Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Identyfikacja okna na podstawie oznaczeń

Recommended Posts

Mam taką zagwozdkę, zamawiałem okna dwukomorowe z szybą P4. Okna są już zamontowane, czy można na podstawie oznaczeń na naklejkach stwierdzić, że otrzymałem to co zamawiałem? Ew. Co sprawdzić, żeby mieć 100% pewności.

Na każdym oknie jest coś takiego:

103.233.0278.00 P:2 Czarna

POS: 1/1/1 Klamka PRAWA /na niektórych jest 8/1/1 czy 4/1/1/

W: 293 832

OPT/8198 - 20a01a12 IRU ACTIV WK2 + MS

profil VEKA

Dzięki za pomoc

• 2 weeks później...

Witam, już mam oznaczenia z ramki międzyszybowej:

GL S2 13/01/2012 SGG ClimaPlus U Protect STD 44.4 Plthu/12T+Ar/Plx4/12T+Ar/PthU4 U=0,7 887046 61 1028.0 x 691.0 http://www.amberline.eu

Początek to data zamówienia, na końcu adres strony producenta, no i wiem co to U i Ar - argon. Czy szyba 44.4 to szyba P4 ? Okna miały być dwukomorowe z szybą P4 do tego w łazience szyba matowa.Co ciekawe na oknie łazienkowym jest U=0,8 - niby takie same parametry jak na pozostałych poza tym jednym ?

Jeśli mogę prosić o identyfikację pozostałych parametrów, będę wdzięczny.

Jeszcze zapis z naklejki na szybie:

Szyba zespolona dwukomorowa

SGG Climaplus U Protect

SGG Stadip Protect 44.4 PlthU

SGG Palnilux 4mm

SGG Planitherm Ultra 4mm

PMS: 12mmCCBR SWISSPACE

Masa 35,9

Gaz Argon

Dziękuję i pozdrawiam

A co mówi na to producent Twoich okien? Czemu nie chcesz przyjąć, że niezłemu producentowi zależy na tym, by posiadacz jego okien był zadowolony?

Może po prostu huta szkła nie ma badań na wersję z szybą matową i podaje gorszy współczynnik niż jest w rzeczywistości? Może tam jest inna budowa pakietu, np. grubsze szkło lub inna cholera..

W takich przypadkach niezawodny jest Charlie.. ale czy on jeszcze zechce pomóc i to wyjaśnić ?;)