Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wartość osobo-dni przy zgłoszeniu rozpoczęcia budowy

wukan

Recommended Posts

Witam

Właśnie mam zamiar zgłosić do nadzoru budowlanego rozpoczęcie budowy, ale nie wiem jaką podać wartość pracochłonności (osobodni) mojej budowy oraz liczbę pracowników i ilość dni pracy. Moja budowa to dom jednorodzinny o kubaturze ok. 900 m3 i pow. użytk. 148 m2.

Jest to wymagane przez prawo budowlane art.42, gdzie wymaga się BIOZ dla budowy mającej wiecej niż 500 osobodni.

Proszę o pomoc w tym zakresie.

Olej tą sprawę. W tym przypadku przepis ten nie ma zastowsowania. A poza tym to obowiązek kierownika budowy

Tutaj porada jest niewlasciwa otoz budowa domu jednorodzinnego to wlasnie przekroczenie tej magicznej liczby 500 osobodni wiec plan BIOZ jest obowiazkowy. Nie zgloszenie w zawiadomieniu kierownika budowy o sporzadzeniu planu BIOZ bedzie podstawa do uznania budowli domku jednorodzinnego w odbiorze koncowym jako samowola budowlana. Wiec nie warto ryzykowac . Podstawa 500 osobodni nie dotyczy garazy.Przypominam ze dom jednorodzinny kwalifikowany jest na minimum 850 osobodni. Jesli nie jestes pewien tego co mowie zadzwon do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego a tam uzyskasz potwierdzenie moich slow.

Ja zgłaszałem dziś i też nikt ode mnie niczego takiego nie żądał.

I zadac nie beda poniewaz dopelnienie wszystkich wymaganych terminow nakazanych prawem budowlanym ciazy na INWESTORZE i tylko on odpowiada za budowe. Natomiast plany BIOZ sprawdzac bedzie w trakcie realizacji budowy panstwowa inspekcja pracy. Po zgloszeniu wykonania odbioru koncowego przez kierownika budowy - inspektor PINB stwierdzi ze w komplecie dokumentow brak jest oswiadczenia o wykonaniu planu BIOZ a w decyzji zapisze samowola budowlana oraz poda warunki co nalezy dopelnic aby bylo zalegalizowane. Dodatkowo trzeba bedzie wykonac:

1. inwentaryzacje budowlana sporzadzona przez uprawnionego

2. orzeczenie techniczne o prawidlowosci wykonanych prac budowlanych

3. projekt techniczny budynku - NOWY

4. oplata legalizacyjna

5. nowa inwentaryzacje powykonawcza

itd.

Dodam tylko ze wtedy obowiazuja przepisy z nowego prawa budowlanego czyli jeszcze wizyta kontrolera ktory sporzadzi jak na dzien dzisiejszy cztero stronicowy protokol i oby wszystko bylo wykonane w budowli zgodnie z projektem?.

polecam

http://www.izbaarchitektow.wroc.pl/doc/DWINB-pismo,projekt%20budowlany.doc

http://www.gunb.gov.pl/pliki/Rozp.%20inormacja,plan%20BIOZ.11.06.03.doc

http://www.pip.gov.pl/prewen/bud/plan_bioz.pdf

tak naprawdę, to w przypadku domku jednorodzinnego tylko 2 punkty implikują konieczność sporządzenia takiego planu.

- nakład pracy powyżej 500 godzin

- praca na wysokości powyżej 5 m

widać, że przepisy te dostosowane są do dużych budów, a przez przypadek indywidualni inwestorzy mają problemy.

Miało być dobrze, a wyszło jak zwykle

pozdrawiam

Karol

- nakład pracy powyżej 500 godzin

- praca na wysokości powyżej 5 m

Praca na wysokosci 5 metrow wlasciwie dotyczy kazdego budynku jednorodzinnego juz przy zalewaniu stropu osiagamy ta wysokosc!!!! a 500 osobodni przekracza zatrudnienie kierownika budowy na okres 2 lat wyliczenie /21 dni roboczych x 12 miesiecy x 2 lata = 504/. Przepis ustawy prawo budowlane naklada ten obowiazek na inwestora??????

