ogrzewanie podłogowe oprócz tych dwóch sypialni .W kuchni na wprost jadalni mamy także olbrzymie okno do samej ziemi i na tej ścienie po prostu nie ma szafek. Jedynie w łazienkach mamy okna na 90 cm .