marcskier 01.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam, mieszkam w nowym mieszkaniu, oddanym do użytku rok temu. Niestety zauważyłem niepokojący objaw- od wewnątrz na samym dole szyby (tuż przy ramie okna) pojawia się codziennie rano rosa. Myślałem, że to wina pracy fachowców, którzy wymieniali mi parapety (z białych szkieletowych na pcv) i dali za dużo pianki, ale ten efekt występuje też w drzwiach balkonowych, których nie ruszałem. Okna są nowe, plastikowe, teraz nie pamiętam jakiej firmy, mają wietrzniki (zdjęcie poniżej), które są non stop otwarte, grzeję 3-4/5, raz dziennie wietrzę porządnie (zakręcam grzejniki i otwieram wszystkie okna na oścież). Na oknach są rolety, ale nawet jak śpię z lekko uniesionymi roletami, to rosa też się pojawia. Najgorsze jest to, że zaczęły pojawiać się ciemne plamy na ramie okna, łatwe do zmycia (zwykłą gąbką lub nawet palcem), ale to wygląda jak grzyb (małe, zmywalne wykwity). Ktoś mi poradzi, co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To jest efekt mostków termicznych. Możliwe przyczyny: 1. źle wykonana izolacja (niedokładne uszczelnienie ościeżnic pianką) 2. niska jakość okien 3. nieodpowiednia wymiana powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 31.10.2012 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Odnawiam temat, bo z przyczyn życiowych zaniedbałem sprawę a wraz z zimą wyszedł "jeszcze-zmywalny" grzyb i pojawił się purpel na parapecie i 1 panelu:( Wujek-Budowlaniec twierdzi, że to wina za wilgotnego mieszkania - ściany mogą jeszcze oddawać wilgoć - chociaż sam przyznaje dziwne, bo mieszkanie nowe z 2010r. Czy ktoś miał podobny problem? Na razie zgłaszam jako usterkę do dewelopera, ale nie chcę by wcisnęli mi jakiś kit, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 31.10.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Sprawdź czy masz działającą wentylację. Pozamykaj szczelnie okna (tak jak to sie robi zimą) i sprawdź czy jest ciąg kominowy (najprościej zapalniczka zbliżona do kratki, jak płomień się odchyla to znaczy ze jest ciąg). Brak wentylacji wyjasnia problem z rosą na oknach. Prawdopodobnie okna są zbyt szczelne, ratować można się nawiewnikami, wycięciem kawałka uszczelki, częstym wietrzeniem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 31.10.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam ,masz mostki termiczne spowodowane prawdopodbnie niedokladnosciami wykonczeniwki ,zreszta to norma w budowanej ostatnimi laty deweloperce.Jeyeli chesz zlozyc reklamcje to sie spiesz ,bo na nowo wzbudowane mieszkania w wiekszosci przypadkow gwarancja wynosi 2 lata ,a jak piszesz budynek jest z 2010 roku.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts