Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk cementowo-wapienny z maszyny a recznie

Recommended Posts

Witam. Prosze o informacje jak przeklada sie cenowo tynk cementowo-wapienny z maszyny do tynku z reki. Ile aktualnie kosztuje tynk maszynowy? Czy po maszynowym mozna od razu malowac. Jak daleko takiemu tynkowi do gladzi gipsowej? Thx. Michal

Tynk z piasku + cement + wapno = ok. 50 % taniej niż gotowe mieszanki - oczywiście jeśli chodzi o materiał.

Po każdym tynku możesz malować :)

Prawda jest taka: za ok. 28-32 zł masz tynki z gotowej mieszanki, pod malowanie na 100 % ( w tym biała warstwa wykańczająca) na które - gdybym kiedyś znowu budował dom - bym się zdecydował :) Narożniki ładne, płaszczyzna ściany, ładna faktura "meszkowata " :) itp.

Tynki z: piasek + cement+ wapno = tańsze, mocniejsze, ale.... nie chciałbym się wypowiadać na temat tynków z betoniarki (ponieważ sam takich nie robię i żeby nie było, że się reklamuję :) Cena ok. 24 - 27zł/ m2 - więc czy warto za te 5 zł/m2 ryzykować?

W gotowych mieszankach proporcje są idealnie dobrane, w betoniarce - różnie to bywa. Jeśli ekipa jest OK i im się chce to jest dobrze, a jak trafisz na ba....ów to różnie z tym może być.

No i miałem się nie wypowiadać na temat tynków ale mnie poniosło :)

Bo generalnie wk.... mnie max. jak widzę, że ktoś tam gdzieś pisze, że za 10 zł/m2 robocizny zrobi tynki pod malowanie - Panowie i Panie, ja pytam gdzie w tej bajce jest smok? :)

Generalnie: jakość, jakość, JAKOŚĆ = cena = zadowolenie klienta = następne inwestycje.

Pozdrawiam

Witam. Prosze o informacje jak przeklada sie cenowo tynk cementowo-wapienny z maszyny do tynku z reki. Ile aktualnie kosztuje tynk maszynowy? Czy po maszynowym mozna od razu malowac. Jak daleko takiemu tynkowi do gladzi gipsowej? Thx. Michal

A co do różnic między tynkiem cem - wap. + biały tynk 'wykańczający", a gładzią.

Gładz jet nakładana 2-3 razy i szlifowana = praktycznie wychodzi tzw. szklanka :)

Z tynkiem cw jest troszkę inaczej: kamień 0,4 - 0.5 wymusza jakąś tam fakturę na ścianie.

Odpowiedz na Twoje pytanie jest b. prosta: chcesz mieć " szkło" na ścianie? bierzesz gipsówkę + gładz, podoba Ci się lekka fakturka? cw gotowe + szlichta, też z gotowej mieszanki.

Pozdrawiam

Bo generalnie wk.... mnie max. jak widzę, że ktoś tam gdzieś pisze, że za 10 zł/m2 robocizny zrobi tynki pod malowanie - Panowie i Panie, ja pytam gdzie w tej bajce jest smok? :)

Tynki cementowo-wapienne zrobić dobrze wcale nie jest łatwo, więc mnie też dziwią takie ceny. Zazwyczaj niska cena równa się niska jakość, spotkałem już wiele przypadków tak zrobionych tynków, że nadawały się tylko do skucia. W zeszłym roku głośno było w trójmieście o wykonawcy który w dużej hali produkcyjnej nakładał tynk c-w bezpośrednio na stary pomalowany tynk, po czasie wszystko zaczęło odpadać. Dobrze chociaż, że facet miał tyle przyzwoitości, że wszystko skuwał sam na własny koszt a później od nowa nakładał tynk...

A co do różnic między tynkiem cem - wap. + biały tynk 'wykańczający", a gładzią.

Pozdrawiam

Czesc. Dzieki za odpowiedz. Mamy ekipe ktora kladzie recznie za 12 zl m2 (tynk cementowo-wapienny+zacierka z piasku). Ciekawi mnie wlasnie efekt koncowy pomiedzy takim tynkiem a tynkiem z maszyny. Nie wyobrazam sobie calkowitej gladzi. Czy jesli chodzi o tynk maszynowy cementowo-wapienny, to nalozenie tynku wakanczajacego polega na polozenie dodatkowej wartstwy czy jet to przetarcie po tynkowaniu? Mamy cene okolo 14/15zl bez materialow za tynk maszynowy.... jak to sie ma do cen rynkowych? pozdr. M.

Kolejna kwestia: w tzw. tynkach gotowych [tu piszę w teorii - bo w praktyce to różnie bywa...] powinny być rzetelnie dobrane pod względem jakości materiały i to zarówno wapno [można sprawdzić czy jest wapno czy jego zamiennik, a to spora różnica], cement jak i wypełniacz, ewentualnie jakieś dodatki chemiczne jak producent stosuje. W tynkach "z betoniarki" bywa z tym bardzo różnie. A to jaki cement można kupić na składzie - Ja widziałem CEM V, znajoma CEM IV... to można załamać ręce.

• 2 weeks później...
Podstawowa i chyba jedyna różnica między tynkiem maszynowym a ręcznym polega na sposobie narzucenia tynku na ścianę. Ręcznie rzuca się kielnią po trochu (tyle ile mieści się na kielni), więc zanim tynkarz zarzuci całą ścianę trochę to trwa a przy tym sporo tynku spada na podłogę. Dlatego przy tynkach ręcznych są nieco większe straty materiałowe. Nie polecam zbierania z podłogi do ponownego użycia, bo często jest w tym sporo śmieci w postaci ziemi, gliny, petów, trawy itp. Maszynowe tynki podawane są rurą i tryskane na ścianę pod ciśnieniem. Po narzuceniu zaprawy, trzeba odczekać aż nieco stężeje w obu przypadkach i potem tak samo zaciera się ręcznie pacami, więc jakość powierzchni jest taka sama. Żeby tynki cementowo wapienne miały równą powierzchnię i w miarę gładką, powinno się zaprawą wapienną z miałkim piaseczkiem zacierać tynki zanim stwardnieją, bo wtedy daje się to łatwo wetrzeć i wygładzić. Ale to jest zabawa dla prawdziwych fachowców z talentem. Większość "fachowców" ogranicza się do położenia tynków zatartych na "ostro" czyli niezbyt równych i gładkich i potem nakłada warstwę gipsowej gładzi "lizanej" na mokro, która jest gładka jak lustro. Można dostać także zaprawy do gładzi na bazie białego cementu, ale te muszą być szlifowane. Ostatnio często stosuje się nakładane maszynowo tynki gipsowe, które od razu są wygładzone. Dlatego wykonanie takich tynków, jako mniej pracochłonne powinno być tańsze. Mnie one się nie podobają a poza tym nie lubię gipsu, zwłaszcza tzw. syntetycznego, który produkowany jest przez przepuszczanie tlenków siarki z kominów elektrownianych przez mleko wapienne. Tynki cementowo-wapienne w zależności od temperatury i wilgotności powietrza mogą schnąć nawet kilka miesięcy a ostateczny odbiór zgodnie z normą powinien odbywać się po roku.

Żeby tynki cementowo wapienne miały równą powierzchnię i w miarę gładką, powinno się zaprawą wapienną z miałkim piaseczkiem zacierać tynki zanim stwardnieją, bo wtedy daje się to łatwo wetrzeć i wygładzić.

Wystarczy materiał workowany o odpowiednio małym uziarnieniu+odpowiednie narzędzia+umiejętności i nie trzeba nakładać dodatkowej warstwy z niczego.

• 5 years później...