Jarpol napisał:

"500 osobodni przekracza zatrudnienie kierownika budowy na okres 2 lat wyliczenie /21 dni roboczych x 12 miesiecy x 2 lata = 504"

Jeżeli ktoś zatrudnia kierownika budowy w ten sformalizowany sposób, to pewnie przestrzega też prawa dotyczącego płacy minimalnej i płaci kierownikowi budowy za jego pracę 21 dni w miesiącu przynajmniej te 760 PLN miesięcznie, co przez dwa lata daje 18240 PLN. To niebagatelna kwota w kosztorysie budowy i niech napisze ktoś, kto tyle zapłacił kierownikowi i u kogo siedział on na terenie budowy 21 dni w miesiącu przez dwa lata. A poważnie, to jeśli ktoś w planie BIOZ ma mi napisać, że trzeba chodzić w kasku, być przyczepionym do czegoś trwałego przy pracy na wysokości i uważać z prądem, to chyba nawet ja - dyletant budowlany to wiem. A jeśli robotnicy budowlani i kierownik budowy tego nie wiedzą, to choćby plan BIOZ miał tysiąc stron i był pisany językiem jak dla trzecioklasistów, to i tak go nie będą przestrzegać. Twierdzę jedno - nie dajmy się zwariować biurokracji i wymysłom urzędników zza biurek. Ja napisałem w załączniku do projektu, że na mojej budowie nie będzie przekroczone 500 osobodni i niech mi ktoś udowodni przy odbiorze, że tak nie było!

I bardzo dobrze!

W suwerennym wolnym kraju kazdy dorosly w pelni swiadom INWESTOR ponosi zgodnie z prawem budowlanym pelna odpowiedzialnosc za swoje postepowanie przy realizacji swojej budowy. Podczas tych decyzji korzysta najczesciej z wlasnych srodkow finansowych. Te decyzje jesli zostaly podjete swiadomie nie powinny przeszkadzac w powstawaniu nowych mieszkan w naszym kraju a jesli dodatkowo zasilimy swoja ciezka praca dziure finansowa naszego kraju mysle ze urzednicy w brukseli to nam inwestorom wybacza. Silne finansowo panstwo to jest to o co nam podatnikom chodzi.

• 4 weeks później...

I zadac nie beda poniewaz dopelnienie wszystkich wymaganych terminow nakazanych prawem budowlanym ciazy na INWESTORZE i tylko on odpowiada za budowe. Natomiast plany BIOZ sprawdzac bedzie w trakcie realizacji budowy panstwowa inspekcja pracy. Po zgloszeniu wykonania odbioru koncowego przez kierownika budowy - inspektor PINB stwierdzi ze w komplecie dokumentow brak jest oswiadczenia o wykonaniu planu BIOZ a w decyzji zapisze samowola budowlana oraz poda warunki co nalezy dopelnic aby bylo zalegalizowane. Dodatkowo trzeba bedzie wykonac:

4. oplata legalizacyjna

itd.

Dodam tylko ze wtedy obowiazuja przepisy z nowego prawa budowlanego czyli jeszcze wizyta kontrolera ktory sporzadzi jak na dzien dzisiejszy cztero stronicowy protokol i oby wszystko bylo wykonane w budowli zgodnie z projektem?.

Przepraszam a ajkie sa opłaty=kary , jeżeli budynek zostaje uznany za samowolę budowlaną i od czego zalezy wysokosc?

• 11 months później...
Jarpol napisał:

"500 osobodni przekracza zatrudnienie kierownika budowy na okres 2 lat wyliczenie /21 dni roboczych x 12 miesiecy x 2 lata = 504"

Jeżeli ktoś zatrudnia kierownika budowy w ten sformalizowany sposób, to pewnie przestrzega też prawa dotyczącego płacy minimalnej i płaci kierownikowi budowy za jego pracę 21 dni w miesiącu przynajmniej te 760 PLN miesięcznie, co przez dwa lata daje 18240 PLN. To niebagatelna kwota w kosztorysie budowy i niech napisze ktoś, kto tyle zapłacił kierownikowi i u kogo siedział on na terenie budowy 21 dni w miesiącu przez dwa lata. A poważnie, to jeśli ktoś w planie BIOZ ma mi napisać, że trzeba chodzić w kasku, być przyczepionym do czegoś trwałego przy pracy na wysokości i uważać z prądem, to chyba nawet ja - dyletant budowlany to wiem. A jeśli robotnicy budowlani i kierownik budowy tego nie wiedzą, to choćby plan BIOZ miał tysiąc stron i był pisany językiem jak dla trzecioklasistów, to i tak go nie będą przestrzegać. Twierdzę jedno - nie dajmy się zwariować biurokracji i wymysłom urzędników zza biurek. Ja napisałem w załączniku do projektu, że na mojej budowie nie będzie przekroczone 500 osobodni i niech mi ktoś udowodni przy odbiorze, że tak nie było!

Popieram!! Precz z biurokracja!!! Bzdetne przepisy kazdy moze wymyslic, ale jak je egzekwowac??? javascript:emoticon(':)')

:-? :) :) :)

Popieram!! Precz z biurokracja!!! Bzdetne przepisy kazdy moze wymyslic, ale jak je egzekwowac???

czy zatrudnienie kierownika budowy na budowie to dla inwestora spory wydatek czytajac forum dochodze do wniosku ze jest to wlasciwie darmowy pracownik na budowie. a wykonanie planu bioz gdzie juz wlasciwie kierownicy budow korzystaja z gotowcow opracowanych na komputerze gdzie wstawia sie tylko imie nazwisko oraz adres budowy to tylko mala formalnosc. przepis prawa budowlanego wyraznie okresla co wolno a co nie. od czasu do czasu nawet na forum slychac ze gdzies tam pojawili sie inspektorzy nadzoru budowlanego a wlasciwie nikt ich nie zapraszal. czesto uda sie kierownikowi budowy wykonac na szybko brakujace dokumenty ale co robic w sytuacji gdzie inwestor zalega z platnosciami dla owego kierownika budowy a inspektorzy juz buszuja w papierach na budowie. wtedy jest powazny problem bo kierownik juz nie podlozy brakujacych dokumentow ani w godzine czy dwie nie opracuje rysunkow. co wtedy ????????czy inwestor zastanawial sie co zrobi a jesli wyrywkowa kontrol na niego akurat trafi a inspektor bedzie upierdliwy. Co natomiast w sytuacji gdy budowa jest troche nieformalnie wieksza od projektu co czesto wynika z samego budowania i podnoszenia standartow zycia. zatrzymanie budowy przez pinb oraz nakaz doprowadzenia stanu do stanu zgodnego z przepisami to koszt nie tylko jednego 1 tys pln. wiec czy warto ryzykowac tej kwoty dla kilku kartek z komputera.

Inspektor PINB stwierdzi ze w komplecie dokumentow brak jest oswiadczenia o wykonaniu planu BIOZ a w decyzji zapisze samowola budowlana oraz poda warunki co nalezy dopelnic aby bylo zalegalizowane. Dodatkowo trzeba bedzie wykonac:

4. oplata legalizacyjna

itd.

.

Tak, oczywiście - lekarz zabronił się sprzeciwiać.

A czy jak robotnik chodzi bez kasku to też każą sporządzić NOWY projekt techniczny budynku? - Jarpol nie strasz ludzi

Rozumiem, że wszystkie wypowiedzi w tym wątku wypływają z dobrze pojętego altruizmu, a nie partykularnych interesów (napędzanie sobie klientów)? Wiem, że w naszym kraju wszystko jest możliwe i że w ostatecznym rozrachunku jak ktoś ma beknąć, to beknie inwestor. Ale moim zdaniem z zapisów prawa budowlanego wynika, że obowiązek sporządzenia lub nie planu BIOZ spoczywa na kierowniku budowy, a nie na inwestorze. Inwestor ma zatrudnić Pana Kierownika i dostarczyć do INB stosowne oświadczenia w stosownym terminie. Moim zdaniem jeśli kierownik w oświadczeniu napisze, że plan BIOZ jest niepotrzebny, to jest to tzw. "jego broszka". INB jeśli nie zgadza się z interpretacją Pana Kierownika, powinien zareagować przy zgłaszaniu zamiaru budowy. To Pan Kierownik ma uprawnienia i ma się znać, czy plan potrzebny czy nie.

Jeszcze jedna wątpliwość mnie się nasuwa w związku z powyższym wątkiem. Mianowicie "ogloszenie zawierajace dane dotyczace bezpieczenstwa pracy i ochrony zdrowia ..... stosuje sie do budowy ... na których planowany zakres robót przekracza 500 osobodni." Jest pewna wątpliwość interpretacyjna czy "zakres robót", to to samo co czas ew. zatrudnienia pracowników? Kosztorysanci np. mogą oszacować, że zakres robót przy budowie domu to np. 165 dni dla ekipy 3-osobowej, ale budowa z różnych względów może trwać i 5 lat.

[...]sprawdzac bedzie w trakcie realizacji budowy panstwowa inspekcja pracy. Po zgloszeniu wykonania odbioru koncowego przez kierownika budowy - inspektor PINB stwierdzi ze w komplecie dokumentow brak jest oswiadczenia o wykonaniu planu BIOZ a w decyzji zapisze samowola budowlana oraz poda warunki co nalezy dopelnic [...]

jarpol

Z jakich konkretnie przepisów (artykuł, paragraf) wynika możliwość uznania budynku wybudowanego zgodnie z projektem na podstawie prawomocnego pozowolenia na budowę za samowolę ?

bo coś mi się zdaje że siejesz panikę. w trosce o czytelnika oczywiście

pozdr[/b]