Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepła woda na wejściu do Junkersa ???

sopel750

Recommended Posts

Witam,

Mam problem zimową porą w wystarczającą wydajnością podgrzania wody przez piecyk gazowy (Junkers). Junkers jest w piwnicy, łazienka piętro wyżej.

Dodatkowo CO jest zasilane piecem na węgiel eko-groszek. Mam plan aby do instalacji CO dodać zbiornik CWU do wstępnego podgrzania wody, a potem ze zbiornika przekierować wstępnie podgrzaną wodę do gazowego Junkersa.

Zmiana w instalacji niewielka i stosunkowo niedroga.

PYTANIE: Czy Junkers włączy palnik jak na wejściu będzie ciepła woda (ok 35-40*C) ? Czy Junkers potrzebuje tylko przepływ wody do uruchomienia palnika podgrzewania czy "sprawdza" temp wody na wejściu i wyjściu ?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Piotr

Zależy od modelu, prosty włączy i zagotuje wodę i po paru razach się rozleci. Musi być taki co ma czujnik na wlocie wody i podana temp. Zasilania maks.

Zapomniałem dodać, że Junkers to model WRP 11B.

Z tego co widzę pod tym linkiem - http://www.junkers-serwis24.pl/projektant/termy/wrpb.pdf

...to nie ma czujnika temp wody wejściowej. Sprawdza tylko ciśnienie wody. Jest tam regulacja przepływu/temp podgrzania. Jeżeli na wejściu podałbym wodę powiedzmy 40*C to ustawiając minimalne grzanie (delta T = 25*C) na wyjściu powinienem dostać ok 65*C i przy tym zyskuję na wyższym ciśnieniu!

Tylko pozostaje aktualne pytanie, czy mając wodę na wejściu o temp = 40*C Junkers załączy podgrzewanie (palnik) ?