kris64 22.03.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Mam zamiar ocieplic scianę z bk/24 styropianem o grubości 12cm.Zastanawiam się jaki uzyć styropian - zwykły czy frezowany?Po jakim czasie wiekszy wydatek na styr. frezowany ( o ok. 30zł na 1m3 ) jest w stanie mi sie zwrócić na ogrzewaniu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 22.03.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Jaki większy wydatek?na pewno nie 30 zł na 1 m3.Kupuj frez i nie zastanawiaj się!Bedziesz miał wtedy idealny termosik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 22.03.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Mam zamiar ocieplic scianę z bk/24 styropianem o grubości 12cm. Zastanawiam się jaki uzyć styropian - zwykły czy frezowany? Po jakim czasie wiekszy wydatek na styr. frezowany ( o ok. 30zł na 1m3 ) jest w stanie mi sie zwrócić na ogrzewaniu?. odp. po żadnym czasie, bo styropian frezowany nie jest lepszy termicznie niż zwykły, natomiast jest lepszy w układaniu daje więskszą pewność uniknięcia mostków termicznych natomiast zwykły styropian wymaga większej precyzji w układaniu aby było dobrze (za co ekipa może sobie policzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 22.03.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Kris64 - zadajesz abstrakcyjne pytanie.Rozumiem, że chodzi o sytuację kiedy powstają ewentualne mostki termiczne wynikające z niedokładnego spasowania sąsiadujących płyt styropianu, czego we frezie nie ma. Nikt tego przecież z oczywistych względów nie policzy.Natomiast popatrz na domy ocieplone wełną - ile z nich pokazuje dokładnie ślady przebiegu łączenia płyt? A ściany murowane na zaprawę cem-wap, która jest mostkiem termicznym? Lepiej nie zastanawiaj się tylko dawaj frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts